ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης
Σε καθεστώς μερικής απασχόλησης
Διεύθυνση Γραφείου: Πτέρυγα Δεριγνύ, 4ος όροφος
Τηλέφωνο: 210 - 8203 353

Ο Πλούταρχος Σακελλάρης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έρευνά του εστιάζεται στην τραπεζική, τις επενδύσεις, τους οικονομικούς κύκλους, την οικονομική μεγέθυνση και την εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει την έρευνά του σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά όπως τα: American Economic Review, Journal of Monetary Economics, Review of Economics and Statistics, International Economic Review, μεταξύ άλλων. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Maryland (College Park), στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σε διάφορα άλλα Πανεπιστήμια. Έχει επίσης εργασθεί ως οικονομολόγος στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve Board) και ως οικονομικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από το 2008 ως το 2012 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), όπου ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση κινδύνων, το τμήμα οικονομικών μελετών και τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας στον τομέα της ενέργειας. Οι τομείς ευθύνης του περιελάμβαναν επίσης τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την υποσαχάρια Αφρική, την Καραϊβική και τις χώρες του Ειρηνικού.

Προηγουμένως, ο καθηγητής Σακελλάρης είχε υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ήταν μέλος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία και τα δημοσιονομικά (EFC) και του Euro Working Group. Υπηρέτησε ως αναπληρωτής του Υπουργού Οικονομικών στα Συμβούλια Eurogroup και ECOFIN της ΕΕ και ως αναπληρωτής Διοικητού για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Την τρέχουσα περίοδο υπηρετεί ως μη εκτελεστικός Σύμβουλος Διοίκησης σε διάφορες επιχειρήσεις.

Ο Καθηγητής Σακελλάρης αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Brandeis με Bachelor (B.A.) στα οικονομικά και την πληροφορική, με την υψηλότερη διάκριση (summa cum laude, with highest honors). Είναι κάτοχος Διδακτορικού (Ph.D.) στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Yale.

Personal Website:  https://sites.google.com/view/plutarchossakellaris

SSRN:   https://papers.ssrn.com/sol3/cf_dev/AbsByAuth.cfm?per_id=2455438

IDEAS: https://ideas.repec.org/e/psa31.html

Προφίλ Google Scholar

Πλήρες Βιογραφικό: 

Τελευταία ενημέρωση: 04-09-2023

 

* Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων του συνοπτικού και του πλήρους βιογραφικού των μελών του προσωπικού, όπως αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους συντάκτες των βιογραφικών σημειωμάτων.