Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ υποστηρίζει την εκπαίδευση προσφύγων

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ υποστηρίζει την εκπαίδευση προσφύγων
 
Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέχει, εθελοντικά, σε δράσεις που υποστηρίζουν ενέργειες για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στην εκπαίδευση νέων προσφύγων στην Πληροφορική, στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης Refugee Code Week, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 
H δράση Refugee Code Week αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της SAP, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Εκπαιδευτικού Κέντρου Galway - σε συνεργασία με ένα αυξανόμενο δίκτυο εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του RebootKamp, τοπικών αρχών, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ΜΚΟ, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, και βασίστηκε στην επιτυχία της διοργάνωσης Africa Code Week. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η SAP διεξήγαγε RCW labs για περισσότερους από 15.000 πρόσφυγες από τις 16 έως τις 21 Οκτωβρίου 2017 στην Ιορδανία, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Σουηδία, θεωρώντας την εκπαίδευση στον τομέα της Πληροφορικής ως θεμέλιο αυτάρκειας και μελλοντικής απασχολησιμότητας, εμπλουτίζοντας  χιλιάδες νέους πρόσφυγες με άριστες εργασιακές δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η SAP Hellas, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), που συστάθηκε και λειτουργεί με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Refugee Code Week, από τις 16 έως και τις 21 Οκτωβρίου 2017. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων. Υποστηρίζεται, επίσης, από το δίκτυο Refugee.INFO και το Πρόγραμμα Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο που υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων, ως μέρος του προγράμματος ESTIA (Στήριξη Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση), που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωσηή την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO). 
 
Για τη διεξαγωγή των RCW labs, η SAP Hellas ζήτησε την υποστήριξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών που υποστήριξαν τα RCW labs.
 
Το ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία του ΟΠΑ συμμετείχε στην πρωτοβουλία αυτή και κάλεσε τους φοιτητές του, φοιτητές άλλων ΠΜΣ του Ιδρύματος, καθώς και προπτυχιακούς φοιτητές του να δηλώσουν συμμετοχή στην εκπαίδευση εκπαιδευτών (train the trainer sessions).
 
Υπό την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του Καθ. Γ. Δουκίδη, η εκπαίδευση εκπαιδευτών διεξήχθη στα εργαστήρια του ΟΠΑ με τη συμμετοχή και επίβλεψη της κυρίας Αγγελικής Κωστάκη, υποψήφιας διδάκτωρος του Τμήματος ΔΕΤ) και περισσότεροι από 40 εθελοντές φοιτητές (εκ των οποίων 27 ήταν φοιτητές του ΟΠΑ) συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές εκπαιδεύτηκαν σε:

  • (Επίπεδο 1 & 2): Βασικές γνώσεις προγραμματισμού με χρήση της πλατφόρμας Scratch του ΜΙΤ.
  • Programming: Βασικές γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδων.

 
Οι φοιτητές που εκπαιδεύτηκαν, στη συνέχεια δίδαξαν κώδικα σε παιδιά πρόσφυγες ηλικίας 12-17 ετών και νέους πρόσφυγες ηλικίας 18-28 ετών (συνολικά 233 πρόσφυγες) έτσι ώστε να γράψουν τις πρώτες γραμμές κώδικα και σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή για πρώτη φορά. Πιο συγκεκριμένα, εκπαιδεύτηκαν σε Scratch Level I & II (150 πρόσφυγες), and Web Programming (85 πρόσφυγες).
 
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους φοιτητές του ΟΠΑ που συμμετείχαν εθελοντικά στη δράση Refugee Code Week, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους παρακάτω φοιτητές (εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά) που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους και κυρίως για την απόδοση και αποτελεσματικότητά τους ως εκπαιδευτές των νεαρών προσφύγων:
 

  • Θεοδώρου Αγγελική (Τμήμα ΔΕΤ)
  • Κωστάλα Δήμητρα (Τμήμα ΔΕΤ)
  • Ντόσκορη Πελαγία (Τμήμα ΔΕΤ)
  • Φύγου Τσιμτσιλή Μαρία (Τμήμα ΔΕΤ)

 
Περισσότερες πληροφορίες για το Refugee Code Week υπάρχουν εδώ.

ID: 
668

Τελευταία ενημέρωση: 22-01-2018