HRcases 23 SE_Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ

HR Case Study Series - SPECIAL EDITION (#23ο - Φεβρουάριος 2022)

Το Μέλλον της Εργασίας

Γνωμοδότηση 8η

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ
Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ - DIXONS SOUTH EAST EUROPE 
 

Ποιες από τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στον εργασιακό χώρο θα παραμείνουν και μετά την πανδημία και ως εκ τούτου ποιο θα είναι το μέλλον της εργασίας;

Τα τελευταία δύο χρόνια και σε παγκόσμια κλίμακα, οι εταιρείες όλων των κλάδων αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις που αφορούν την επιβίωσή τους, τον μετασχηματισμό, αλλά και την ανάπτυξη τους. Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής, όλοι μας μάθαμε γρήγορα να δουλεύουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, αναθεωρώντας πρακτικές του παρελθόντος. Συνεργαστήκαμε, καινοτομήσαμε, μάθαμε να είμαστε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί στις διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις, χωρίς τη φυσική επαφή των εργαζομένων μας, αναπτύσσοντας μία πληθώρα νέων εφαρμογών και αξιοποιώντας τη δυναμική της τεχνολογίας. Τα υβριδικά μοντέλα εργασίας είναι εδώ για να μείνουν, κάτι που απαιτεί πλέον ευελιξία από τους οργανισμούς σε σχέση με το που και πως θα εργαζόμαστε.

Τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στο mindset αλλά και στον τρόπο που προσεγγίζουν οι οργανισμοί τη διοίκηση και οργάνωση των ομάδων τους. Η μεγαλύτερη αλλαγή, αφορά στην ανάγκη να προσαρμοστούν και να νοιώσουν άνετα με την μείωση του ελέγχου στον προγραμματισμό, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία από τα μέλη της ομάδας. Στη νέα πραγματικότητα που η εργασία μπορεί να εκτελείται από οπουδήποτε και οποτεδήποτε, οι ηγέτες και οι οργανισμοί θα χρειαστεί να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο αποτέλεσμα της εργασίας, παρά στον τρόπο με τον οποίο αυτή γίνεται. Έτσι η ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης στις ομάδες, αλλά και η διαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να αποδώσουν με μεγαλύτερη αυτονομία, αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία.

Παράλληλα, υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για συστηματική και στοχευμένη επικοινωνία εντός των ομάδων, ώστε αυτές να μένουν συνδεδεμένες. Στην Κωτσόβολος πραγματοποιούνται συστηματικές 1:1 συναντήσεις manager-εργαζομένου, team weekly check-ins αλλά και καθημερινά e-stand ups με το σύνολο της ομάδας. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο και δομή που ενισχύει την αποτελεσματικότητα των ομάδων, τη διάχυση της γνώσης, την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης αλλά και την ενίσχυση του engagement, σε ένα υβριδικό πλέον περιβάλλον.  

Tέλος, τεχνολογίες όπως mix reality και metaverse, αλλά και όλα τα digital εργαλεία και πλατφόρμες συνεργασίας και επικοινωνίας που μπήκαν στην ζωή μας το τελευταίο διάστημα, διευκόλυναν και άλλαξαν τον τρόπο που συνεργαζόμαστε και αλληλοεπιδρούμε μέσα σε ένα υβριδικό περιβάλλον, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αισθανόμαστε ότι είμαστε δίπλα ο ένας με τον άλλον ακόμα και αν απέχουμε χιλιόμετρα μακριά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και χωρίς απαραίτητα να το καταλάβουμε, όλοι έχουμε εντάξει την τεχνολογία στη ζωή μας. Η ανάπτυξη των digital δεξιοτήτων αναδεικνύεται πλέον σε καθοριστικό παράγοντα στον χώρο εργασίας, και όχι μόνο.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες για να προσαρμοσθούν στις μελλοντικές συνθήκες εργασίας;

Η θεαματική ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών, μεταβάλλει τον τρόπο και σε κάποιες περιπτώσεις και το περιεχόμενο της εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Η πρόοδος σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική είναι τεράστια σε σχέση με το παρελθόν, με σημαντικές επιπτώσεις στη δουλειά και τις θέσεις εργασίας. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων επιταχύνουν τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, ενώ τα ρομποτικά συστήματα RPA αυτοματοποιούν εργασίες ρουτίνας. Επίσης chatbots μέσω ΑΙ και machine learning, είναι πλέον σε θέση να παρέχουν εξατομικευμένη υποστήριξη και λύσεις σε εργαζομένους και πελάτες.  Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), έως το 2025 ο νέος καταμερισμός των καθηκόντων μεταξύ ανθρώπων, μηχανών και αλγορίθμων, θα έχει ως αποτέλεσμα την μετεξέλιξη 85 εκ. θέσεων εργασίας, αλλά και τη δημιουργία 97εκ. νέων θέσεων με νέα χαρακτηριστικά. Επίσης το 85% των θέσεων του 2030, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα.

Έτσι, ένα  πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το χάσμα δεξιοτήτων που υφίσταται στην αγορά εργασίας. Ενώ από τη μία θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, από την άλλη κάποιες άλλες θέσεις ενδέχεται να αντικατασταθούν.

Κύριο μέλημα λοιπόν, είναι να αναπτύξουμε δομημένους τρόπους ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων μέσα στους οργανισμούς (ακαδημίες), και να παρακινήσουμε τους ανθρώπους μας για διαρκή και συνεχόμενη αναβάθμιση των  δεξιοτήτων και γνώσεων τους μέσω επανακατάρτισης (upskilling & reskilling). Την ίδια στιγμή, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας θα πρέπει γρήγορα να αλλάξει, συμπεριλαμβάνοντας μαθήματα και καλλιεργώντας δεξιότητες για την κοινωνία του σήμερα και του αύριο.

Παράλληλα, όλοι μας θα πρέπει να αναπτύξουμε την ανθεκτικότητά μας και την ευελιξία μας ώστε να μαθαίνουμε και να αναπτύσσουμε διαρκώς νέες δεξιότητες, να προσαρμοζόμαστε σε μεταβαλλόμενους τρόπους και μοντέλα εργασίας, καθώς και στην νέα τεχνολογία και την ψηφιακή πραγματικότητα.
 


Πλοήγηση:
HRCases 23 Special Edition - ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ :  1η  |  2η  |  3η  |  4η  |  5η  |  6η  |  7η  |
8η  |  9η  |  10η  |  11η  |  12η  |  13η  |  14η  |  15η  |  16η

HR Case Study Series | ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