Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του ΟΠΑ Αθανάσιος Νικολάου Σταθόπουλος

 

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
 
Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του ΟΠΑ Αθανάσιος Νικολάου Σταθόπουλος, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτοπόρους στον χώρο της Οικονομικής των Επιχειρήσεων.

Το 40ήμερο μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11:00πμ στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Εκάλης.
 
Ο εκλιπών γεννήθηκε το  1931 στα Φύχτια της Αργολίδας από γονείς αγρότες.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Άργους το 1949 με βαθμό Άριστα και ξεκίνησε τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ, από όπου έλαβε πτυχίο το έτος 1953. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ohio State University, όπου έλαβε Μ.Β.Α. με ειδίκευση στο Marketing και Management το έτος 1958.

Το 1961 ανακηρύχθηκε διδάκτορας (Dr. rer. pol.) του Universitat Mannheim της Δυτ. Γερμανίας με ειδίκευση στην Οικονομική των Επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα σπού­δασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εξελέγη Υφηγητής στην Έδρα της Ιδιωτικής Οικονομικής της ΑΣΟΕΕ το 1968, έλαβε εντολή διδασκαλίας το ίδιο έτος και εξελέγη ομόφωνα τακτικός καθηγητής της ΑΣΟΕΕ το έτος 1973.

Υπηρέτησε ως Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ κατά το ακαδημαϊκό έτος 1978-1979.

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας διετέλεσε Επιστημονικός Υποδιευθυντής και Διευθυντής του ΙΕΔΕ (Ινστιτούτο Επιμορφώσεως στη Διοικητική των Επιχειρήσεων) της ΑΣΟΕΕ 1972-1977, το οποίο υπήρξε πρωτοπόρο για την εποχή του και άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα ανάπτυξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Επίσης, υπήρξε Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθυντής του Μετα­πτυχιακού Τμήματος της ΑΣΟΕΕ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από της λειτουργίας του και επί σειρά ετών, Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ από το 1989 ακαδημαϊκός συντονιστής του Προγράμματος ECTS-ERASMUS του ίδιου Τμήματος.

Ως επισκέπτης καθηγητής έδωσε διαλέξεις στα Πανεπιστήμια American University, Stanford University, Cornell, Columbia, Μ.Ι.Τ., καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Mannheim της Δυτ. Γερμανίας με το οποίο διατηρούσε στενή συνεργασία. Παράλληλα, υπήρξε μέλος πολυαρίθμων αποστολών και επιτροπών στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Είχε λάβει Υποτροφίες από το Ohio State University, τη Fidelity Scholar­ship, τη Wirtschaftshochschule Mannheim, την Deutscher Aka-demischer Austauschdienst και το  Ίδρυμα Fulbright.

Από το έτος 1959 είχε λάβει μέρος και είχε παρουσιάσει εργασίες του σε περισσότερα από 50 συνέδρια ανά τον κόσμο, ενώ το συγγραφικό του έργο περιελάμβανε σειρά βιβλίων και άρθρων στον χώρο της Οικονομικής των Επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη δυναμικότητα των επιχειρήσεων, την πρόβλεψη και τον προγραμματισμό, την κοστολόγηση και την παραγωγικότητα.

Εκτός από την ακαδημαϊκή του δράση, από νωρίς είχε αναπτύξει και πλούσια δράση στον χώρο των επιχειρήσεων. Επαγγελματικά απασχολήθηκε στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. (1955-1957), ELFORD and Sons, Inc. USA (1958), AFEX (1958-1959), BASF στη Δυτ. Γερμανία (1960), Ο.Β.Α. (Οργανισμός Βιομηχανικής Αναπτύξεως, 1961-1964), Ε.Τ.Β.Α. (1964-1980), όπου διετέλεσε Διευθυντής διαφόρων Διευθύνσεων και Γενικός Διευθυντής, ενώ υπηρέτησε και ως Διοικητής του Ι.Κ.Α. (1974).

Συμμετείχε σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια, όπως των WMF HELLAS A.E., ΔΟΜΥΛΙΚΑ Α.Ε., Ελληνική Βιομηχανία Κρέατος ΑΒΕΕ (Αντιπρόεδρος), Γενική Βιο­μηχανία Κρέατος ΑΒΕΕ (Πρόεδρος), ΛΙΠΤΟΛ, Αθηναϊκή Χαρτοποιία Α.Ε.. Ελληνικά Μάρμαρα Α.Ε., Χ. & Β. Φυρογένης Α.Ε., ΤΕΜΕ ΣΤΕΓΑΛ Α.Ε.. G.T.S. Α.Ε., TANK HELLAS S.A., Χ. ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ Α.Ε., SUN LINE GREECE S.A. και διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος στις: ESSO PAPPAS, Phoenix-Pheinrohr Α.Ε., Αφοί Παπαδόπουλοι, ΒΗΚ, OERLIKON, ΕΛΕΚΤΡΑ. DOGMOCH, ΒΟΡΡ und REUTHER, DUSCHOLUX, SLG S.A., OSL S.A., MARRIOT CORPORATION κ.ά. Παράληλλα, είχε συνεργασίες με: ΣΕΒ, Κεντρικό Εποπτικό Συμβού­λιο ΙΚΑ, ΕΛΚΕΠΑ, Υπουργείο Εμπορίου, Υπουργείο Συντονισμού, Βουλή των Ελλήνων (Κοινοβουλευτική Επιτροπή), ΣΟΛ (Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο), Γερμανική Βοήθεια προς την Ελλάδα κ.ά.

Πέρα όμως από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του δράση, σε νεαρά ηλικία συμμετείχε στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα στη Κορέα, όπου πολέμησε και έλαβε σειρά διακρίσεων για την ηρωική του δράση, όπως Μετάλλιο Ηνωμένων Εθνών, Πολεμικό Μετάλλιο Νοτίου Κορέας, Μετάλλιο Υπηρεσιών των Η.Π.Α., Μετάλλιο του Εκστρατευτικού Σώματος της Ταϋλάνδης, Εύφημος Μνεία του Προέδρου της Νοτίου Κορέας Syngman Rhes, Επίτιμο Μέλος των Διαβιβάσεων του Στρατού των ΗΠΑ κ.ά.

Στην προσωπική του ζωή, ήταν παντρεμένος από το 1965 με την εκλεκτή του σύντροφο Ιφιγένεια με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά, τον Νίκο και την Ευγενία και τρία εγγόνια, τον Νικόλα 21 ετών, την Δάφνη 18 ετών και τον Θάνο 17 ετών.

ID: 
385