ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Ο Δρ. Μανόλης Ν. Κρητικός είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας και Πληροφοριακών Συστημάτων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει διδάξει Μαθηματικά, Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιου Αθηνών, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Erasmus Πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει σπουδάσει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε το πτυχίο του Μαθηματικού με βαθμό Λίαν Καλώς και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα με βαθμό Λίαν Καλώς από την Σχολή Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι Διδάκτορας στη Διοικητική Επιστήμη και στα Πληροφοριακά Συστήματα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό Άριστα και με τίτλο διατριβής : Μαθηματικά πρότυπα και αλγοριθμικές επιλύσεις προβλημάτων μεταφορών με χρήση της τεχνολογίας των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων.
H διδακτορική του Έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το πρόγραμμα EDAMBA (European Doctoral Program Association in Management and Business Administration), με Πανεπιστήμιο υποδοχής το τμήμα Technology and Operations Management, Rotterdam School of Management, Erasmus University, Holland. Υπήρξε Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος (ΕΜΥ) για μια πενταετία στην ερευνητική περιοχή των Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1991-1996), ήταν κάτοχος υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την επίδοση του στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Αριστείου προόδου κατά την αποφοίτηση του από το Λύκειο Νάξου.
Κατά την διάρκεια της Στρατιωτικής του Θητείας κατετάγει στα Τεθωρακισμένα με την ειδικότητα Ειδικός Επιστήμονας – Προγραμματιστής Η/Υ και το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του πραγματοποιήθηκε στην Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού (ΔΑΣΠ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).
Έχει λάβει τιμητική διάκριση Εξαιρετικής Συμβολής ως κριτής το 2017 και για τη συμβολή του στην ποιότητα του περιοδικού Expert Systems With Applications (impact factor 3.768) από τον επιστημονικό εκδοτικό οίκο ELSEVIER (Certificate of Outstanding Contribution in Reviewing) καθώς επίσης και πιστοποιητικά αναγνώρισης του έργου του σαν κριτής από τους Εκδότες (Editors) των επιστημονικών περιοδικών: European Journal of Operational Research, International Journal of Production Economics, Computers and Operations Research, Engineering Applications of Artificial Intelligence και Transportation Research Part E.
Έχει επιλεγεί από τον εκδοτικό οίκο TARU σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Taylor & Francis στην θέση Associate Editor (2019-2023) στο νέο περιοδικό με τίτλο TARU Journal of Organizational Behavior & Analytics (TJOBA).
Υπήρξε Σύμβουλος Πληροφοριακών Συστημάτων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, και Αξιολογήτης στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (με συμμετοχή στην αξιολόγηση περισσοτέρων από 60 έργων πληροφορικής του Ευρύτερου Δημόσιου τομέα όπως το Πληροφοριακό Σύστημα Υπηρεσιών Αεροναυτικών Πληροφοριών (AIS) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το Πληροφορικό Σύστημα για τις ανάγκες 14 Νοσοκομείων της Αττικής και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών).
Υπήρξε η πρώτη επιλογή (διαδικασία του ΑΣΕΠ) σε θέση Επιχειρησιακού Ερευνητή στα Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία, υπήρξε Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθυντής στην Επαγγελματική Σχολή Αθηνών.
Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (MASSEE), Πρόεδρος του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου του Πειραματικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων, Πρόεδρος της Συντακτικής Επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού Αστρολάβος και είναι πρώην Γενικός Γραμματέας και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Έχει συγγράψει βιβλίο Πληροφορικής στην Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και οι εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικά ακαδημαϊκά επιστημονικά περιοδικά όπως : OMEGA-the International Journal of Management Science, Expert Systems with Applications – an international journal, the International Journal of Production Economics, the Journal of the Operational Research Society, the International Transactions in Operational Research, the Applied economics, the Operational Research: An International Journal, Journal of Statistics & Management Systems, Higher Education Studies, International Journal of Operations and Quantitative Management, Journal of Mathematics and System Science, Journal of Information Systems & Operations Management.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στους τομείς: Συνδυαστική Βελτιστοποίηση σε προβλήματα Μεταφορών, Logistics και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας , Σχεδιασμός και Ανάλυση Αλγορίθμων, Ευρετικές Μέθοδοι, Μεταευρετικές Μέθοδοι , Καινοτόμες μέθοδοι επίλυσης του προβλήματος Δρομολόγησης Οχημάτων, Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, Περιβάλλουσα Ανάλυση Δεδομένων (DEA), Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα (GIS) και τα Μαθηματικά με στόχο τη δημοσίευση ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους.
* Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων του συνοπτικού και του πλήρους βιογραφικού των μελών του προσωπικού, όπως αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους συντάκτες των βιογραφικών σημειωμάτων.