Τελετή Αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο (ΗΠΑ) Lars Peter Hansen (28/05/19)

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης

της Σχολής Οικονομικών Επιστημών

του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ΗΠΑ

 LARS PETER HANSEN

Τρίτη 28 Μαΐου 2019, 18:30, Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου (Πατησίων 76, κεντρικό κτήριο, 1ος όροφος)

 

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει την Τρίτη 28 Μαΐου 2019 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, την Τελετή Αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και κατόχου Βραβείου Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες το 2013, Lars Peter Hansen.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

O Lars Peter Hansen γεννήθηκε στην Ουρμπάνα του Ιλινόι το 1952. Σπούδασε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα, στο Λόγκαν, όπου ο πατέρας του –Καθηγητής Βιοχημείας– ήταν Πρύτανης. Από το Πανεπιστήμιο αυτό, το 1974, έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά και τις Πολιτικές Επιστήμες. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στη Μιννεάπολη, από όπου το 1978 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά, με σύμβουλο τον Christoper A. Sims.

Ο τιμώμενος, έχει υπηρετήσει ως Καθηγητής στη σχολή GSIA του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, καθώς και στα Τμήματα Στατιστικής και Χρηματοοικονομικών του Βοoth Business School του ίδιου Πανεπιστημίου. Επίσης, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο κατείχε/κατέχει τις ακόλουθες επώνυμες έδρες: Homer J. Livingston Καθηγητή στα Οικονομικά, Homer J. Livingston Καθηγητή Διακεκριμένης Υπηρεσίας στα Οικονομικά και David Rockefeller Καθηγητή Διακεκριμένης Υπηρεσίας στα Οικονομικά και την Στατιστική. Έχει χρηματίσει επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια: MIT, Harvard, Stanford, Northwestern και Keio του Τόκυο.

Το ερευνητικό έργο του είναι εξαιρετικά ευρύ και εστιάζεται κυρίως στις περιοχές των δυναμικών μακροοικονομικών, της ανάλυσης χρονολογικών σειρών και της στατιστικής ανάλυσης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατό άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Μαζί με τον Thomas J. Sargent, έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία. Ήταν συνεκδότης του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού Econometrica (1986-1990 και 2012-15) και χρημάτισε Αντιπρόεδρος (2005 και 2006) και Πρόεδρος (2007) της Οικονομετρικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας (2011).

Για το επιστημονικό έργο του, έχει τιμηθεί με εξαιρετικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το μετάλλιο Frish της Οικονομετρικής Εταιρείας το 1984 (από κοινού με τον Kenneth J. Singleton) και το βραβείο Nobel στα Οικονομικά το 2013. Τέλος, του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από: το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα, τη Σχολή Ανώτατων Εμπορικών Σπουδών του Παρισιού, το Universidad del Pacifico της Χιλής, το Colby College του Μέιν, το School of Economics and Business του Tsingua University του Πεκίνου, το Πανεπιστήμιο του Tilburgh και έχει αναγορευθεί Επίτιμος Ακαδημαϊκός από την Ακαδημία Sinica της Ταϊβάν.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ

 

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Εμμανουήλ Γιακουμάκη

Προσφώνηση από την Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Καθηγήτρια Ελένη Λουρή-Δενδρινού

Παρουσίαση του έργου του Καθηγητή Lars Peter Hansen από τον Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Τρύφωνα Κολλίντζα

Αναγόρευση του Τιμωμένου

Ανάγνωση κειμένων αναγόρευσης

Περιένδυση Τιμωμένου

Επίδοση Διδακτορικού Διπλώματος

Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: «Uncertainty in Economics: Why Should We Care?»

 

ID: 
1722

Τελευταία ενημέρωση: 23-05-2019