HRCases 26 - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

HR Case Study Series - 26ο τεύχος (Δεκέμβριος 2022)

Ψυχολογικό Συμβόλαιο

H Ιστορία

Η Αρετή αποφοίτησε πρόσφατα από το μεταπτυχιακό της στη Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων με πρώτο πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τον τελευταίο μήνα αναζητά εργασία και μετά από μια σειρά συνεντεύξεων με διάφορες εταιρείες, τελικά κατέληξε σε δύο εταιρείες που την ενδιαφέρουν πολύ.  Η μια εταιρεία είναι μια μεγάλη εταιρεία συμβούλων με μεγάλη έμφαση στην παροχή λύσεων πληροφορικής με έδρα την Αθήνα. Η εταιρεία είναι γνωστή για μεγάλα συμβόλαια με πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η Αρετή σκέφτηκε πως θα ήταν τέλεια να αρχίσει την καριέρα της από αυτή την εταιρεία που είναι πολύ γνωστή και θα της άνοιγε πολλές πόρτες μελλοντικά.

Στη διάρκεια των συνεντεύξεων τόσο η  Διεύθυνση του Ανθρώπινου Δυναμικού όσο και η προϊσταμένη της της ανέφεραν πόσο πολύ ενδιαφέρονται για ανθρώπους με όρεξη και διάθεση για δουλειά και πόσο πολύ επενδύει η εταιρεία στην ανάπτυξη νέων ανθρώπων. Της ανέλυσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αμερική έξι εβδομάδων που θα ήταν πολύ καλό να παρακολουθήσει πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της. Περιέγραψαν επίσης πως ο μισθός της θα είναι σχετικά χαμηλός για τον πρώτο χρόνο αλλά στην συνέχεια οι νεοπροσληφθέντες που τα πηγαίνουν καλά ανεβαίνουν γρήγορα και οι αυξήσεις είναι συχνές. Επίσης, της ανέφεραν πως θα συμμετέχει σε πρότζεκτ με μεγάλους πελάτες μαζί με πιο έμπειρους συναδέλφους και αυτό είναι κάτι που η εταιρεία το ενισχύει ως μηχανισμό ένταξης και ανάπτυξης των νεότερων συναδέλφων.

Η Αρετή είχε φτάσει σε τελικό σχεδόν στάδιο και με μία άλλη εταιρεία που ξεκίνησε ως start up αλλά τώρα βρισκόταν στη φάση να μεγαλώσει και είχε ήδη λάβει γενναία χρηματοδότηση και είχε προσλάβει περίπου 30 άτομα εκ των οποίων και μια συμφοιτήτριά της. Η Αρετή απέρριψε την εταιρεία αυτή γιατί δεν έδιναν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των ανθρώπων, ούτε προγράμματα με πολύ μεγάλους πελάτες είχαν, ούτε αυξήσεις υπήρχαν στο άμεσο μέλλον και δεν υπήρχαν στην εταιρεία πολύ έμπειρα στελέχη για να μάθει από την συνεργασία μαζί τους.

Την πρώτη κιόλας μέρα στη νέα της θέση, η ΔΑΔ την ειδοποίησε να πάει μαζί με ένα υψηλόβαθμό στέλεχος σε ένα πολύ γνωστό πελάτη στην πρώτη της συνάντηση. Γέμισε με χαρά και είπε πως επιτέλους ένα πολυεθνικό περιβάλλον που δίνει ευκαιρίες από την πρώτη μέρα. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε. Ο υψηλόβαθμός συνάδελφός της δεν της έδωσε καμία σημασία, δεν μιλήσαν καθόλου πριν την συνάντηση, πριν μπουν μόνο της είπε ‘Άσε να μιλήσω εγώ’, την σύστησε απλώς μπερδεύοντας το όνομά της και δεν ξανασχολήθηκε μαζί της. Έφυγε αμέσως μετά και δεν ξανάκουσε για αυτό το πρόγραμμα. Πέρασαν δύο μήνες και δεν πήγε ξανά σε συνάντηση με πελάτη. Της έδωσαν να καταχωρεί τις άδειες και τα αυτοκίνητα του προσωπικού γιατί η υπάλληλος που τα έκανε αυτά έλειπε σε άδεια και μόλις επέστρεψε, την ενημέρωσαν πως αναβαθμίστηκε και τώρα μπορεί να αναζητά προκηρύξεις του Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικές με θέματα πληροφορικής που είναι πολύ σημαντικές για την εταιρεία. Μετά από τρεις μήνες, η Αρετή ρώτησε την προϊσταμένη της για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αμερική που θα έκανε πριν αναλάβει επίσημα καθήκοντα. Εκείνη φάνηκε να μην το θυμάται και μετά από ένα τηλεφώνημα στη ΔΑΔ, την ενημέρωσε πως δεν θα τρέξει το πρόγραμμα αυτό φέτος λόγω περικοπών και πως θα το δούνε για του χρόνου. Η Αρετή έμαθε από συναδέλφους που ρώτησε πως το πρόγραμμα αυτό έχει τρέξει μια μόνο φορά στα τελευταία επτά χρόνια και δεν είναι σίγουρο πως θα ξαναγίνει.

Η Αρετή πρόσφατα έμαθε νέα από την συμφοιτήτρια της που προσλήφθηκε στην εταιρεία που απέρριψε εκείνη. Της περιέγραψε μια εταιρεία με εξαιρετικό κλίμα και πόσο ευχαριστημένη ήταν που ήταν με ανθρώπους με διάθεση για συνεργασία. Οι ιδρυτές ζητούσαν την γνώμη της και την έπαιρναν μαζί σε σημαντικά ραντεβού. Την αντιμετωπιζόταν ως πολύτιμο μέλος της ομάδας και έκαναν ότι μπορούσαν για να την υποστηρίξουν και να την αναπτύξουν. Ο μισθός της ήταν σχετικά χαμηλός αλλά περιμένει με αγωνία να φανεί στην επόμενη μισθοδοσία της η αύξηση που πήρε μετά από την υπογραφή ενός συμβολαίου που κυνηγούσαν καιρό.

Μετά από έναν χρόνο, η Αρετή είναι σίγουρη πως η απόφασή της ήταν λανθασμένη. Συνεχίζει να μην βλέπει πελάτες, οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν δεν την περιελάμβαναν παρά τις υποσχέσεις, το πρόγραμμα στην Αμερική δεν αναφέρεται ποτέ και ο ρόλος της δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν. Την επόμενη ημέρα η Αρετή ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Γνωμοδότηση 1 -   Ευαγγελία Βαντάνα, HR BUSINESS PARTNER, COLGATE-PALMOLIVE

Γνωμοδότηση 2 -  Μαρία Τόμπρου, ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ,  TEPPER SCHOOL OF BUSINESS, CARNEGIE MELLON UNIVERSITY, USA

Γνωμοδότηση 3 -   Δημήτρης Χατζηεμμανουήλ, HUMAN RESOURCES MANAGER – DELOITTE

Γνωμοδότηση 4 -  Χρήστος Λουκάς, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

EDITORIAL (ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΜΑΡΙΑ ΒΑΚΟΛΑ)


Διαβάστε το τεύχος στο issuu:


Κατεβάστε ολόκληρο το τεύχος σε μορφή pdf.


Πλοήγηση:
HRCases 26 - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ
EDITORIAL
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ :  1η  2η  3η 
HR Case Study Series | ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ


  Ψηφιακή παραγωγή: Δημήτρης Λυμπερόπουλος, ΟΠΑ