Σχόλια από Έλληνες φοιτητές που φοίτησαν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού

Το ERASMUS στο Πανεπιστήμιο Skovde της Σουηδίας ήταν για μένα μία από τις εμπειρίες που διαρκούν λίγο, αλλά επειδή ακριβώς είναι τόσο ευχάριστες, τις θυμάσαι για πάντα. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία ζωής, τόσο γεμάτη που δεν μπορεί να περιγραφεί απλά σε ένα κείμενο όσο μεγάλο και αν είναι αυτό.

Οι μικροί δισταγμοί ή οι πιθανές αμφιβολίες της αρχής για το τι θα συναντήσεις εκεί, δίνουν πολύ γρήγορα τη θέση τους σε ανυπομονησία για τη συνέχεια και ενθουσιασμό. Γνωρίζεις και κάνεις φιλίες με άτομα από πολλές χώρες της Ευρώπης (και όχι μόνο!), παιδιά διαφορετικά, αλλά -κατά βάση- τόσο ίδια μεταξύ τους... Με κοινά όνειρα, φιλοδοξίες και λαχτάρα για το μέλλον. Είναι μια συνάντηση πολιτισμών!

Η συνεχής, καθημερινή επαφή και συμβίωση από την πρώτη μέρα συντελούν στο πραγματικό δέσιμο των παιδιών, κάτι ανεκτίμητο και, θα έλεγα, πρωτόγνωρο, κυρίως για τα παιδιά που σπουδάζουν κοντά στην οικογένειά τους. Σου δίνεται η ευκαιρία να ζήσεις και να καταλάβεις τι σημαίνει αληθινή φοιτητική ζωή (αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα κι εγώ να συμμετάσχω στο Πρόγραμμα).

Δε μπορώ να παραλείψω βέβαια και άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική ευκαιρία που προσφέρει το Πρόγραμμα ERASMUS και αυτή δεν είναι άλλη από τα ταξίδια, στοιχείο αξιόλογο για τους Έλληνες οι οποίοι -για διάφορους λόγους- δε δίνουν στον τομέα αυτό πολλή έμφαση, σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους. Ταξίδια όχι μόνο εντός της χώρας που επισκέπτεσαι, αλλά και στις γειτονικές.

Αλλάζει εντελώς ο τρόπος που σκέφτεσαι και αξιολογείς τους ανθρώπους... Σέβεσαι τη διαφορετικότητα, γίνεσαι περισσότερο ανοιχτός σε πράγματα & καταστάσεις, ενώ γυρίζοντας επιδιώκεις να κάνεις πράγματα που πριν σχεδόν δε μπορούσες να διανοηθείς. Κι αυτό, όχι επειδή είναι δύσκολα, αλλά επειδή δεν τα είχες γνωρίσει ή δοκιμάσει.

Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο του Skovde στο οποίο φοίτησα, παρόλο που πρόκειται για ένα σχετικά μικρό και επαρχιακό Πανεπιστήμιο, έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Τόσο από θέμα οργάνωσης, υποδομής, όσο και επιπέδου σπουδών. Σε αυτό το τελευταίο, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα όταν κανείς είναι φοιτητής ERASMUS (ανεξαρτήτως Πανεπιστημίου).

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους τους καθηγητές και τους ανθρώπους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που με βοήθησαν στη συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα και να τονίσω ότι είναι μία εμπειρία που δε θα πρέπει να χάσει, πραγματικά, κανένας φοιτητής...

Βαλκανιώτη Βασιλική
University of Skοvde (Sweden)


Από τις πιο σημαντικές εμπειρίες της ζωής μου μέχρι τώρα ήταν η χρονιά που πέρασα στην Grenoble με το Πρόγραμμα Erasmus. Είχα αποφασίσει αρχικά να καθίσω για το χειμερινό εξάμηνο, αλλά ήρθαν έτσι τα πράγματα που άλλαξα τη γνώμη μου και τη διαμονή μου για ολόκληρο τον χρόνο! Οι γνωριμίες που έκανα στη Γαλλία είναι από όλο τον κόσμο (Νορβηγία, Μεξικό, Καναδά και άλλα μέρη) και θα με συνδέει για πάντα μια μοναδική φιλία με εκείνα τα παιδιά.

