Διπλή διάκριση για την Kατερίνα Γαλανάκη, Συντονίστρια Erasmus του ΟΠΑ. Επιλέχθηκε ως Πρέσβειρα της Ελλάδας για το Πρόγραμμα Έρασμος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έλαβε τιμητική διάκριση από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας

id: 
1129

H Kατερίνα Γαλανάκη, Συντονίστρια του Προγράμματος Erasmus στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έλαβε δύο σημαντικές τιμητικές διακρίσεις, καθώς επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Πρέσβειρα της Ελλάδας για το Πρόγραμμα Έρασμος και έλαβε το μετάλλιο του "Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα" από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας.

Το 2012 το Πρόγραμμα Erasmus γιορτάζει τα 25 χρόνια του και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε την πρωτοβουλία να ορίσει έναν φοιτητή και ένα μέλος του προσωπικού (διδακτικού ή διοικητικού) πρέσβη της χώρας του. Οι πρέσβεις θα λάβουν μέρος στην ευρύτερη καμπάνια προώθησης του προγράμματος, θα προσκληθούν σε συνέδρια, τα οποία θα οργανωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2012 και οι μαρτυρίες τους θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε επετειακή έκδοση.

Οι Εθνικές Μονάδες πρότειναν φοιτητές και μέλη προσωπικού, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε την τελική επιλογή, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που έθεσε η ίδια. Έλαβε 86 προτάσεις από 33 χώρες. Όλοι οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν. Το ΙΚΥ της Ελλάδας έστειλε έναν αριθμό υποψηφίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε την Κατερίνα Γαλανάκη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Κατερίνα Γαλανάκη, μετά από πρόταση της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας, έλαβε την τιμητική διάκριση "Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα" για την ενεργό της δράση στο πλαίσιο της Γαλλο-ελληνικής διαπανεπιστημιακής συνεργασίας και τη συμβολή της στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρώπης της Γνώσης μέσω του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης / Έρασμος.

Σε ειδική τελετή που έγινε στις 30 Ιουνίου 2011 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, η κα Catherine Suard, Διευθύντρια του Ινστιτούτου, απένειμε στην κα Κ. Γαλανάκη το μετάλλιο εκ μέρους της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρωτοπόρο στη διαπανεπιστημιακή συνεργασία, ξεκίνησε να συμμετέχει στο Πρόγραμμα Έρασμος το 1987, ενώ το 1989 πήρε μέρος στην πιλοτική φάση εφαρμογής του ECTS, στην οποία είχε επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τότε μέχρι και σήμερα, στα 24 χρόνια που δραστηριοποιείται, η κα Κ. Γαλανάκη συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν υπογραφεί περίπου 215 συμφωνίες στο πλαίσιο του προγράμματος με Πανεπιστήμια από 27 Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες από 45 από αυτές τις συμφωνίες αφορούν σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας, ενώ περίπου 50 Γάλλοι φοιτητές από ένα σύνολο, κατά μέσο όρο, 300 εισερχομένων φοιτητών Erasmus διανύουν ένα εξάμηνο ή ένα ακαδημαϊκό έτος, παρακολουθώντας μαθήματα στην Αγγλική γλώσσα που προσφέρει το Πανεπιστήμιό μας, στηρίζοντας το Πρόγραμμα Έρασμος.

Η κα Γαλανάκη από το 1987 μέχρι σήμερα δεν έπαψε να ασχολείται με την ανάπτυξη του συστήματος ECTS και τη σωστή του εφαρμογή για θέματα ακαδημαϊκής αναγνώρισης. Έχει επισκεφθεί ένα μεγάλο αριθμό ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει καθοριστικά συμβάλει στη δημιουργία συνεργασιών στο πλαίσιο του προγράμματος Έρασμος. Υποστηρίζει ένθερμα τη φοιτητική κινητικότητα, αποσκοπώντας όχι μόνο στην αύξηση του αριθμού των διακινουμένων φοιτητών και στη διασφάλιση της καλής ποιότητας της κινητικότητας, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη και επιτυχία του προγράμματος.

Τη συγχαίρουμε και την ευχαριστούμε θερμά για το έργο που προσφέρει στο Πανεπιστήμιό μας, και της ευχόμαστε καλή συνέχεια!

Τελευταία ενημέρωση: 11-04-2018