HRcases 21- Γνωμοδότηση 1η

HR Case Study Series - 21ο τεύχος (Οκτώβριος 2021)

Διοικώντας ανθρώπους για πρώτη φορά

Γνωμοδότηση 1η

Γράφει ο
Χρήστος Κάτσιος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, GROUPAMA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

…και επιτέλους φτάνει αυτή η πολυπόθητη μέρα, που οι κόποι σου, η σκληρή σου δουλειά, τα θετικά αποτελέσματα και τα επιτεύγματά σου αναγνωρίζονται και έρχεται η προαγωγή.

Αναλαμβάνεις τη διοίκηση μιας ομάδας για να συνεχίσεις να φέρνεις τα εξαιρετικά αποτελέσματα, πολλαπλάσια πλέον, αφού θα πρέπει να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες και τη δυναμική που έχουν τα μέλη της ομάδας που έχεις στη διάθεσή σου !

Νομίζω ότι είναι μια από τις πιο αμφιθυμικές καταστάσεις που βιώνει κάθε άξιο και φιλόδοξο στέλεχος στην καριέρα του: ενώ χαίρεται και απολαμβάνει την προαγωγή που του δίνει και τη δυνατότητα να ηγηθεί μιας ομάδας, παράλληλα γεννιόνται πλήθος ερωτηματικών πώς θα το καταφέρει, πώς θα φτιάξει μια δεμένη ομάδα με κοινούς στόχους και δέσμευση σ’ αυτούς, πώς θα εξασφαλίσει ότι όλοι θα συνεισφέρουν, πώς θα δημιουργήσει «καλό κλίμα»… κι ένα σωρό αμφιβολίες και ερωτηματικά καθώς πρόκειται για ένα ρόλο που θα πρέπει να παίξει prima vista.

Μετά από αρκετά χρόνια εμπειρίας σε ρόλους manager, αλλά κυρίως στο ρόλο αυτού που αναγνώριζε τη δυνατότητα, το ταλέντο, στους συνεργάτες μου για να αναλάβουν τη διοίκηση μιας ομάδας, υπάρχουν κάποιες οδηγίες προς νέους managers που θα μοιραστώ μαζί σας.

Καταρχήν Συγχαρητήρια, κάτι κάνατε καλά για να σας δοθεί αυτή η προαγωγή κι αυτή η ευθύνη. Κάποιοι πίστεψαν σε σας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το πιστώσετε στον εαυτό σας και να το γιορτάσετε.

Βασικό είναι να διατηρήσετε την προσωπικότητά σας, έτσι ώστε ότι κάνετε να χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα, συνέπεια και  αυθορμητισμό. Επενδύστε και αξιοποιείστε τα στοιχεία – χαρακτηριστικά σας, που σας οδήγησαν στη θέση που βρίσκεστε σήμερα, αλλά αντιλαμβανόμενοι τη διαφορετικότητα του ρόλου, παραδεχτείτε ότι έχετε πολλά να μάθετε, συμφιλιωθείτε με τη δυσκολία του εγχειρήματος και υιοθετείστε μια θετική προοπτική συνεχούς προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης

Η ομάδα σας είναι η δύναμή σας.

Γνωρίστε καλά τους συνεργάτες σας. Προσεγγίστε τα μέλη της ομάδας σας, ενθαρρύνετε σχέσεις ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης και κατανόησης.  Η εξοικείωση με τα μέλη της ομάδας βοηθά στην εξατομικευμένη προσέγγιση, στην ανάθεση εργασιών σύμφωνα με την προσωπικότητα, τις δυνατότητες, τις προτιμήσεις, γεγονός που εξασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα και χαρούμενους συνεργάτες.

Γνωρίστε καλά το εύρος και το βάθος των αρμοδιοτήτων και λειτουργιών του τμήματος, καθώς και τις ιδιαιτερότητες των καθηκόντων της ομάδας σας. Εξασκηθείτε να κάνετε σωστές ερωτήσεις και να ακούτε ενεργητικά με θετική διάθεση τους συνεργάτες σας. «Great leaders are great listeners»

Δημιουργείστε θετικό εργασιακό κλίμα. Η ομάδα σας είναι η δύναμή σας. Προσκαλέστε όλα τα μέλη για να προσδιορίσετε από κοινού το σκοπό και τις αξίες της ομάδας σας. Δώστε έμπρακτα το μήνυμα ότι εντός της ομάδας υπάρχει, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη, ανοικτή επικοινωνία και εμπιστευτικότητα.

