Ο Γεώργιος-Μάριος Αγγελέτος, απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ, είναι ένας από τους πέντε λαμπρούς επιστήμονες που έλαβαν το "Επιστημονικό Βραβείο 2008" του κοινωφελούς Ιδρύματος Μποδοσάκη

id: 
260

Ο Γεώργιος-Μάριος Αγγελέτος, απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του ΟΠΑ, ήταν ένας από τους πέντε επιστήμονες που έλαβαν το "Επιστημονικό Βραβείο 2008" του κοινωφελούς Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Το κοινωφελές Ίδρυμα Μποδοσάκη απονέμει τα "Επιστημονικά Βραβεία" του σε πέντε νέους Έλληνες επιστήμονες που έχουν ήδη διαπρέψει στους τομείς των Εφαρμοσμένων και Θετικών Επιστημών, των Κοινωνικών Επιστημών, της Ιατρικής και της Βιοϊατρικής. Τη φετινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 2008 στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κάρολος Παπούλιας, ενώ τα Βραβεία απένειμε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Χρ. Κίττας.

Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων δημιουργήθηκε το 1993, στο πλαίσιο των κοινωφελών σκοπών του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο δίνει έμφαση στον τομέα της παιδείας και στηρίζει τους απανταχού Έλληνες επιστήμονες. Σκοπός των βραβείων είναι η προβολή και η ενίσχυση του δημιουργικού έργου των νέων Ελλήνων επιστημόνων και η επιβράβευσή τους για τη συνεχή και συνεπή προσπάθειά τους στην προαγωγή της επιστήμης. Τα βραβεία, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 22.000 ευρώ το καθένα, απονέμονται στους πιο λαμπρούς Έλληνες επιστήμονες μέχρι 40 ετών, όπου κι αν εργάζονται στον κόσμο, για την εξαιρετική επίδοση στον τομέα τους.

Οι "ιστορίες επιτυχίας" των Ελλήνων επιστημόνων που βραβεύονται από το Ίδρυμα επαναφέρουν στο προσκήνιο την αξία της γνώσης ως κινητήριας αξίας των Ελλήνων και αφηγούνται τις μορφές που παίρνει αυτή η αξία στις μέρες μας. Οι πέντε νέοι επιστήμονες που βραβεύθηκαν φέτος, έκαναν τις πρώτες τους σπουδές σε ελληνικά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια και η επιστημονική τους δουλειά δεν απευθύνεται στη χώρα μας, αλλά στον κόσμο.

Τα "Επιστημονικά Βραβεία 2008" απονεμήθηκαν στους εξής επιστήμονες:

  • Γεώργιο-Μάριο Β.-Γ. Αγγελέτο, Καθηγητή Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), για τον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών (κλάδος της Οικονομικής Επιστήμης /της Πολιτικής Οικονομίας /των Πολιτικών Επιστημών).
  • Μιχάλη Κ. Δαφέρμο, Reader Τμήματος Καθαρών Μαθηματικών και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, για τον τομέα των Θετικών Επιστημών (κλάδος των Μαθηματικών).
  • Γεώργιο Α. Κοντοπίδη, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για τον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών (κλάδος της Στοχευμένης Ανάπτυξης Φαρμακευτικών Ουσιών).
  • Νικόλαο Κ. Παραγυιό, Καθηγητή Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στην Εcole Centrale de Paris, για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Θετικών Επιστημών (κλάδος των Θεωριών, των Μεθόδων και των Τεχνικών, των Βιοϊατρικών Εφαρμογών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών).
  • Eλένη Θ. Τζαβάρα, Senior Research Scientist στο Ινστιτούτο INSERM στο Παρίσι, για τον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών (κλάδος της Στοχευμένης Ανάπτυξης Φαρμακευτικών Ουσιών).

Ο Γεώργιος-Μάριος Β.-Γ. Αγγελέτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Ξεκίνησε τις σπουδές του το 1992 στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Έλαβε το πτυχίο του το 1996, με άριστα, έχοντας συγκεντρώσει τον υψηλότερο βαθμό στην καταγεγραμμένη ιστορία του Τμήματος, και το Master's το 1997, επίσης με άριστα, από το ίδιο Τμήμα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με πλήρη υποτροφία, όπου και έλαβε το διδακτορικό (Ph.D.) το 2001. Η διδακτoρική του διατριβή εξέτασε την άριστη διαχείριση του δημοσίου χρέους και ήταν υπό την εποπτεία του διεθνώς γνωστού μακροοικονομολόγου Robert Barro.

Θεωρείται ένας από τους πλέον διακεκριμένους μακροοικονομολόγους της γενιάς του. Η έρευνά του καλύπτει διάφορα θέματα Μακροοικονομικής Θεωρίας, όπως: Δημόσιο Χρέος, Αναδιανομή του Εισοδήματος, Οικονομικές Κρίσεις και Πληροφόρηση, Οικονομικές Κρίσεις και Οικονομική Πολιτική, Προσδοκίες και Οικονομικές Διακυμάνσεις και έχει δημοσιευθεί στα πλέον έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά του κλάδου του. Έχει δώσει πάνω από 80 διαλέξεις τόσο σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης όσο και σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Η εργασία του κ. Αγγελέτου χαρακτηρίζεται από μια διαρκή προσπάθεια να αντιστρέψει το πρίσμα της κυρίαρχης οπτικής, να ανατρέψει τα στερεότυπα στην επιστήμη του και να αναδείξει τις σκοτεινές εκείνες πλευρές της, που όμως διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της οικονομίας.

Έκανε την αρχή σε νεαρή ηλικία -λίγο μετά το διδακτορικό του- στις έρευνές του για τον ρόλο της πληροφόρησης στις οικονομικές κρίσεις, επισημαίνοντας ότι ενώ η κοινή λογική θεωρεί ότι όσο καλύτερη είναι η πληροφόρηση των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σε μια οικονομία, τόσο πιο αποδοτική η λειτουργία της οικονομίας στο σύνολό της, μπορεί τελικά να συμβαίνει το αντίθετο. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η περισσότερη πληροφόρηση σε περιόδους κρίσεων μπορεί να ξεκινήσει ένα άσχημο "domino effect": Επενδυτές που έχουν σχετικά καλές προσδοκίες για τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μπορεί να αρχίσουν να αποσύρονται από την αγορά, προκαλώντας και άλλους επενδυτές να αποσυρθούν φοβούμενοι τις βραχυπρόθεσμες απειλές.

Ο κ. Αγγελέτος συνεχίζει και έχει στενούς δεσμούς με το ΟΠΑ. Η βράβευσή του τιμά το ΟΠΑ και το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, και είναι μια ακόμα ένδειξη της μακροχρόνιας εξαιρετικής εκπαίδευσης που προσφέρει στους φοιτητές του.

Τελευταία ενημέρωση: 11-04-2018