Πριν από τη Γαλλία δεν ήξερα παρά μόνο την ασφάλεια του σπιτιού μου. Ωστόσο, μέσα σε αυτόν τον χρόνο ωρίμασα, ανεξαρτητοποιήθηκα και συνειδητοποίησα τι δυνάμεις έχω μέσα μου. Αν και είναι δύσκολο να σηκωθείς και να μετακομίσεις σε μια χώρα που δεν έχεις πάει ποτέ στο παρελθόν και ούτε ξέρεις τη γλώσσα καλά, παρόλα αυτά τα κατάφερα και πολύ καλά μάλιστα!

Η υποδοχή και η φιλοξενία του Πανεπιστημίου ήταν σημαντική, η επικοινωνία, το κέφι, τα εβδομαδιαία πάρτι με τους υπόλοιπους international και μη φοιτητές ήταν όλα απερίγραπτα! Επίσης, κατάφερα και έκανα αρκετά ταξίδια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι γνώρισα καλά την ίδια τη Γαλλία, που ήταν απ' τους κυριότερους στόχους μου. Η εμπειρία του Προγράμματος Erasmus θα μου μείνει αξέχαστη και δεν θα την άλλαζα με τίποτα!!

Κέλλη Μανταγού
University of Grenoble


Πώς πήρα την απόφαση να φύγω με το Πρόγραμμα Erasmus για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι... Το σίγουρο είναι ότι φλέρταρα με την ιδέα του Erasmus ίσως κι από το πρώτο έτος και ότι στους πέντε μήνες της παραμονής μου στη Νορβηγία δεν το μετάνιωσα ούτε για ένα δευτερόλεπτο!

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα γνώρισα την πανέμορφη γη των Βίκινγκς και των fjord, έκανα φιλίες με άτομα από διάφορα μέρη και με διαφορετική κουλτούρα, έμαθα πώς να λειτουργώ σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα και μία ξεχωριστή κοινωνία, ταξίδεψα στη Σκανδιναβία και στις χώρες της Βαλτικής.... Έζησα τις 18 ώρες νύχτας και τους 20C του χειμώνα να διαδέχονται οι 20 ώρες μέρα και οι +20C της άνοιξης και στο ενδιάμεσο να αναπτύσσονται φιλίες, να καταρρίπτονται στερεότυπα και να διαμορφώνεται μία συνολικά μοναδική εμπειρία ζωής που σίγουρα εμπλούτισε σημαντικά τη θεώρησή μου για τον κόσμο, την Ελλάδα και εμένα την ίδια.

Τα μαθήματα, οι εργασίες και οι παρακολουθήσεις είναι τελικά πολύ πιο ευχάριστα και διασκεδαστικά, όταν φέρεις τον τίτλο του International Student και οι περισσότεροι δε δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα με τα μαθήματα της εξεταστικής.

Στο messenger, πλέον, συνομιλώντας με άτομα από την Κίνα μέχρι τον Καναδά διαπίστωσα πως όλοι την επόμενη μέρα της επιστροφής μας αναρωτηθήκαμε... .Μήπως το έζησα σε όνειρο;

Αν κάποιος αμφιταλαντεύεται ως προς το να το τολμήσει ή όχι... εγώ το μόνο που θα του έλεγα είναι πως αν είχα τη δυνατότητα να ξαναφύγω με το Πρόγραμμα Erasmus, αυτή τη στιγμή θα βρισκόμουν είτε σε κάποιο ταξιδιωτικό πρακτορείο να κλείνω τα εισιτήρια ή θα έφτιαχνα ήδη τις βαλίτσες μου...!!

Δεπάστα Χαρά
Norwegian School of Economics and Business Administration (Bergen, Norway)


12.1.2004 Αναχώρηση (με δύο ακόμη συμφοιτητές) από το Ελ. Βενιζέλος με προορισμό τη Στοκχόλμη, παραμονή για ένα βράδυ στο αεροδρόμιό της και πτήση το επόμενο πρωί για τη Βόρεια Σουηδία με άφιξη στο Umea, όπου θα φοιτούσαμε στο Umea School of Business and Economics και θα ζούσαμε την εμπειρία του international student.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησαν όλα. Η ιδέα του Erasmus μου είχε κεντρίσει από νωρίς το ενδιαφέρον. Λίγο η ρουτίνα της καθημερινότητας και η ανάγκη για αλλαγή, λίγο η θέληση για διαμονή σε μια χώρα του εξωτερικού με οδήγησαν στην συμπλήρωση της αίτησης. Αυτό βέβαια έγινε ύστερα από πολλές σκέψεις σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση, με το αν θα επιμηκύνει τη διάρκεια των σπουδών μου, με την αντιστοιχία των μαθημάτων μου, με το τι θα συναντήσω εκεί. Σκέψεις για θέματα που τελικά είναι μικρής σημασίας σε σύγκριση με αυτό που προσφέρει το Erasmus και δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο σε όποιον ενδιαφέρεται για αυτή την εμπειρία. Έτσι, βρέθηκα στο Umea όπου οι συνθήκες στην αρχή ήταν κάπως δύσκολες. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έντονες χιονοπτώσεις, μικρή διάρκεια ημέρας, συχνή αλλαγή ψυχολογίας, διαφορές στις τιμές, καινούριες και διαφορετικές εικόνες με τις οποίες έπρεπε να έρθω σε ισορροπία. Πολύ γρήγορα όμως όλα άλλαξαν και έτσι η ζωή μου επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα και συνεχίστηκε ομαλά με αποτέλεσμα να δεθώ απόλυτα με το περιβάλλον και τις εκεί καταστάσεις.

