Το ΟΠΑ καλωσορίζει τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες

Αγαπητά νέα μέλη της οικογένειας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο νέο σας «σπίτι», το οποίο είναι πανέτοιμο να σας υποδεχτεί και να σας προσφέρει μοναδικές εμπειρίες πανεπιστημιακής ζωής, ευκαιρίες που θα ανοίξουν τους ορίζοντές σας, αλλά και πολλές όμορφες στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη για την υπόλοιπη ζωή σας.

Εδώ θα έχετε την τύχη να διαβείτε τους δρόμους της γνώσης που θα σας οδηγήσουν στα πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια της επαγγελματικής σας ζωής. Για τη σταδιοδρομία και την καριέρα που ονειρεύεστε, μέσα από την ανάδειξη του ταλέντου σας σε συνδυασμό με τη γνώση που θα αποκομίσετε.

Εδώ θα έχετε την τύχη να γνωρίσετε μοναδικούς ανθρώπους, εκπληκτικούς επιστήμονες, αλλά και να κάνετε φιλίες που θα σας ακολουθούν για όλη σας τη ζωή. Για τους ισχυρούς δεσμούς που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας σε φιλικό, αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Εδώ στο ΟΠΑ, θα γνωρίσετε τις απαράμιλλες αξίες της Αριστείας στην Εκπαίδευση και την Έρευνα, της Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς στην Κοινωνία και την Οικονομία. Οι αξίες αυτές θα διαμορφώσουν την προσωπικότητά σας, προσθέτοντας τα ουσιαστικά στοιχεία που θα καθορίσουν - σε μεγάλο βαθμό - το μέλλον σας και θα σας βοηθήσουν να συμβάλλετε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Αναγνωρίζουμε τον μεγάλο άθλο που καταφέρατε και γνωρίζουμε τον αγώνα που δώσατε για να φτάσετε εδώ. Σας αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια, τόσο σε εσάς όσο και στους γονείς σας. Οι γονείς σας μόνο υπερηφάνεια μπορούν να αισθάνονται ταυτόχρονα με το μοναδικό συναίσθημα της ανταμοιβής των κόπων για τα παιδιά τους.

Φοιτήτριες, φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: το ωραίο ταξίδι ξεκινάει τώρα!
Η ζωή στο ΟΠΑ αρχίζει όμορφα, οι δραστηριότητες για εσάς είναι πολλές, οι εμπειρίες που θα ζήσετε θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη σας. Σας προκαλούμε να έχετε υψηλές προσδοκίες, αλλά και να αγωνιστείτε-προσωπικά και ομαδικά-για τα πιο υψηλά επιτεύγματα της γνώσης, της έρευνας και των αξιών μας. Να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι, ως μέλη της κοινότητας του ΟΠΑ, ΠΡΟ-ΗΓΕΙΣΤΕ!

Δημιουργήσαμε την εβδομάδα υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών προκειμένου να γνωρίσετε τις αξίες και την κουλτούρα του ΟΠΑ, τις ομάδες που μπορείτε να ενταχθείτε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας και να αδράξετε τις ευκαιρίες, αλλά και να προσαρμοστείτε στο δημιουργικό και ουσιαστικό τρόπο μάθησης του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Η κορύφωση των δραστηριοτήτων της εβδομάδας υποδοχής είναι η μουσική γιορτή στο προαύλιο του κεντρικού κτηρίου, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, όπου η κοινότητα του ΟΠΑ θα βρίσκεται εκεί για να γιορτάσει τον ερχομό σας και να φωτογραφηθούμε όλοι μαζί.

Μαζί, συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να εκπληρώσετε τα όνειρά σας.

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΟΠΑ, σας καλωσορίζω και σας εύχομαι ολόθερμα μια λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία.

