Φοιτητές του Τμήματος ΔΕΤ του ΟΠΑ κατακτούν τις πρώτες θέσεις στον πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας JA Start Up 2020

Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας JA Start Up 2020

 

Οι επιχειρηματικές ψηφιακές ιδέες των ομάδων Dr. IV, MamaBear και Crowdy, από φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βραβεύτηκαν στο Virtual & Live Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2020, κερδίζοντας τις τρείς πρώτες θέσεις, με 8 ομάδες προκριθείσες στον Τελικό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου. Το «JA Start Up» είναι ένα Ευρωπαϊκό πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe που υλοποιείται ταυτόχρονα σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15.000 φοιτητών.

Συγκεκριμένα, στον Junior Achievement Start Up 2020, ο οποίος διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece)», οι φοιτητές του Τμήματος διακρίθηκαν ανάμεσα σε 68 ομάδες και 370 φοιτητές από 16 Ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι ομάδες του Τμήματος ΔΕΤ ανέπτυξαν τις ψηφιακές τους ιδέες στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», έχοντας την υποστήριξη του Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη, του Δρ. Σταύρου Λουνή και του υποψηφίου διδάκτορα Στράτου Μπαλούτσου.

Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν οι ακόλουθες ομάδες:

Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, στην ομάδα Dr. IV και τους κκ Βούγια Ιωάννη, Γεωργούλη Χριστιάννα και Φάρο Αντώνη.

Το Dr.IV είναι ένα ευφυές ευέλικτο και αυτόματο σύστημα διαχείρισης ορών σε μονάδες υγείας, όπως νοσοκομεία και κλινικές, με τη χρήση τεχνολογίας Internet of Things (IoT) και μίας Mobile εφαρμογής. Όραμα της Dr. IV είναι να προσφέρει ένα σύστημα το οποίο βοηθάει σε θέματα διαχείρισης χρόνου τις μονάδες που έχουν έλλειψη προσωπικού (κυρίως νοσοκόμους), που μάχονται για την υγεία μας καθημερινά, ειδικά στην περίοδο του COVID-19, και μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές που προκύπτουν από σφάλματα ορών.

Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλη Διγαλάκη, στην ομάδα MamaBear με τους  κκ Κακουλάκη Μαρίνα, Μπαμπέτα Κωνσταντίνο, Σπέρτου Χρυσή και Τέγου Στεφανία Μαρία.

Το MamaBear είναι ένα έξυπνο λούτρινο αρκουδάκι, που σχεδιάστηκε ως βοήθημα για τους εργαζόμενους γονείς, αλλά και για οργανισμούς, όπως κλινικές και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Αποτελεί συντροφιά και παρέα για το μωρό, ενώ βοηθάει στη ψυχική υγεία και συναισθηματική ανάπτυξή του. Μέσω της τεχνολογίας IoT επιτρέπει στους γονείς και στους υπεύθυνους να ηχογραφούν μέσω της εφαρμογής του μηνύματα και τα αναπαράγει όταν το μωρό κλαίει ή γελάει. Ταυτόχρονα προσφέρει real-time ενημέρωση για την κατάστασή του.

Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα  κ. Geoffrey Pyatt, στην ομάδα Crowdy με τους κκ Ανδριοπούλου Μαρία, Κουτσοθανάση Χαρίκλεια, Μόσχου Σοφία και Χωριανοπούλου Αικατερίνη.

Η εφαρμογή είναι μια ολοκληρωμένη έξυπνη λύση εντοπισμού και αποφυγής του συνωστισμού, ιδιαίτερη σημαντική λόγω της πανδημίας, στηριζόμενη σε τεχνολογίες IoT. Αποτελείται από ένα mobile app για τους πολίτες και μια συνδρομητική πλατφόρμα για τους οργανισμούς/επιχειρήσεις. Μεταξύ των άλλων, ο χρήστης θα βλέπει το πλήθος ατόμων σε λεωφορεία, σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, σε καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου. Επιπλέον, θα ενημερώνεται για τον μέσο χρόνο εξυπηρέτησης, ώστε να διαχειριστεί τον χρόνο του, αποφεύγοντας τον συνωστισμό.

 

Τέλος, η εφαρμογή UniverCity με τους Γεώργιο Μάρκου, Νικόλαο Μοάτσο και Νικόλαο-Άγγελο Σπυρέλλη κέρδισε το Online Voting Challenge.

Αποτελεί έναν πλήρη φοιτητικό οδηγό για την εξωπανεπιστημιακή ζωή και περιλαμβάνει ένα σύνολο εξατομικευμένων προτάσεων για τον φοιτητή, σχετικά με 6 κατηγορίες (Συνέδρια, Εστίαση, Εκπτώσεις, Εθελοντισμός, Αθλητισμός, Ταξίδια).

 

Η νικήτρια ομάδα Dr. IV θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 17ο Πανευρωπαϊκό  Virtual & Live Τελικό Διαγωνισμό του JA Europe «JA Europe Enterprise Challenge 2020», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 24-26 Ιουνίου 2020. 

 

ID: 
2336

Τελευταία ενημέρωση: 04-06-2020