Επικοινωνήστε ξεκάθαρους στόχους και πλάνο δράσης. Είναι σημαντικό εκτός των ατομικών στόχων, να τεθούν και ομαδικοί στόχοι, έτσι ώστε να δημιουργηθούν δεσμοί και συνέργειες. Αποκτήστε το θάρρος να αναθέσετε αρμοδιότητες και να εμπιστευτείτε – ελεγχόμενα - την ατομική υπευθυνότητα των μελών της ομάδας σας. Μην πέσετε στην παγίδα του micro management. Εσείς θα πρέπει να ελέγχετε, να παρακολουθείτε και να συντονίζετε.

Quick wins! Επιλέξτε κάποιους στόχους που θα υλοποιηθούν σύντομα και θα δώσουν αίσθημα ικανοποίησης και κινητοποίησης στην ομάδα, αλλά κυρίως αναγνώρισης στις δυνατότητές σας και ανάδειξη του ηγετικού σας προφίλ. 

Δώστε και επιζητείστε συνεχή ανατροφοδότηση. Ενημερώστε συνολικά και ατομικά τους συνεργάτες σας για την πορεία των εργασιών, αναδείξτε θετικά στοιχεία και επιτυχίες, και επισημάνετε τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Ζητείστε και τη δική τους ανατροφοδότηση αναφορικά με τη συνεργασία σας. Αξιοποιείστε την πληροφόρηση.

Τέλος, καθώς Business is a marathon, not a sprint”, θα πρέπει να επενδύσετε στον εαυτό σας. Χτίστε ανθεκτικότητα, αντοχές, ανακαλύψτε τα κίνητρά σας και κυρίως ευαισθητοποιηθείτε και εξασκείστε την συναισθηματική σας νοημοσύνη. Μάθετε να θέτετε όρια και επιδιώξτε να γίνεται ένας φιλικός, αποτελεσματικός manager με διάρκεια και προοπτική !  

Οι εκκολαπτόμενοι μάνατζερ μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, ανάθεσης ρόλων, coaching, εμπλοκής σε φιλόδοξα projects θα μπορέσουν να συμφιλιωθούν με τις αλλαγές

Αντιλαμβάνεσθε ότι η ευθύνη που έχουν οι εταιρείες στην ανάθεση του ρόλου του manager στα στελέχη τους είναι πολύ μεγάλη κι αυτό γιατί η επιρροή τους λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.

Οι Διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού θα πρέπει μέσα από καλά οργανωμένες διαδικασίες να στοχεύουν, να αξιολογούν και να επιλέγουν τους εργαζόμενους που διαθέτουν και επιδεικνύουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, δεξιότητες και θέληση, ώστε να αποτελέσουν «δεξαμενή» για περαιτέρω εξέλιξη.

Οι εκκολαπτόμενοι managers, μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, ανάθεσης ρόλων, coaching, εμπλοκής σε φιλόδοξα projects, θα μπορέσουν να συμφιλιωθούν με την αλλαγή και τις προκλήσεις, να εξελίξουν τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν σε ρόλους διοίκησης που θα τους εμπιστευτούν οι οργανισμοί.

 
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Χρήστος Κάτσιος, Γενικός Διευθυντής της Groupama Ασφαλιστικής, είναι ένα έμπειρο στελέχος της ασφαλιστικής αγοράς, με περισσότερα από 20 χρόνια  παρουσίας στον χώρο. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς επαγγελματικής του διαδρομής ανέλαβε σημαντικές διευθυντικές θέσεις, με αρμοδιότητες στους τομείς του marketing, της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης προϊόντων, της οργάνωση call center - αλλά και της ανάπτυξης και διοίκησης δικτύων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Στην ομάδα της Groupama Ασφαλιστικής εντάχθηκε το 2009, όταν και ανέλαβε τη θέση του Εμπορικού Διευθυντή, ενώ από το 2015 είχε παράλληλα την ευθύνη της Οργάνωσης των Διαδικασιών της Εταιρείας. Kαθήκοντα Γενικού Διευθυντή ανέλαβε τον Απρίλιο του 2016.
Ο Χρήστος Κάτσιος σπούδασε Αεροναυπηγική στο Kingston University, μεταπτυχιακά Μarketing Υπηρεσιών στο TIΑ Business School και είναι κάτοχος ΜΒΑ από το Stirling University.

 


Πλοήγηση:
HRCases 21 - ΔΙΟΙΚΩΝΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
EDITORIAL
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ :    |    |    | 

HR Case Study Series | ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