Ο κ. Γιάννης Μουργής, απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ είναι ο νικητής του διαγωνισμού καινοτομίας της TEDx Academy, 2013

id: 
1703

Ο κ. Γιάννης Μουργής, απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ είναι ο νικητής του διαγωνισμού καινοτομίας της TEDx Academy 2013, ανάμεσα σε 60 συμμετέχοντες, όπου μόνο έξι συνολικά έφθασαν στον τελικό.

Ο κ. Μουργής θα φοιτήσει για 10 εβδομάδες με υποτροφία στο Singularity University στη Silicon Valley. Εκεί μαζί με 80 ακόμη νικητές από παρόμοιους διαγωνισμούς που διεξάγονται σε 30 χώρες, θα εκπαιδευτεί στις εφαρμοσμένες τεχνολογίες που θα βγουν στην αγορά στα επόμενα 10 χρόνια και θα διδαχθεί πώς να μετατρέψει την ιδέα του σε πράξη.

"Έξυπνη" κομποστοποίηση

Η ιδέα του κ. Μουργή λέγεται Οrganery και αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων με τον πλέον καινοτόμο και αποδοτικό τρόπο. Η πρόταση αφορά στην ολοκληρωμένη συνοικιακή κομποστοποίηση με «έξυπνους» κάδους διαχείρισης, που αναγνωρίζουν ψηφιακά τα οργανικά απορρίμματα του χρήστη. Επίσης, δίνονται κίνητρα, από όλο το φάσμα της πυραμίδας Maslow, για συμμετοχή στη διαδικασία, αφού το σύστημα επιστρέφει εμπράκτως πολλαπλά οφέλη μοχλευμένης αξίας σε κάθε συμμετέχοντα που ακολουθεί τους κανόνες (π.χ. εξαργύρωση πόντων με εκπτωτικά κουπόνια σε super markets, κ.α.). Το σχέδιο παντρεύει αρμονικά τεχνικές gamification με συστήματα επιχειρηματικής ευφυΐας, μηχανικής και βιοκλιματικού σχεδιασμού, αποσκοπώντας στην εύρεση της βέλτιστης κοινωνικής συμπεριφοράς (μία λύση win-win κατά J. Nash) για όλους τους εμπλεκόμενους. Η ιδέα αυτή είναι μόνο η αφετηρία, για την ανάπτυξη μίας πλήρης γκάμας τεχνολογιών της ελληνικής έξυπνης πόλης του μέλλοντος που οραματίζεται!

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μουργής, για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και έρευνες του, έχει διακριθεί, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη Μονάδα Καινοτομίας ΟΠΑ και το περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση. Βασικοί υποστηρικτές και σύμβουλοι του είναι η μονάδα καινοτομίας του ΟΠΑ και αρκετοί πρώην καθηγητές του, στους οποίους χρωστάει τα πάντα, όπως αναφέρει, αφιερώνοντάς τους όλες τις διακρίσεις, και τρέφοντας πάντα μεγάλο θαυμασμό για το έργο τους.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και του ευχόμαστε καλή τύχη!

Τελευταία ενημέρωση: 11-04-2018