Ο Πρύτανης του ΟΠΑ Καθηγητής κ. Κ. Γάτσιος παρευρέθηκε στo Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίων (EUA) που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (24-25/1/2013)

id: 
1628

Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Συνόδου των Ελλήνων Πρυτάνεων, στo Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίων (EUA), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 24-25 Ιανουαρίου 2013.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων (EUA) εκπροσωπεί και στηρίζει περισσότερα από 800 ΑΕΙ σε 47 χώρες, παρέχοντας τη δυνατότητα συνεργασίας και ενημέρωσης για τις εξελίξεις στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας. Μέλη της Ένωσης είναι ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, Σύνοδοι Πρυτάνεων και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο ήταν:

  • Δραστηριότητες της ομάδας εργασίας για Πολιτική Έρευνας
  • Τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον προϋπολογισμό και τον προγραμματισμό της Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014-2020, και το Πρόγραμμα Horizon 2020
  • Σύντομη παρουσίαση του αντίκτυπου των Massive Online Open Courses (MOOCs) στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
  • Αναφορά της Επιτροπής Επιλογής των Υποψηφίων για το ΔΣ της EUA
  • Υιοθέτηση του Προγράμματος Εργασίας της EUA για το 2013-14
  • Υιοθέτηση του προϋπολογισμού της EUA για το 2013
  • Αποφάσεις για αποδοχή νέων μελών στην EUA

Μετά από προκήρυξη της EUA για υποψηφιότητες προκειμένου να καλυφθούν 3 θέσεις μελών του εννεαμελούς Διοικητικού της Συμβουλίου (λόγω λήξης της θητείας τριών μελών του), ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, ως Πρύτανης του ΟΠΑ, υπέβαλε την υποψηφιότητά του για το ΔΣ της EUA, η οποία έγινε ομοφώνως δεκτή από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων της EUA. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που Πρύτανης ελληνικού ΑΕΙ επιλέγεται ως υποψήφιος για το Συμβούλιο. Οι εκλογές για την ανάδειξη των 3 νέων μελών του ΔΣ της EUA θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της EUA, που θα λάβει χώρα την 12η Απριλίου 2013 στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βελγίου.

Πέρα από τις εργασίες του Συμβουλίου, ο Πρύτανης του ΟΠΑ Καθηγητής κ. Γάτσιος συναντήθηκε με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο και συνομίλησαν πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Παναγιότατος, ο οποίος είναι Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου μας, ευχήθηκε στον Πρύτανη κ. Γάτσιο καλή επιτυχία στην υποψηφιότητά του για το Συμβούλιο.