Ο Πρύτανης
Καθηγητής
Δημήτρης Μπουραντώνης

 

Οι Πρυτανικές Αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προσκαλούν εσάς και τους γονείς σας στην Εβομάδα Υποδοχών των Α' ετών φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024.
 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων (κατεβάστε το σε pdf):

 

  

 

 

 

Γνωρίστε το ΟΠΑ μέσα από το Virtual Walkthrough

 

 

 

Εδώ θα βρείτε τις πρώτες απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές για τη φοίτησή σας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

 

Δείτε ένα σύντομο video για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Τα πρώτα βήματα στο ΟΠΑ:

 

Βήμα 1ο: Ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων/χουσών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ), οι εγγραφές των επιτυχόντων των πανελλαδικών εξετάσεων πραγματοποιούνται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα "Ηλεκτρονικές Εγγραφές" του ΥΠΑΙΘΑ.

 

Βήμα 2ο: Αποστολή δικαιολογητικών ταυτοπροσωπίας

Η αποστολή των δικαιολογητικών για τη διαδικασία της ταυτοποίησης των στοιχείων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως και την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://dept.aueb.gr/el/ipiresia-eggrafis-protoeton εισάγοντας ως Κωδικό Χρήστη τον 8-ψήφιο Κωδικό Εξετάσεων και Συνθηματικό τον αριθμό ΑΜΚΑ
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που ο ΑΜΚΑ ξεκινάει με το ψηφίο μηδέν (0) δεν το βάζετε (πχ. για ΑΜΚΑ: 03040500000 βάζετε στην εφαρμογή 3040500000)  

 

Βήμα 3ο: Ενεργοποίηση Ιδρυματικού Λογαριασμού και Παραλαβή Κωδικών

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοπροσωπίας σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΑ, οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τον ιδρυματικό τους λογαριασμό στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://uregister.aueb.gr, για να έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος (Ηλεκτρονική Γραμματεία, e-class, email, vpn, WiFi) και στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες (Εύδοξος, Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, Okeanos).

Κατά την ενεργοποίηση του Λογαριασμού σας, μην ξεχάσετε να σημειώσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης.

Για αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία ενεργοποίησης λογαριασμών για τις ηλεκτρονικές  υπηρεσίες δείτε το αρχείο: www.aueb.gr/help/URegister-Student-Guide-v6.pdf.

 

Βήμα 4ο: Παραλαβή πιστοποιητικών σπουδών

Πιστοποιητικά Σπουδών

H εφαρμογή Ηλεκτρονική Γραμματεία είναι το πληροφοριακό σύστημα μέσα από το οποίο οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται από τη Γραμματεία του Τμήματος μέσω web. Από την ηλεκτρονική γραμματεία μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα στη Γραμματεία του Τμήματός τους, για την έκδοση Πιστοποιητικών (έκδοση βεβαίωσης σπουδών, έκδοση αναλυτικής βαθμολογίας, πιστοποιητικά για ασφαλιστικούς φορείς, εφορία, εργοδότες γονέων, στρατολογία, κλπ)

Οι φοιτητές και φοιτήτριες χρησιμοποιούν την Ηλεκτρονική Γραμματεία. Για το εγχειρίδιο χρήσης δείτε το αρχείο Εχγειρίδιο Χρήσης.

 

Βεβαίωση Σπουδών για αναβολή στράτευσης

Η αίτηση για τη Βεβαίωση Σπουδών για Στρατολογική χρήση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Γραμματείας ή με αίτηση μέσω ΚΕΠ.

 

Βήμα 5ο: Απόκτηση Ακαδημαϊκής Ταυτότητας (ΠΑΣΟ)

Η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα (ΠΑΣΟ) χορηγείται με την έναρξη των σπουδών και είναι προσωπικό έγγραφο. Δεν αντικαθιστά την πολιτική ταυτότητα. Πιστοποίει τη φοιτητική ιδιότητα και διευκολύνει την πρόσβαση του/της κατόχου σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, σε εκπτώσεις μέσων μαζικής μεταφοράς και σε σειρά άλλων παροχών/προσφορών προς φοιτητές και φοιτήτριες.

