Βασσάλος Βασίλειος

Τμήμα Πληροφορικής
Διεύθυνση Γραφείου: Τροίας 2, Κιμώλου και Σπετσών, 4ος όροφος, Γραφείο 401
Τηλέφωνο: 210 - 8203 124

Ο Βασίλης Βασσάλος είναι Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ, στο οποίο υπηρετεί από το 2004. Διευθύνει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Επιστήμη Δεδομένων και την ερευνητική ομάδα Επιστήμης Δεδομένων στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Πληροφοριών (http://ipl.aueb.gr). Υπήρξε, επίσης, Επίκουρος Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University). To 2013 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής της Σχολής Επιστημών Υπολογιστών και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Λωζάννης. Tο 2007-2008 ήταν υπότροφος Marie Curie και επισκέπτης Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Ο καθηγητής Βασσάλος είναι συγγραφέας άνω των 50 ερευνητικών δημοσιεύσεων και δυο ευρεσιτεχνιών στην περιοχή της Διαχείρισης Δεδομένων, και επιστημονικός υπεύθυνος για πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Ήταν ιδρυτής της πρωτοποριακής εταιρίας λογισμικού Enosys Software που κατασκεύασε το πρώτο σύστημα ολοκλήρωσης επιχειρηματικών πληροφοριών βασισμένο σε τεχνολογία XML και εξαγοράστηκε από την εταιρία ΒΕΑ Systems. Επίσης, είναι εκ των επιστημονικών υπεύθυνων (Principal Investigator) του ερευνητικού έργου Human Brain Project από την έναρξή του και υπήρξε μέλος του ανώτατου διοικητικού του οργάνου (Stakeholder Board) την περίοδο 2016-2018.

Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της εταιρίας Lingospot, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος και συνεργάτης πολλών δημόσιων φορέων και οργανισμών, όπως της Εurobank, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, της ΕΥ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ICAP, του Χρυσού Οδηγού Α.Ε., της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, της ΟΔΙΕ Α.Ε., και άλλων.

Ο καθηγητής Βασσάλος έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Είναι κάτοχος Διπλώματος από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με βαθμό 9,79 (άριστα) (1994), και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μaster of Science) στην Επιστήμη Υπολογιστών (1998) και Διδακτορικού Διπλώματος στην Επιστήμη των Υπολογιστών (2000) από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, περιλαμβάνουν τις τεχνικών μηχανικής μάθησης για επίλυση εστιασμένων επιχειρηματικών προβλημάτων μεγάλης κλίμακας, το σχεδιασμό νέας γενιάς συστημάτων διαχείρισης βάσεων μεγάλων δεδομένων, την ολοκλήρωση και καθαρισμό δεδομένων, και την επεξεργασία και βελτιστοποίηση επερωτήσεων επί μη παραδοσιακών δεδομένων (XML, ροών, κειμένου) σε μη παραδοσιακά περιβάλλοντα (π.χ. αισθητήρες, συστήματα ολοκλήρωσης, βάσεις κειμένων). Το άρθρο Double Index Nested-loop Reactive Join for Result Rate Optimization που συνέγραψε μαζί με την (τότε) υποψήφια διδάκτορα Μιχαέλα Μπορνέα και τους συναδέλφους Ι. Κωτίδη και Α. Δεληγιαννάκη τιμήθηκε με το Best Student Paper award στο συνέδριο ICDE 2009.

Τελευταία ενημέρωση: 08-05-2023

Αναλυτικό Βιογραφικό:[pdf]

 

* Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων του συνοπτικού και του πλήρους βιογραφικού των μελών του προσωπικού, όπως αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους συντάκτες των βιογραφικών σημειωμάτων.