Θετικά Erasmus: Γνωριμίες και σχέσεις με πολλούς φοιτητές από διαφορετικές χώρες, γνωριμία με μια νέα χώρα (τρόπο ζωής, κουλτούρα, αντιλήψεις), γνωριμία με ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα, δυνατότητα για επισκέψεις σε πολλά μέρη, δυνατότητα να κάνει κανείς καινούρια πράγματα και να αποκτήσει νέα hobby, εξάσκηση ξένης γλώσσας, δυνατότητα να μείνει μακριά από το οικείο περιβάλλον και να δρα αυτοβούλως.
Αρνητικά Erasmus: Ο χρόνος όταν βρίσκεσαι στο Erasmus περνάει πολύ, πολύ γρήγορα...

6.3.2004 Αναχώρηση από το Umea και επιστροφή στην Αθήνα, με ανάμεικτα για όλους μας συναισθήματα. Από τη μία, χαρά για την επιστροφή στην πατρίδα, αλλά από την άλλη, θλίψη που αυτό το υπέροχο ταξίδι είχε φθάσει στο τέλος του. Όλοι μας, γεμάτοι νέες εμπειρίες και αναμνήσεις, ακόμη και σήμερα συζητάμε για τον καιρό που περάσαμε στο μακρινό αυτό μέρος και αναρωτιόμαστε γιατί έχει τελειώσει.

Μια συμβουλή σε υποψήφιους Ερασμίτες: Σκέφτηκα, μετά την επιστροφή, πόσο σημαντικό θα ήταν να κρατάω ένα τυπικό ημερολόγιο για τα εκεί γεγονότα. Είναι τόσα πολλά και διαφορετικά αυτά που ζει κανείς στο Erasmus, ώστε μετά να είναι κάπως δύσκολο να έχει αναμνήσεις από τα πάντα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Κα Πουλούδη, από τη Γραμματεία του Τμήματός μας, και τα Γραφεία Διασύνδεσης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου μας για την πολύτιμη βοήθεια τους.

Μακρόπουλος Κωνσταντίνος
University of Umea (Sweden)


H εμπειρία που απέκτησα σπουδάζοντας για έναν χρόνο ως φοιτήτρια του Προγράμματος Erasmus στο Πανεπιστήμιο του Παντερμπόρν (Βόρεια Βεστφαλία Γερμανίας), ήταν ιδιαίτερα σημαντική και ίσως καθοριστική για τη ζωή μου.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Καταρχήν, μου δόθηκε η ευκαιρία να προάγω τις γνώσεις στο αντικείμενο των σπουδών μου, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο ανήκει στους "Leader" στον χώρο του Management και της Πληροφορικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παρ' όλα αυτά, οι εντυπώσεις μου από το περασμένο ακαδημαϊκό έτος με έκαναν να πιστεύω, ότι το ΟΠΑ και κατά συνέπεια το Τμήμα στο οποίο εδώ και τρία χρόνια φοιτώ, το ΔΕΤ, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα Πανεπιστήμιο, όπως του Παντερμπόρν, σχετικά με το επίπεδο σπουδών και την ποιότητα του διδακτικού προσωπικού. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφώς περισσότερες οι παροχές που προσφέρονται στον φοιτητή και έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής, την ψυχαγωγία και τη διεύρυνση του ορίζοντα του ως ανθρώπου. Κάποιες από αυτές είναι η δωρεάν διδασκαλία ξένων γλωσσών, από Αγγλικά μέχρι Κινέζικα, η μεγάλη ποικιλία αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, καθώς και τα ταξίδια.

