ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Διεύθυνση Γραφείου: Πτέρυγα Αντωνιάδου, 4ος όροφος
Τηλέφωνο: 210 - 8203 143

Ο Δημήτρης Μανωλόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κάτοχος Μεταπυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (M.Sc.) στις Διεθνείς και Ευρωπαίκές Οικονομικές Σπουδές (Ο.Π.Α) και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D) από το University of Reading, UK. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στις στρατηγικές επέκτασης των Πολυεθνικών Επιχειρήσεων στην αγορά της Ελλάδας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται κυρίως στο Διεθνές Μάνατζμεντ, στη Στρατηγική των Πολυεθνικών Επιχειρήσεων, και στην Οργάνωση και Διαχείριση Εταιρικών Πόρων. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων των εξής: ‘Journal of Business Ethics’, ‘International Business Review’, ‘International Journal of Human Resource Management’, ‘Journal of International Management’, ‘Management International Review’, ‘Multinational Business Review’, κα. Το άρθρο του ‘An Evaluation of Employee Motivation in the Extended Public Sector of Greece’ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Employee Relations, είχε επιλεχθεί από τον εκδοτικό οίκο Emerald σαν μία από τις καλύτερες μελέτες σε θέματα διοίκησης ανθρωπίνων πόρων το 2008.

Έχει συγγράψει ένα βιβλίο αναφορικά με τις προκλήσεις τις διεθνοποιημένης επιχείρησης τον εικοστό πρώτο αιώνα, καθώς και μια μονογραφία αναφορικά με το οικοσύστημα των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα. Πάνω από 40 εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε κορυφαία διεθνή συνέδρια (π.χ. Academy of International Business conference, European Academy of Management conference, British Academy of Management conference, Strategic Management Society conference), και έξι άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και βιβλία. Για τα δημοσιευμένο του έργο, ο Δρ. Μανωλόπουλος έχει λάβει έναν αξιόλογο αριθμό διεθνών ετεροαναφορών.

Είναι μέλος της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Διεθνών Επιχειρήσεων, της Βρετανικής Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς και της Ακαδημίας Στρατηγικής Διοίκσης. Είναι κριτής άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια, όπου και έχει βραβευτεί για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών του.

Εκτός από τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ο Δρ. Μανωλόπουλος διδάσκει μαθήματα που άπτονται της Διοίκησης Διεθνών Επιχειρήσεων και των Θεωριών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ο.Π.Α. Για το διδακτικό του έργο έχει επανειλημμένα τιμηθεί με αριστεία διδασκαλίας από τα ακόλουθα μεταπτυχιακά προγράμματα: α) Διατμηματικό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA πλήρους φοίτησης), β) Διατμηματικό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA μερικής φοίτησης),  γ) Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία (M.Sc. in Management Science and Technology μερικής φοίτησης).

Πριν την ένταξή του στο Πανεπιστήμιο, είχε απασχοληθεί στην Planet Ernst & Young S.A. ως σύμβουλος επιχειρήσεων όπου του δόθηκε η ευκαρία να συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών και συμβουλευτικών έργων και μελετών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για μεγάλους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, και για έξι χρόνια ως στέλεχος στρατηγικής και προγραμματισμού στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Έχει, επίσης, πραγματοποιήσει σεμινάρια στο χώρο της εταιρικής στρατηγικής, της διοίκησης και οργάνωσης επιχειρήσεων, καθώς και της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων.

Πλήρες Βιογραφικό: 

Τελευταία ενημέρωση: 28-12-2021

 

* Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων του συνοπτικού και του πλήρους βιογραφικού των μελών του προσωπικού, όπως αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους συντάκτες των βιογραφικών σημειωμάτων.