Ολοκλήρωση 7ου Θερινού Σχολείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ (YES Program)

id: 
2775

Αθήνα, 18 Ιουλίου2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

74 μαθητές από 55 διαφορετικά Λύκεια απ' όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν το

7ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (YES Program) που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 7/7/2016

Για 7η συνεχή χρονιά διεξήχθη με επιτυχία το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (YES program) από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με στόχο την ανάδειξη της νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, το σχολείο εκπαιδεύει τους μαθητές στη δόμηση επιχειρηματικού πλάνου και στα βήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας.

Τη φετινή χρονιά παρακολούθησαν το πρόγραμμα συνολικά 74 μαθητές από 55 διαφορετικά σχολεία από όλη την Ελλάδα (25% εκτός Αττικής). Όπως δήλωσε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, Eπιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, «Ο ενθουσιασμός των παιδιών που τελειώνουν το πρόγραμμα είναι για μας η καλύτερη ανταμοιβή για αυτή την προσπάθεια. Στόχος μας είναι να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά από τα δημόσια σχολεία και την επαρχία, που έχουν λιγότερες ευκαιρίες συμμετοχής σε τέτοιες δράσεις».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν εθελοντικά οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στελέχη επιχειρήσεων που διδάσκουν και παρουσιάζουν στο πρόγραμμα. «Είναι χαρά μας να βλέπουμε, χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότερους φορείς να πιστεύουν και να συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια και ακόμη πιο ευχάριστο να βλέπουμε τα νέα παιδιά να διοχετεύουν με πάθος τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους σε μια ιδέα που μπορεί να αποτελέσει την επιχείρηση του αύριο».

Στις δύο εβδομάδες που διήρκησε το πρόγραμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν διαλέξεις από καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εξωτερικούς ομιλητές από τον επιχειρηματικό κόσμο, συμμετείχαν σε ανάλυση επιχειρηματικών περιπτώσεων και πραγματοποίησαν επίσκεψη, σε μικρές ομάδες ατόμων, σε εταιρείες και φορείς επιχειρηματικότητας διαφόρων κλάδων, όπου αλληλεπίδρασαν με στελέχη και ιδρυτές επιτυχημένων επιχειρήσεων και είδαν πώς λειτουργεί μια επιχείρηση σε πραγματικές συνθήκες. Τις επισκέψεις συντόνισε ο Φοιτητικός Σύλλογος Επιχειρηματικότητας ThinkBiz στο πλαίσιο του προγράμματος «Στη Σκιά ενός Επιχειρηματία».

Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές, δουλεύοντας σε ομάδες, επεξεργάζονταν καθημερινά το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο. Τα τελικά επιχειρηματικά πλάνα παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη λήξη του προγράμματος, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 στους χώρους του κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ημερίδα παρακολούθησαν καθηγητές του Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι εταιρειών, γονείς και μαθητές. Οι ιδέες και τα επιχειρηματικά σχέδια των μαθητών, παρά το μικρό χρονικό διάστημα που διατέθηκε για την επεξεργασία τους, εντυπωσίασαν και έλαβαν πολύ θετικά σχόλια. Από τις δεκαέξι συμμετέχουσες ομάδες βραβεύτηκαν οι ακόλουθες τέσσερις επιχειρηματικές ιδέες που ξεχώρισαν για την καινοτομία τους, τη δυνατότητα υλοποίησης της ιδέας και την παρουσίασή της:

1ο βραβείο: Protechtid: Χρήση και ενσωμάτωση RFID τεχνολογίας σε ειδικά βραχιολάκια εύκολα ανιχνεύσιμα από κεραίες τοποθετημένες σε πολυσύχναστα πάρκα και παιδότοπους. Ο γονιός θα έχει τη δυνατότητα να ειδοποιείται σε περίπτωση απομάκρυνσης του παιδιού από κοντά του εντός και εκτός του χώρου του πάρκου.
Ομάδα: Ηλίας Κέφης - 3ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής - Α' Λυκείου