Ένας ακόμη λόγος είναι η σημαντική βελτίωση που πέτυχα στις γλωσσικές μου γνώσεις στα Αγγλικά και τα Γερμανικά, ενώ συμμετείχα και στα μαθήματα ισπανικών, δυνατότητα που παραχωρούσε δωρεάν το Πανεπιστήμιο. Με έκπληξη διαπίστωσα μάλιστα, ότι μεταξύ των γλωσσών που διδάσκονται στα πλαίσια των πανεπιστημιακών αυτών παροχών, ήταν και τα Αρχαία Ελληνικά, η προσέλευση στα οποία ήταν διόλου ευκαταφρόνητη.

Επιπλέον, η επαφή μου με φοιτητικό κόσμο προερχόμενο από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης με έμαθε να σέβομαι το διαφορετικό, ενώ αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός πως συνειδητοποίησα ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, μα ταυτόχρονα και τόσο ίδιοι, φράση που μου είχε πει χαρακτηριστικά ο Matthew, φοιτητής ανταλλαγής από τη Νέα Ζηλανδία. Μετά από ένα χρόνο πλέον, μένω ομολογουμένως έκπληκτη, όταν αναλογίζομαι τον αριθμό των πόλεων που επισκέφθηκα κατά το διάστημα αυτό (Βερολίνο, Βρέμη, Αμβούργο, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Χαϊδελβέργη), ενώ είχα δύο φορές την ευκαιρία να επισκεφτώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, μου δόθηκε η δυνατότητα να γίνω καλύτερη και σε τομείς που δεν σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών μου, όπως είναι η μουσική. Δεδομένου ότι εδώ και τέσσερα χρόνια σπουδάζω κλασσικό τραγούδι, θεωρία και αρμονία μουσικής, το Πανεπιστήμιο του Παντερμπόρν μου προσέφερε την ευκαιρία να παρακολουθήσω δύο σεμινάρια φωνητικής εκπαίδευσης και ένα φωνητικής διδασκαλίας, εμπλουτίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, τον γνωστικό μου ορίζοντα. Επιπλέον, η επίσημη καθηγήτρια στην τάξη της μονωδίας του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου δέχθηκε, μετά από ακρόαση, να με αναλάβει αφιλοκερδώς, γεγονός που άνοιξε νέους δρόμους στη μουσική μου αντίληψη.

Τον Ιούνιο μάλιστα του 2004 και ύστερα από πρωτοβουλία του ιδίου Τμήματος ηχογράφησα στο "Τοn-Studio" του Uni-Paderborn μια συλλογή παλιών παραδοσιακών ισπανικών τραγουδιών "Canciones espanolas antiguas", γραμμένων από τον ισπανό ποιητή F.G.Lorca. Επιπλέον, στις 29 Ιουνίου του 2004 και ύστερα από πρόταση της Ελεύθερης Πολιτιστικής Σκηνής του Παντερμπόρν συμμετείχα, αναλαμβάνοντας το τραγουδιστικό μέρος, στην παράσταση "Zwischen Himmel und Erde" (Μεταξύ ουρανού και Γης), ερμηνεύοντας έργα πολυπολιτισμικού περιεχομένου.

Τέλος, βελτίωσα τις γνώσεις μου στον χορό, με τον οποίο εδώ και δύο χρόνια ασχολούμαι, το Φλαμένκο, παίρνοντας εντατικά μαθήματα. Συμμετείχα μάλιστα ως χορευτική παρτενέρ σε αρκετές παραστάσεις που έλαβαν χώρα κατά το διάστημα αυτό, χορεύοντας κυρίως Sevillanas, ενώ ήμουν ενεργό μέλος του χορευτικού συγκροτήματος "Luz del Norte".

H πιο σημαντική όμως γνώση που αποκόμισα τη χρονιά αυτή συνοψίζεται στην ακόλουθη φράση του Γερμανού ποιητή, Γκαίτε: "Ο άνθρωπος αρχίζει να ζει από τη στιγμή που αρχίζει να πιστεύει στον εαυτό του".

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την καθηγήτριά μου, κυρία Νάνση Πουλούδη, καθώς και την υπεύθυνη του Προγράμματος Erasmus στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κυρία Γαλανάκη, για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Παπαλά Ιωάννα
Universitat-Gesamthochshule Paderborn (Βόρεια Βεστφαλία, Γερμανία)

Last updated: 1 June 2016