Εορταστικές Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

 

   

    Εορταστικές Εκδηλώσεις
για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης 

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έχει προγραμματίσει να διοργανώσει σειρά εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Ελευθερία, μια αέναη αναζήτηση», με σκοπό να αναδείξουν την επέτειο της Επανάστασης ως πηγή έμπνευσης και εθνικού αναστοχασμού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να διοργανωθούν διαδικτυακές Ομιλίες και Επιστημονική Ημερίδα με χρονικό ορίζοντα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2021. Οι ομιλητές μας, πολλοί εκ των οποίων ήδη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την πολιτική, αλλά και από τον χώρο των επιχειρήσεων.

Αποτελεί εξέχουσα τιμή για το Ίδρυμα, το γεγονός ότι η Επιτροπή  «Ελλάδα 2021» συμπεριέλαβε τις εκδηλώσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της. 

Δεδομένων των περιστάσεων και των περιορισμών που επιβάλει η πανδημία, όλες οι ομιλίες των εκδηλώσεων θα λάβουν χώρα διαδικτυακά και θα μεταδοθούν σε πραγματικό χρόνο (live). Η Επιστημονική Ημερίδα του Νοεμβρίου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΟΠΑ με πραγματικό κοινό, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέπουν.


Έναρξη εκδηλώσεων
Πανηγυρική Ομιλία – Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, ώρα 12:00

 

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά και είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=Q6Ypcke17KM&t=442s

  • Χαιρετισμός Πρύτανη και επίσημη έναρξη εορταστικών εκδηλώσεων

  • Πανηγυρική ομιλία : κ. Στάθης Καλύβας,  Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
    Τίτλος Πανηγυρικού: «1821: η απρόσμενη σύνθεση»


1ο on line event – Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, ώρα 17:00
Θέμα: «Το όραμα της Ελευθερίας και το επίκαιρο μήνυμά της»

 

Το Θέμα του 1ου on line event που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στον σύνδεσμο http://tiny.cc/aueb200,  στις 14 Απριλίου και ώρα 17:00 είναι : «Το όραμα της Ελευθερίας και το επίκαιρο μήνυμά της».

Στο πάνελ συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες Καθηγητές που με τις ομιλίες τους θα ανιχνεύσουν επίκαιρες όψεις του οράματος της Ελευθερίας.

Ομιλητές

  • Γεώργιος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής ΙΤΕ, συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας Πανεπιστημίου Northeastern (Boston)

Συντονιστής : Πάνος Κωνσταντόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 


2ο  on line event – Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, ώρα  17:00
Θέμα: «Η διασύνδεση της Επανάστασης  με το σήμερα»

 

Το θέμα του 2ου on line event που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις αρχές Ιουνίου είναι : «Η διασύνδεση της Επανάστασης με το σήμερα».

 

Συζήτηση μεταξύ του Καθηγητή του ΟΠΑ κ. Γιώργου Παγουλάτου και του Καθηγητή του LSE Kevin Featherstone. Με αφετηρία την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα αναπτύξουν σύγχρονους προβληματισμούς και διλλήματα που απασχολούν την σημερινή ελληνική πραγματικότητα.


Επιστημονική Ημερίδα ΟΠΑ  -   Νοέμβριος 2021
Θέμα : «Το νόημα της Ελευθερίας στις σύγχρονες διαστάσεις του»

 

Τον προσεχή Νοέμβριο θα διοργανωθεί Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το νόημα της Ελευθερίας  στις σύγχρονες διαστάσεις του».

Ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι Καθηγητές που με αφετηρία την Ελευθερία, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών και ερευνών πάνω σε θέματα οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων που ιστορικά στιγμάτισαν την ελληνική ιστορία, καταλήγοντας σε σύγχρονα διδάγματα και συμπεράσματα.

Αναμένονται και άλλες συμμετοχές


 

ID: 
2868

Τελευταία ενημέρωση: 09-04-2021