Ετήσια επιστημονική ημερίδα & ετήσια έκθεση έργων των φοιτητών «Τέχνη και Εκπαίδευση 2018: “Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Διαφορετικές όψεις και οπτικές”» (17/5)

 

Ετήσια επιστημονική ημερίδα & ετήσια έκθεση έργων των φοιτητών

«Τέχνη και Εκπαίδευση 2018:

“Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Διαφορετικές όψεις και οπτικές”»

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, 14.00 – 17.30, ΟΠΑ, Αμφιθέατρο Αντωνιάδου, Πατησίων 76

 

Το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), με την επιστημονική συνεργασία του Oslo University, Department of Teacher Education and School Research (Νορβηγία) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), διοργανώνουν την ετήσια επιστημονική ημερίδα και ετήσια έκθεση των έργων των φοιτητών με θέμα «Η προσέγγιση της διαφορετικότητας στο σχολείο: Διαφορετικές όψεις και οπτικές». Έχοντας ως κύριο άξονα τις καλές τέχνες, το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων παιδαγωγικών προσεγγίσεων με στόχο την ολόπλευρη εκπαίδευση των φοιτητών ως υποψήφιων εκπαιδευτικών.

 

Μέσα από συνεργατικές δράσεις, φοιτητές από όλα τα τμήματα επιχείρησαν να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες για τοπικές κοινωνίες  βασιζόμενοι στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου συνδέοντας  την ανάπτυξη αυτή με την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη. Επιπλέον, οι φοιτητές ενίσχυσαν με βιωματικές ιδέες τις διδασκαλίες τους στο πλαίσιο της διδακτικής πρακτικής τους, ενώ σημαντικά ερεθίσματα αντλήθηκαν από την ενασχόλησή τους με τις καλές τέχνες, καθώς και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις σε μουσεία, γκαλερί και συζητήσεις με ειδικούς.

 

Στο πλαίσιο της επιστημονικής συνεργασίας του Προγράμματος με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ανατέθηκε στους φοιτητές να εκφράσουν μέσω ενός έργου τέχνης τη δική τους οπτική για την διαφορετικότητα στο σχολείο. Η θεματική που επιλέχθηκε, αναφέρεται σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ζωής και τον σημαντικό ρόλο του εκπαιδευτικού στον χειρισμό της διαφορετικότητας. Οι φοιτητές, εργαζόμενοι σε ομάδες, χρησιμοποίησαν ειδικές μεθοδολογίες της τέχνης και υλικά για να δημιουργήσουν το δικό τους έργο και με αυτό να στείλουν τα δικά τους μηνύματα για την αποδοχή της διαφορετικότητας στο σχολείο.

 

Η ιδιαίτερη αυτή προσέγγιση αποτελεί μια άλλη οπτική στην αντίληψη της διαφορετικότητας στο σχολείο. Σας προσκαλούμε λοιπόν να συζητήσουμε διαδραστικά γι’ αυτή τη «διαφορετική ματιά» μέσα και από τη δική σας ενεργό συμμετοχή στην ημερίδα. 

 

Η ημερίδα θα λάβει χώρα την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, και ώρες 14.00 – 17.30 στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου, Πατησίων 76 και απευθύνεται ιδιαίτερα στους Διευθυντές, Υποδιευθυντές σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθήματα Οικονομίας και Πληροφορικής, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό. Η εικαστική έκθεση των έργων των φοιτητών στο φουαγιέ Αντωνιάδου θα είναι για δυο ημέρες ανοικτή στο κοινό: Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, ώρες 11:00-21:00 και Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ώρες 9:00-18:00.

Πρόγραμμα Ημερίδας

 

Επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ: Δρ Βασιλική Μπρίνια.

 

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής με την εγγραφή στη γραμματεία της ημερίδας. 

 

ID: 
950

Τελευταία ενημέρωση: 18-05-2018