Αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή της Οξφόρδης Sir C.A.R. Hoare, FRS, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

id: 
69

O Καθηγητής Charles-Antony-Richard Hoare (Tony Hoare) είναι Emeritus Professor of Computing στο Oxford University Computing Laboratory, Oxford, England (από το 2000) και είναι Senior Researcher στο Microsoft Research του Cambridge της Αγγλίας.

Έχει διατελέσει Professor of Computing Science στο Queen's University of Belfast, U.K. (1968-1977) και (James Martin) Professor of Computing-Director of Programming Research Group στο Oxford University (1977-2000).

Ερευνητικά ενδιαφέροντα:

  • Μέθοδοι Προγραμματισμού και Γλώσσες Προγραμματισμού,
  • Τεχνικές Απόδειξης για Προγράμματα,
  • Παράλληλοι και Κατανεμημένοι Υπολογισμοί και
  • Θεωρίες Ενοποίησης της Επιστήμης Υπολογισμών

Παρουσίασε το 1960 το Quicksort, έναν από τους ευρύτερα χρησιμοποιούμενους αλγορίθμους ταξινόμησης σε παγκόσμιο επίπεδο,

δημιούργησε την "Λογική Hoare" (Hoare Logic) και την τυπική γλώσσα, που χρησιμοποιήθηκε για να προδιαγράψει τις αλληλεπιδράσεις παράλληλων διαδικασιών και συνέβαλε στην παρουσίαση της "παράλληλης" γλώσσας προγραμματισμού Occam.

Ερευνητικές Διακρίσεις και Επιστημονικά Βραβεία

Ο Καθηγητής Hoare έλαβε διάφορα επιστημονικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, όπως: The ACM Turing Award (1980) για τις θεμελιώδεις συμβολές του στον ορισμό και σχεδιασμό γλωσσών προγραμματισμού, εκλέχθηκε το 1982 Εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας (Fellow of the Royal Society [FRS]), έγινε το 2006 Εταίρος του Computer History Museum (CHM) για την ανάπτυξη του αλγορίθμου Quicksort και για μακρόχρονες συμβολές στην θεωρία των γλωσσών προγραμματισμού.

Για τις σημαντικές συμβολές του στην Εκπαίδευση και την Επιστήμη των Υπολογιστών, του απονεμήθηκε το 2000 ο τίτλος "Knight" (Sir Tony Hoare).

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

Ο Dr. Hoare δημοσίευσε το 1994 τα βιβλία "Unified Theories of Programming"και "Mathematical Models foe Computing Science".Δημοσίευσε το 1985 το βιβλίο "Communicating Sequential Processes". Άλλα βιβλία είναι: "Structured Programming" με τους O. Dahl και E. Dijkstra (1972), "Mechanised Reasoning and Hardware Design" με τον M. Gordon (1992) κ.α. Ο Professor Tony Hoare έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 ερευνητικές εργασίες.

Τελευταία ενημέρωση: 11-04-2018