Επιστολή προς τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του ΟΠΑ

Επιστολή προς τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του ΟΠΑ

 

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Απευθυνόμαστε σε καθεμία και καθέναν από εσάς, σε μια κρίσιμη ώρα που διακυβεύεται η φήμη και το κύρος του Πανεπιστημίου, με σκοπό να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα και ολοκληρωμένα.

Το ΟΠΑ βάλλεται από πολλές πλευρές και για διαφορετικούς λόγους και σκοπιμότητες. Το αποτέλεσμα από όλο αυτό το θόρυβο είναι αρνητικό για την εικόνα του Πανεπιστημίου και για όλους μας. Γι’ αυτό χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ως ομάδα και ως κοινότητα.

Πρώτα από όλα, όμως, χρειάζεται να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα. Γι’ αυτό σας ενημερώνουμε ότι οι Πρυτανικές Αρχές και οι υπηρεσίες του ΟΠΑ έχουν κάνει άμεσα και χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση, όλες τις νόμιμες ενέργειες-στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους-για όλες τις περιπτώσεις καταγγελιών, διώξεων και δικαστικών αποφάσεων που αφορούν σε οποιοδήποτε μέλος της ακαδημαϊκής μας κοινότητας.

Δεν συγκαλύπτουμε ποτέ και κανέναν για λόγους νομιμότητας και ηθικής. Αυτός είναι απαράβατος κανόνας για όλους μας, με βάση της αξίες και την αποστολή μας ως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση του μέλους ΔΕΠ που ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια διάλεξης στο αμφιθέατρο, πράξη αποτρόπαια και καταδικαστέα που πολλοί την παραβλέπουν σκόπιμα, απαντήσαμε αναλυτικά και με γεγονότα με το δελτίο τύπου της 14ης/1/22 για όλες τις ενέργειες που έκανε το Πανεπιστήμιο.

Συνοπτικά:

1) Για όλες τις καταγγελίες στείλαμε άμεσα αναλυτική ενημέρωση στην Εισαγγελία Αθηνών για τη διερεύνηση κάθε θέματος και για καθεμία καταγγελία συμπεριλαμβανομένης και αυτής για τη γενετήσια αξιοπρέπεια.

 2) Παραπέμψαμε άμεσα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ το συγκεκριμένο μέλος ΔΕΠ μόλις ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του για δύο κατηγορίες (στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν αυτή κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας). Να σημειωθεί εδώ ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές και αφορά σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, δεν είναι δηλαδή πειθαρχικό όργανο του ΟΠΑ, και το οποίο δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση για το συγκεκριμένο μέλος ΔΕΠ. Παράλληλα, ενημερώσαμε σχετικά και το Υπουργείο Παιδείας και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

3) Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο ή η δικαστική απόφαση από την εκδίκαση της υπόθεσης (έχει πάρει αναβολή για να εκδικασθεί την 28η/1/22), με βάση κυρίως το «τεκμήριο της αθωότητας», είχε αποφασίσει να μην τεθεί το μέλος ΔΕΠ σε αποχή από τα καθήκοντά του.

Σε κάθε περίπτωση και μόλις υπάρχει οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση είτε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο είτε από τις  δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, τότε οι αποφάσεις αυτές εκτελούνται άμεσα από το Πανεπιστήμιο.

Αυτή είναι η μόνη και πραγματική αλήθεια, και όχι αυτά που διαδίδονται σε ορισμένα ΜΜΕ από διάφορους, για τους δικούς τους λόγους και για τις δικές τους σκοπιμότητες.

Εμείς απευθυνόμαστε στη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητριών και φοιτητών μας, σε εσένα, που ενδιαφέρεσαι για τις σπουδές σου, που θέλεις να εκπληρώσεις τα όνειρά σου μέσα από την πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα από τις μεγάλες δυνατότητες που σου προσφέρει το Πανεπιστήμιο για να βρεις την επιθυμητή σου εργασία και να ακολουθήσεις ένα επιτυχημένο μονοπάτι στην επαγγελματική σου ζωή, μέσα από όλες τις ουσιαστικές εκφάνσεις της καθημερινής ζωής του Πανεπιστημίου. Σε εσένα που βλέπεις τη μεγάλη αξία και τα φωτεινά παραδείγματα των καθηγητών μας που διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο, όπως και τα υψηλής ποιότητας προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου μας.

Σε εσένα που έχεις δει, έχεις καταλάβει την αξία και την πραγματική έννοια του Πανεπιστημίου, τις ευκαιρίες που σου προσφέρει και αισθάνεσαι υπερήφανος που ανήκεις στην κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε εσένα που θέλεις το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί ομαλά, χωρίς κουκουλοφόρους και με ασφάλεια. Σε εσένα που δεν θέλεις να βλέπεις το Πανεπιστήμιο βαμμένο με κάθε λογής υβριστικά συνθήματα. Σε εσένα που θέλεις να αισθάνονται ήρεμοι οι γονείς σου και με υπερηφάνεια να μιλάνε για τις ακαδημαϊκές επιτυχίες και τα σχέδιά σου για το μέλλον. Σε εσένα που συνεισφέρεις στα δρώμενα και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, που εθελοντικά προσφέρεις στις κοινωφελείς μας δραστηριότητες και δημιουργείς ιδέες για τη βελτίωσή του σε όλες τις δομές του, σε εσένα που θέλεις να ορίσεις, όπως επιθυμείς, το μέλλον σου.

Οι αξίες του ΟΠΑ παραμένουν αναλλοίωτες εδώ και 101 χρόνια. Η αποστολή μας είναι να δημιουργούμε λαμπρούς επιστήμονες και ανθρώπους σαν κι εσένα. Και δεν παρεκκλίνουμε καθόλου από τους στρατηγικούς μας στόχους της αριστείας στην εκπαίδευση και στην έρευνα, της διεθνοποίησης, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της ποιότητας και της κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς. Για να προσφέρουμε σε εσένα ένα ευοίωνο μέλλον μέσα από ένα καλύτερο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Δίνουμε ξανά μια μάχη. Ως μέλη της κοινότητας του ΟΠΑ θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί. Χρειαζόμαστε τις «φωνές» σας μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας που χρησιμοποιείτε και μαζί με τα κανάλια επικοινωνίας του Πανεπιστημίου να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αξία του ΟΠΑ και να προστατεύσουμε τη φήμη και το κύρος του για το κοινό καλό. Μαζί θα κερδίσουμε όχι μόνο αυτή τη μάχη, αλλά και τον πόλεμο.

Για να έχουμε, επιτέλους, το Πανεπιστήμιο που αξίζει για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας.

 

ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑ

ID: 
3300

Τελευταία ενημέρωση: 02-02-2022