Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) διοργάνωσαν το 17ο Ετήσιο Συνέδριο της European Financial Management Association (EFMA) στην Αθήνα από 25 έως 28 Ιουνίου 2008

id: 
255

Δελτίο Τύπου

Η διεθνής κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η πρόκληση της αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων από τους επαγγελματίες της αγοράς βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των εργασιών του 17ο Ετήσιου Συνεδρίου της European Financial Management Association (EFMA). Το Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου έλαβαν φέτος χώρα με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα από 25 έως 28 Ιουνίου 2008, διοργανώθηκε υπό την ακαδημαϊκή αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), με τη συμμετοχή άνω των 400 συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξαν από κοινού οι πρυτανικές αρχές των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Μεταξύ των 350 και πλέον εξαιρετικής ποιότητας επιστημονικών μελετών που παρουσιάστηκαν σε 10 παράλληλες συσκέψεις κατά τις τρεισήμισι ημέρες που διήρκεσε το συνέδριο, θίχτηκαν θέματα αιχμής που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία. Αξιοσημείωτες είναι οι ακόλουθες δύο ειδικές συνεδρίες για τη διεθνή κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, των οποίων προήδρευσαν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ και ΟΠΑ αντίστοιχα, κκ. Σταύρος Θωμαδάκης και Μανώλης Γ. Καβουσανός.

Την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008 ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Γ. Καβουσανός, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική του ΟΠΑ, προήδρευσε της ειδικής συνεδρίας, υπό την αιγίδα της Global Association of Risk Professionals, με θέμα “The challenges of the Risk Management Profession for markets in turmoil”, στην οποία συμμετείχαν οι Dr. Chris Donohue, Managing Director, GARP Research Center, κ. Χρήστος Γκόρτσος Επικ. Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Παναγιώτης Κυριακόπουλος Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος και Tim Jenkinson, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008 ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Θωμαδάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Δημοσίου Συμφέροντος δραστηριοτήτων του Διεθνούς Οργανισμού Λογιστών (PIOB) και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προέδρευσε στη συζήτηση με τίτλο «Perspectives and Responses to Current Financial Crisis», στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Νίκος Παλαιοκρασσάς π. Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ηλίας Καρακίτσος Καθηγητής, επίτιμο μέλος του Cambridge Centre for Economics and Public Policy και διευθυντής του Guildhall Asset Management Ltd, και Ian Stewart, Director and Economist, Deloitte Research, London.

Στο Συνέδριο της EFMA, διάλεξη με τίτλο: “Equilibrium Returns” έδωσε ο διακεκριμένος Καθηγητής Michael Brennan (UCLA Anderson, Los Angeles & London Business School), ενώ παρουσιάσθηκαν συνολικά πάνω από 350 επιστημονικές εργασίες από διακεκριμένους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε θέματα αιχμής της χρηματοοικονομικής επιστήμης και λογιστικής, όπως η εταιρική διακυβέρνηση, η διαχείριση κινδύνων, οι συγχωνεύεις και εξαγορές, οι αμοιβές των ανωτάτων στελεχών, η συμπεριφορική χρηματοοικονομική και οι αναδυόμενες κεφαλαιαγορές.

Χρυσοί χορηγοί του Συνεδρίου ήταν η EFG Eurobank Ergasias, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, Χορηγοί ήταν η Vodafone, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, η Deloitte, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Price Waterhouse Coopers, η Grant Thornton και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: 12-12-2016