Αγγελική Μάρκου - Αρσάκειο Τοσίτσειο Εκάλης - Α' Λυκείου

Παναγιώτης Σαραντέας - 1ο ΓΕΛ Περάματος - Α' Λυκείου

Κωνσταντίνα Χριστογιάννη - 3ο ΓΕΛ Κορωπίου - Α' Λυκείου

2ο βραβείο: Uplant: Ενοικίαση και αξιοποίηση καλλιεργήσιμων οικοπέδων εντός και εκτός κατοικήσιμων περιοχών. Τα οικόπεδα θα διατίθενται σε ιδιώτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα. Παράλληλα θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια απευθυνόμενα στο ευρύ κοινό σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς του κλάδου.
Ομάδα: Βάιος Βλαχοτάσιος - Γεννάδειος Σχολή - Β' Λυκείου

Μαριέττα Λαζανά - Εκπαιδευτήρια Γείτονα - Γ'Λυκείου

Ιωάννα Λαζαρίδη - Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών - Γ' Λυκείου

Τηλέμαχος Λεμονής - 2ο ΓΕΛ Καβάλας - Β' Λυκείου

Πιέρρος Χρήστος Σκαφιδάς - Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος Pierce - Γ' Λυκείου

3ο βραβείο: Solarous: Πρότυπος σταθμός επαναφόρτισης και φύλαξης ηλεκτρονικών συσκευών που βασίζεται σε ηλιακή ενέργεια και τοποθετείται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
Ομάδα: Μάριος Αλεξανδρίδης - 3ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας - Γ' Λυκείου

Χαράλαμπος Δοντάς - Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή - Γ' Λυκείου

Αικατερίνη Κωτσιδήμου - ΓΕΛ Μύρινας - Γ' Λυκείου

Δήμητρα Μαζωνάκη-Περογιαννάκη - Αρσάκειο Τοσίτσειο Εκάλης - Γ' Λυκείου

4ο βραβείο: Compound Explorer: Ανάπτυξη και κατασκευή συσκευής η οποία με την χρήση φασματοσκοπίας θα είναι σε θέση να εμφανίζει τη σύσταση όλων των τροφίμων καθώς και άλλων υλικών. Στόχος είναι να διευκολυνθεί ο ποιοτικός έλεγχος των πρώτων υλών- τροφίμων. Η συσκευή αρχικά θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και στη συνέχεια σε ιδιώτες.
Ομάδα:

Αγγελική Βασιλοπούλου - 5ο ΓΕΛ Καλαμάτας - Α' Λυκείου

Ιωάννης Βελισσάρης - Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντε Λα Κρουά - Α' Λυκείου

Νικόλαος Νικήτας Μούλιος - 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθήνας Γεννάδειο - Α' Λυκείου

Βασιλική Οικονόμου - Κολλέγιο Αθηνών - Α' Λυκείου

Μιχαέλα Χαρίση - ΓΕΛ Ελευθερίου Βενιζέλου - Α' Λυκείου

Με όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να καταλάβουν τις επαγγελματικές προοπτικές που τους ανοίγονται στους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας και να διερευνήσουν τις δυνατότητες που έχουν ως μελλοντικά στελέχη μιας επιχείρησης ή ως δημιουργοί μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Χορηγοί του προγράμματος, που παρείχαν υποτροφίες στους μαθητές και τις μαθήτριες που το παρακολούθησαν, ήταν οι εταιρείες ΑΒ Βασιλόπουλος, Εθνική Τράπεζα, Ernst & Young, Ε.Ι Παπαδόπουλος Α.Ε., Intraway, Το Μάννα-Τσατσαρωνάκης, Terra Creta, Patsourakis Ideal Apartments, Atermon καιτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υποστηρικτές του προγράμματος ήταν επίσης ο Φοιτητικός Σύλλογος Επιχειρηματικότητας Thinkbiz. Οι εταιρείες και οι φορείς που φιλοξένησαν τους μαθητές κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής επίσκεψης ήταν οι: 100mentors, blueground, e-satisfaction, forky, FunkMartini και GrowthRocks.

Φωτογραφία από την τελετή λήξης του προγράμματος με όλους τους μαθητές

Φωτογραφία από τη βράβευση της ομάδας Protechtid από τον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη
(1ο βραβείο)

Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε και τελείωσε με μεγάλο ενθουσιασμό

(selfie από την πρώτη μέρα)

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων ΟΠΑ

Τελευταία ενημέρωση: 11-04-2018