Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, απόφοιτος του Τμήματος ΛΟΧΡΗ του ΟΠΑ στον τελικό του Boccia της κατηγορίας BC3 των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

id: 
287

Την εντυπωσιακή πορεία του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου επισφράγισε με την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στον τελικό του Boccia (Μπότσια) ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, παγκόσμιος πρωταθλητής και απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ο Έλληνας αθλητής, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του γκρουπ στο τουρνουά Boccia των Παραολυμπαικών Αγώνων του Πεκίνου, προκρίθηκε στον τελικό του Boccia της κατηγορίας BC3, καθώς επικράτησε στα προκριματικά του αγωνίσματος του Καναδού Paul Gauthier με 6-3 και στα ημιτελικά νίκησε με 4-1 τον Ho Von Cheong από την Κορέα. Στη μάχη για το χρυσό μετάλλιο, ο Κορεάτης Keon Woo Park επικράτησε με σκορ 3-2 έναντι του Γρηγόρη Πολυχρονίδη.

Το Boccia είναι άθλημα για άτομα με αναπηρία, τόσο σε επίπεδο αναψυχής όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Είναι διασκευασμένη μορφή του ομώνυμου ιταλικού αθλήματος και έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από αθλητές και αθλήτριες με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Αποτελεί παραολυμπιακό άθλημα και παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες. Διοικητική αρχή για το άθλημα αποτελεί η Διεθνής Ένωση Άθλησης και Ψυχαγωγίας Ατόμων με Εγκεφαλική Παράλυση. Στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων μπήκε για πρώτη φορά το 1984 στην Παραολυμπιάδα της Νέας Υόρκης. Είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχει αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα.

Για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού απαιτούνται έξι κόκκινες και έξι μπλε μπάλες, καθώς επίσης και μία λευκή, που είναι η μπάλα-στόχος, και ονομάζεται "jack". Όλες οι μπάλες είναι από φυσικό ή συνθετικό δέρμα και είναι λίγο μεγαλύτερες από τις μπάλες Αντισφαίρισης. Χρησιμοποιούνται, επίσης, κουτί για τις Νεκρές Μπάλες, δείκτης με μία κόκκινη και μία μπλε πλευρά, εξοπλισμός μέτρησης και εξοπλισμός χρονομέτρησης. Το άθλημα απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, δυνατότητα ελέγχου των μυών, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία και στρατηγική.

Στόχος των παικτών είναι να προωθήσουν τις κόκκινες ή μπλε μπάλες τους, όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λευκή μπάλα-στόχο ("jack"). Η λευκή μπάλα ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους. Η προώθηση της μπάλας μπορεί να γίνει με το χέρι, με το πόδι ή με τη βοήθεια μιας συσκευής, όταν οι παίκτες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο κινητικό περιορισμό στα άνω και κάτω άκρα. Στο τέλος κάθε γύρου μετρώνται από τον διαιτητή οι πιο κοντινές προς το στόχο αποστάσεις και συγκεντρώνεται η βαθμολογία για να αναδειχθεί ο νικητής.

Το Boccia παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Ο αριθμός των γύρων και οι μπάλες που έχει στη διάθεσή της κάθε ομάδα εξαρτώνται από τον αριθμό των συμμετεχόντων. Στο ατομικό παιχνίδι υπάρχουν 4 γύροι και ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 6 μπάλες. Στο παιχνίδι με ζευγάρια, οι γύροι παραμένουν τέσσερις ενώ ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 3 μπάλες ανά γύρο. Όταν αγωνίζονται ομάδες των τριών, το παιχνίδι αποτελείται από έξι γύρους, ενώ κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 2 μπάλες.

Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι 12,5m x 6m με ελεύθερο χώρο περιμετρικά 2m. Το δάπεδό του είναι επίπεδο και λείο με διαγραμμίσεις που καθορίζουν τις θέσεις των παικτών για την προώθηση της μπάλας, την εγκυρότητα της ρίψης και τη θέση επανατοποθέτησης της μπάλας - στόχου.

Οι αθλητές του Boccia κατατάσσονται σε μία από τις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες:

  • BC1 - Οι παίκτες αυτής της τάξης ρίχνουν τη μπάλα με το χέρι ή το πόδι. Ένας βοηθός είναι δυνατό να μετακινεί και να σταθεροποιεί το αμαξίδιο ή να τους δίνει τη μπάλα.

  • BC2 - Οι παίκτες αυτής της τάξης ρίχνουν τη μπάλα με το χέρι. Δεν έχουν βοηθό.
  • BC3 - Οι παίκτες αυτής της τάξης έχουν σημαντική φυσική αναπηρία. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία βοηθητική συσκευή για να ρίξουν τη μπάλα. Μπορούν να έχουν βοηθό. Ο βοηθός πρέπει να έχει την πλάτη στραμμένη στο γήπεδο, ενώ απαγορεύεται η οπτική του επαφή με το παιχνίδι.
  • BC4 - Οι παίκτες αυτής της τάξης έχουν άλλες σημαντικές φυσικές αναπηρίες. Δεν έχουν βοηθό.

Οι αγώνες οργανώνονται σε τοπικό, εθνικό, και διεθνές επίπεδο. Μεγαλύτερη διοργάνωση για το άθλημα είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες που λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια αμέσως μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, και τα άλλα Πρωταθλήματα ηπείρων οργανώνονται έναν χρόνο μετά τη Παραολυμπιάδα. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δύο χρόνια μετά, ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο ένα χρόνο πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Στην παγκόσμια κατάταξη υπάρχουν περίπου 200 αθλητές. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006 έλαβαν μέρος αθλητές από 29 χώρες. Οι χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου είναι οι χώρες με τα περισσότερα μετάλλια.

Τελευταία ενημέρωση: 11-04-2018