Εκδίδεται μετά από ηλεκτρονική αίτηση στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Η αίτηση υποβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με χρήση των κωδικών πρόσβασης που έχουν δοθεί για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου (Uregister).

Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας των γονέων και όχι η προσωρινή διεύθυνση στην οποία διαμένει ο φοιτητής κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

 

ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Εάν η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας των γονέων σας είναι εκτός Ελλάδος θα πρέπει να συμπληρώσετε την προσωρινή διεύθυνση στην οποία διαμένετε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.

 

Οδηγίες Υποβολής Αίτησης ΠΑΣΟ

 


 

Ενημέρωση για e-Υπηρεσίες

Σημαντικός αριθμός διαδικασιών που συνδέονται τόσο με τη φοίτηση όσο και με τη φοιτητική μέριμνα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσα από εφαρμογές του Πανεπιστημίου ή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όλες οι εφαρμογές είναι προσβάσιμες με τους ίδιους κωδικούς (username & password). Για λόγους ασφάλειας οι κωδικοί πρόσβασης είναι μυστικοί και αυστηρά προσωπικοί για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια.

Η παραλαβή των κωδικών από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες γίνεται μέσω του https://uregister.aueb.gr (Βήμα 3)

Στη σελίδα https://www.aueb.gr/el/content/ilektronikes-ypiresies-opa θα βρείτε όλες τις e-Υπηρεσίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 


 

Ηλεκτρονική δήλωση μαθημάτων και συγγραμμάτων

Κατά την έναρξη κάθε εξαμήνου, και κατά τις προθεσμίες που ορίζονται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα πρέπει να κάνετε ηλεκτρονική δήλωση μαθημάτων (https://e-grammateia.aueb.gr/) και συγγραμμάτων (www.eudoxus.gr).

Η εκτύπωση της ηλεκτρονικής σας δήλωσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι υποχρεωτική, διαφορετικά δεν θα έχετε κανένα αποδεικτικό υποβολής της δήλωσής σας.

Η δήλωση συγγραμμάτων ακολουθεί μετά την ολοκλήρωση της δήλωσης μαθημάτων.

Σε περίπτωση που δεν δηλώσετε κάποιο μάθημα στην Ηλεκτρονική Γραμματεία και παραλάβετε σύγγραμμα για αυτό το μάθημα, θα κληθείτε να το πληρώσετε ή να το επιστρέψετε.

Από το δεύτερο έτος και μετά θα πρέπει να δηλώνετε και τα μαθήματα προηγουμένων εξαμήνων που δεν έχετε περάσει.

 


 

Ημερομηνία έναρξης μαθημάτων

Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 τα μαθήματα ξεκινούν στις 2.10.2023.

 


 

Σίτιση, στέγαση, γυμναστική, ξένες γλώσσες, πολιτιστικές δραστηριότητες, υποτροφίες, οικονομικές ενισχύσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε στη Φοιτητική Λέσχη του ΟΠΑ στη σελίδα https://lesxi.aueb.gr/

 


Δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης για τους φοιτητές του ΟΠΑ - Εθελοντισμός

Το ΟΠΑ σχεδιάζει  μια σειρά ενεργειών που απευθύνονται στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του, στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά και στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Σημαντικό ρόλο στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης έχει ο Εθελοντισμός.  Δηλώστε συμμετοχή στην Ομάδα AUEB Gen Z για να ενημερωθείτε και να συμμετέχετε σε σύγχρονα project του ΟΠΑ όπως Social Media, δημιουργία App για φοιτητές, ενέργειες κοινωνικής ευθύνης κ.α. στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας: lizeta@aueb.gr , 210-8203218

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς στη σελίδα: https://www.aueb.gr/el/content/opa-gia-toys-foitites-toy#2

 


 

Βιβλιοθήκη

Πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης http://www.aueb.gr/library για άμεση πληροφόρηση σχετικά με τη λειτουργία, το ωράριο, τις συλλογές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες  και υποβάλλετε απευθείας τα ερωτήματά σας  στην υπηρεσία "Ρωτήστε μας".
Επισκεφθείτε τους χώρους της Βιβλιοθήκης - Αναγνωστήριο, Τμήμα Βιβλίων, Τμήμα Περιοδικών, Κέντρα Τεκμηρίωσης - και απευθυνθείτε στο εξειδικευμένο προσωπικό για να γίνετε μέλος της και να ζητήσετε βοήθεια.


