Ο Κώστας Καλογερόπουλος, απόφοιτος διδακτορικού προγράμματος του Τμήματος Στατιστικής (Επιβλέπων Καθ. Π. Δελλαπόρτας) του ΟΠΑ είναι ένας από τους δυο υποψήφιους για το διάσημο βραβείο Savage

id: 
211

The Savage Award

Το γνωστό Βραβείο Savage, της διεθνούς επιστημονικής εταιρίας ISBA (International Society for Bayesian Analysis), προς τιμήν του Leonard Jimmie Savage, απονέμεται κάθε χρόνο σε δυο διδάκτορες που εκπόνησαν τις καλύτερες διδακτορικές διατριβές διεθνώς στη Μπεϋζιανή Οικονομετρία και Στατιστική και συγκεκριμένα στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Θεωρία και Μέθοδοι: όπου η διδακτορική διατριβή συμβάλλει σημαντικά στις θεμελιώδεις βάσεις, στη θεωρητική ανάπτυξη και/ή στη γενική μεθοδολογία της Μπεϋζιανής ανάλυσης.
  • Εφαρμοσμένη Μεθοδολογία: όπου η διδακτορική διατριβή συνεισφέρει σημαντικά στη νέα Μπεϋζιανή ανάλυση ενός πραγματικού προβλήματος που έχει τη δυνατότητα να επιδράσει στην εφαρμογή της στατιστικής πρακτικής.

Κάθε Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.

Η απονομή βραβείων καθιερώθηκε από το Σεμινάριο NBER-NSF σε Μπεϋζιανά συμπεράσματα της Οικονομετρίας και της Στατιστικής το 1977. Το Ινστιτούτο Μπεϋζιανής Ανάλυσης και η American Statistical Association Section on Bayesian Statistical Science (SBSS) έγιναν χορηγοί το 1993. Η Διεθνής Εταιρία Μπεϋζιανής Ανάλυσης ISBA προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή της Μπεϋζιανής Ανάλυσης για την επίλυση θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων στην επιστήμη, τη βιομηχανία και τη διοίκηση. Με μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, εκδόσεις και βραβεία, αποτελεί σήμερα το κομβικό σημείο αναφοράς σε όσους ενδιαφέρονται για τη Μπεϋζιανή Ανάλυση και τις εφαρμογές της.

Νικητές του Βραβείου Savage

Κάθε χρόνο, επιλέγονται οι δύο καλύτερες διατριβές για την κάθε κατηγορία, παγκοσμίως. Στον φετινό διαγωνισμό, ο ένας εκ των δύο φιναλίστ της κατηγορίας "Θεωρία και Μέθοδοι" είναι ο Κώστας Καλογερόπουλος, πρόσφατος απόφοιτος του Διδακτορικού προγράμματος του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Πέτρο Δελλαπόρτα. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι για τον μεγάλο τελικό είναι:

Κατηγορία "Θεωρία και Μέθοδοι"

  1. Κώστας Καλογερόπουλος, Bayesian Inference for Multidimensional Diffusion Processes. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιβλέπων Καθηγητής Πέτρος Δελλαπόρτας.
  2. Iain Murray, Advances in Markov chain Monte Carlo methods. University College London, επιβλέπων Καθηγητής Zoubin Ghahramani.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Καλογερόπουλος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο University of Cambridge και από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 θα είναι Λέκτορας στο London School of Economics.

Κατηγορία "Εφαρμοσμένη Μεθοδολογία"

  1. Edoardo M. Airoldi, Bayesian Mixed-Membership Models of Complex and Evolving Networks. Carnegie Mellon University, επιβλέποντες Καθηγητές Stephen E. Fienberg και Kathleen Carley.
  2. Vladimir Minin, Exploring Evolutionary Heterogeneity with Change-Point Models, Gaussian Markov Random Fields, and Markov Chain Induced Counting Processes. UCLA, επιβλέπων Καθηγητής Marc Suchard.

Οι τελικοί νικητές της φετινής χρονιάς θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2008 στο 9ο Διεθνές Συνέδριο ISBA (International Society for Bayesian Analysis), ISBA '08.

Τελευταία ενημέρωση: 11-04-2018