ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ✝

Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης
O Γεώργιος Δημόπουλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Emeritus, και Καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έλαβε το Πτυχίο του στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ το Master of Arts και το Διδακτορικό του Δίπλωμα (Ph.D.) από το State University of New York at Buffalo.
Έχει διατελέσει: Τακτικός Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής, και Επίκουρος Καθηγητής  Πολιτικής Οικονομίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, Νέας Υόρκης, και τακτικός Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Giessen, Γερμανίας.  Τον Ιούνιο του 1977 εξελέγη τακτικός Καθηγητής στην Α΄ Έδρα Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).
Έχει υπηρετήσει ως: Μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (Απριλ.2006-Απριλ.2012). Οικονομικός Σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (1981-1984 υπό Tommaso Padoa-Schioppa). Μέλος του Working Group of the Euro (Jean Monnet Professors Network) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1997-σήμερα). Μέλος Επιτροπής για την υπόδειξη υποψηφιοτήτων για το βραβείο Nobel στις Οικονομικές Επιστήμες (1997-σήμερα).
Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα: (i) Διεθνούς Νομισματικής Θεωρίας και Πολιτικής, Συμπεριφοράς και Πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, (ii) Μακροοικονομικής Θεωρίας και αποτελεσματικής άσκησης σταθεροποιητικής οικονομικής πολιτικής, (iii) Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης και Πολιτικής, και (iv) σε ανάλυση Μακροοικονομικών και Νομισματικών θεμάτων της Ελληνικής οικονομίας. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το Volkswagen-Foundation Γερμανίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κέντρο Έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κ.ά.
Έχει δημοσιεύσει σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά , όπως, European Economic Review, Industrial and Labor Relations Review, Open Economies Review, Journal of Policy Modeling, Journal of Economic Asymmetries, The Journal of Business and Economic Studies, και άλλα. Είναι κριτής σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά.
Έχει συγγράψει τρία εγχειρίδια στη Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική, και τα βιβλία: (i) Monetary Policy in the Open Economy of Greece,  (ii) Stabilization Policies in Greece in the context of Modern Macroeconomic Theory (με V. Alexander).
Διευθύνει επί 21 χρόνια τις εργασίες του Σεμιναρίου Jean Monnet σε θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης και Δημόσιας Πολιτικής στο Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο Καθηγητές Πανεπιστημίων και στελέχη του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος δίνουν διαλέξεις σε τρέχοντα θέματα οικονομικής ανάλυσης και θεσμών.
Η κοινωνική του προσφορά περιλαμβάνει και τα εξής: Μέλος του Διοικητικού  Συμβουλίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μέλος του Σώματος Εθελοντών Αιμοδοτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας. Ιδρυτικό Μέλος: της Ευρωπαϊκής Κίνησης στην Ελλάδα, της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (και τακτικά Πρόεδρός της), και της Εταιρείας Ελληνοευρωπαϊκών Μελετών Θεσσαλονίκης. Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικών Επιστημών.

 

 

Πλήρες Βιογραφικό: 

Τελευταία ενημέρωση: 19-01-2021

 

* Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων του συνοπτικού και του πλήρους βιογραφικού των μελών του προσωπικού, όπως αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους συντάκτες των βιογραφικών σημειωμάτων.