 

Επικοινωνία με Γραμματείες Τμημάτων

 


 

Social Media

Ακολουθείστε τις επίσημες σελίδες του ΟΠΑ και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα Νέα και τις Δράσεις του Πανεπιστημίου. 

                    

 


 

Πρόσβαση στο ΟΠΑ

 

Το κεντρικό κτηριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου βρίσκεται στην οδό Πατησίων 76. Οι τέσσερις κύριες είσοδοι στο κεντρικό κτήριο "Μαράσλειο Μέγαρο" είναι από τις οδούς Πατησίων, Δεριγνύ, Αντωνιάδου και Μαυρομματαίων.

Επιπλέον κτήρια που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Πανεπιστημίου:      

  • Πατησίων 80
  • Πατησίων 95
  • Δεριγνύ 12
  • Κοδριγκτώνος 12
  • Ελπίδος 13
  • Κεφαλληνίας 46
  • Τροίας 2, Κιμώλου και Σπετσών Ευελπίδων 29Ευελπίδων 47Α και Λευκάδος 33     

  

Εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηρίων και σεμιναρίων, το Κέντρο Η/Υ, την υπερσύγχρονη Aίθουσα Εικονικής Διδασκαλίας και το Ηλεκτρονικό Κέντρο   Τηλεκπαίδευσης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει την Αίθουσα Τελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος". Εντός του κεντρικού κτηρίου λειτουργεί, ακόμη, εστιατόριο της Φοιτητικής Λέσχης του Πανεπιστημίου.   

 

Λόγω της θέσεώς του, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξυπηρετείται άριστα από τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Ο πιο κοντινός σταθμός του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου είναι αυτός της Βικτώριας. Επίσης, πολύ κοντά βρίσκονται μεγάλα πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Ακολουθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ από τις οδούς Πατησίων και Μαυρομματαίων

Οδός Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) - Στάση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Λεωφορεία

022: Ν.ΚΥΨΕΛΗ - ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΣ
054: ΠΕΡΙΣΣΟΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
224: ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
500: ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΚΗΦΙΣΙΑ
608: ΓΑΛΑΤΣΙ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΝΕΚΡ.ΖΩΓΡΑΦΟΥ
622: ΓΟΥΔΗ - ΑΝΩ ΓΑΛΑΤΣΙ
 A8: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Ν.ΙΩΝΙΑ - ΜΑΡΟΥΣΙ

Τρόλεϊ

 2: ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗ - ΠΑΓΚΡΑΤΙ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
 3: Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ – Ν. ΨΥΧΙΚΟ
 4: ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗ - ΑΓ. ΑΡΤΕΜΙΟΣ - ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ
 5: ΛΑΜΠΡΙΝΗ - ΠΛ.ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ - ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ
11: Α.ΠΑΤΗΣΙΑ - Ν.ΠΑΓΚΡΑΤΙ - Ν.ΕΛΒΕΤΙΑ
14: ΛΑΜΠΡΙΝΗ – ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Οδός Μαυροματαίων - Στάση Πανελλήνιος

Λεωφορεία

022: Ν.ΚΥΨΕΛΗ - ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΣ
224: ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τρόλεϊ

2: ΠΛ.ΚΥΨΕΛΗΣ - ΠΑΓΚΡΑΤΙ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
4: ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗ - ΠΛ.ΠΛΑΣΤΗΡΑ - ΑΓ.ΑΡΤΕΜΙΟΣ

Τελευταία ενημέρωση: 29-09-2023