Διεθνής Συνεργασία ΠΜΣ στη ΔΑΔ με School of Labor and Employment Relations Pennsylvania State University

Διεθνής Συνεργασία ΠΜΣ στη ΔΑΔ με School of Labor and Employment Relations Pennsylvania State University

 

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) , στο πλαίσιο της δέσμευσής του για εξωστρέφεια, διεθνοποίηση και προσφορά υψηλής ποιότητας σπουδών στους φοιτητές και τις φοιτητές του, πραγματοποιεί ad hoc εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το School of Labor and Employment Relations του Pennsylvania State University (ΗΠΑ).

To Pennsylvania State University ιδρύθηκε το 1855 και σήμερα συγκαταλέγεται συχνά ανάμεσα στα κορυφαία 30 ερευνητικά πανεπιστήμια καθώς και στο 6% των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως (QS World University Rankings, 2024).

Η συνεργασία των 2 ιδρυμάτων στοχεύει στην ανάπτυξη (i) «Πολιτισμικής Νοημοσύνης (cultural intelligence)» μέσω των διαλέξεων αλλά και των αλληλεπιδράσεων, των συζητήσεων και της συνεργασίας των φοιτητών των δύο πανεπιστημίων και (ii) σημαντικών δεξιοτήτων όπως η Διαπολιτισμική Επικοινωνία (cross-cultural communication) και η Πολιτισμική Συνείδηση (cultural awareness), και (iii) γνώσεων αναφορικά με τις διεθνείς πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο συνδιοργάνωσαν η Διευθύντρια του προγράμματος ΠΜΣ στη ΔΑΔ ΟΠΑ Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα και η Δρ. Δωροθέα Ρούμπη, LER Alumni Endowed Early Career Professor και Assistant Professor of Human Resource Management στο Penn State University, πραγματοποιήθηκαν ήδη διαδικτυακές διαλέξεις, οι οποίες πραγματεύονταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η κατανόηση κουλτούρας και των διαστάσεων της, η σύγκριση κουλτούρας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η σύγκριση των δύο χωρών ως προς τις πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, η διοίκηση διαφορετικότητας (Diversity, Equality, Inclusion, and Belonging) στις δύο χώρες, τα βασικά χαρακτηριστικά του εργατικού δικαίου, και ο ρόλος των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών συνδικάτων στις δύο χώρες.

Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν από τις προσκεκλημένες εισηγήτριες Δρ. Άντρη Γεωργιάδου (Associate Professor, Nottingham University Business School, Η.Β.) και κυρία Ειρήνη Ψύρρα (Vice President, Head of HR Strategy & Enablement, Office of the CHRO, Johnson & Johnson, ΗΠΑ) και τον προσκεκλημένο εισηγητή Δρ. Rakoon Piyanontalee (Assistant Research Professor, Center for International Human Resource Studies, Penn State University, ΗΠΑ). Τη διάσταση του εργαζόμενου στις ΗΠΑ μετέφεραν και Έλληνες που εργάζονται εκεί στο πεδίο της ΔΑΔ.

Επόμενος σταθμός της συνεργασίας είναι η διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών του School of Labor and Employment Relations του Pennsylvania State University στην Ελλάδα, τον Μάιο. Οι φοιτητές των δύο ιδρυμάτων θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό βάσει μίας μελέτης περίπτωσης σχετικά με τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.