«Εμπόριο-Παιδεία-Πολιτισμός»: Τα πρώτα αποτελέσματα από τη συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2022

 

Δελτίο Τύπου

 

«Εμπόριο-Παιδεία-Πολιτισμός»: Τα πρώτα αποτελέσματα από τη συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

 

Παρακολουθείστε εδώ ένα σύντομο βίντεο της εκδήλωσης

 

Εκδήλωση με τίτλο: “Εμπόριο – Παιδεία – Πολιτισμός” συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον εμβληματικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών που συμβολίζει την διαχρονικότητα του εμπορίου στην Αθήνα, τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Με διορατικό πνεύμα, οι δύο φορείς έχοντας προχωρήσει νωρίτερα σε σύμπραξη, διοργάνωσαν την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 προκειμένου να αναδείξουν τα πρώτα αποτελέσματα από τη συνεργασία και τη σύνδεση του Εμπορίου με την Εκπαιδευτική κοινότητα και τον πολιτισμό. Εκτός των δυο διοργανωτών ΟΠΑ και ΕΣΑ, στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμούς, η κυρία Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Πάνος Τσακλόγου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μέσα σε τρεις ενότητες, οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στην επιχειρηματική ιστορία της πόλης και στις εμβληματικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον της τοπικής οικονομίας. Οι προτάσεις αυτές ήταν προϊόν έρευνας/μελέτης των εμπορικών χρήσεων του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, που εκπονήθηκε με επικεφαλής τον Καθηγητή του ΟΠΑ κ. Γεώργιο Μπάλτα.

Στην πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, βραβεύτηκε ο τέως Πρόεδρος του Ε.Σ.Α  Αλέξανδρος Δρακάτος από τον νυν πρόεδρο Σταύρο Καφούνη και δόθηκαν στις παρακάτω επιχειρήσεις τα εξής τιμητικά βραβεία:

«ΑΦΟΙ ΕΛΜΑΛΟΓΛΟΥ Ο.Ε» - Ιστορική επιχείρηση

“FRABALA” – Καλύτερο συνοικιακό κατάστημα

KAKURU JEWELRY” - Best Omni channel store

“EATING THE GOOBER” - Eco-friendly sustainable store

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν 18 καταστήματα τα οποία διακρίθηκαν στον «1ο Διαγωνισμό Εμπειρίας Πελάτη» που συνδιοργάνωσαν το ΟΠΑ και ο ΕΣΑ υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Στόχος του Διαγωνισμού που συγκέντρωσε 385 υποψηφιότητες και στον οποίο συμμετείχαν ως αξιολογητές τελειόφοιτοι φοιτητές του ΟΠΑ υπό την καθοδήγηση των Επίκουρων Καθηγητών Δημήτρη Δρόσου και Καλυψώς Καραντινού, ήταν η ανάδειξη και βράβευση των επιχειρήσεων που βάζουν στο επίκεντρο τον καταναλωτή και προσφέρουν εξαιρετική εμπειρία στους πελάτες τους μέσα από τα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματά τους.

Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν ήταν :

ΒΡΑΒΕΙΑ «Εμπειρίας πελάτη»  φυσικού καταστήματος

BALADEUR ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μ.Ε.Π.Ε. - ΔΩΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Beautylab the store - Καλλυντικά προϊόντα

Intersport Athletics - Αθλητικά είδη

Α. ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ

ΕΛΙΤ ΣΤΡΩΜ ΑΒΕΕ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ – ΕΠΙΠΛΩΝ

ΜΑΛΛΙΑ ΣΑΚΑΛΑΚ - ΜΑΛΛΙΑ ΠΛΕΞΙΜΑΤΟΣ

ΣΙΟΝΤΗΣ Ν. ΑΕ (HALL OF BRANDS) - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ (Π. Νυφλή) - ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ

 

 ΒΡΑΒΕΙΑ «Εμπειρίας πελάτη» ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop)

HUSHQ E.E (τέως ART TELECOM ΜΟΝ ΕΠΕ) www.e-click.gr

FITSHOP - Εμπόριο αθλητικών ειδών  www.fitshop.gr

Intersport Athletics - Αθλητικά είδη     www.intersport.gr

PARABITA A.E - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ      www.parabita.com

The Athlets Foot - Αθλητικά είδη     www.theathletesfoot.gr

TRADERETAIL – ΕΜΠΟΡΙΟ www.traderetail.gr

Vireyal Μ.Ι.Κ.Ε - Παραγωγή-Εμπορία γυναικείου ρουχισμού  www.vireyal.com

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΚΟΛΙΔΗΣ Α.Ε - ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΙΠΛΩΝ  www.efdeco.gr

ΣΑΧΠΑΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ο.Ε-  ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ & ΣΠΙΤΙΟΥ, GADGET   www.myThiki.gr

 

Σχετικά με την εκδήλωση, ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης δήλωσε: «To Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι παρόν για να συνδράμει στην επιτυχή ανάπτυξη του εμπορίου στην πρωτεύουσα και στη χώρα. Για να προετοιμάσει το ανθρώπινο δυναμικό που γαλουχείται με τις αξίες της αριστείας, της εξωστρέφειας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ευθύνης. Ανθρώπινο δυναμικό που έχει εκπαιδευτεί από διακεκριμένους επιστήμονες με βάση σύγχρονα προγράμματα σπουδών και αποκτά δεξιότητες και ικανότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης που θέλει να είναι σύγχρονη και ανταγωνιστική.»

Εκ μέρους του ΕΣΑ, ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Το πρώτο βήμα έγινε με την εκδίωξη του παραεμπορίου από τον περιβάλλοντα χώρο του πανεπιστημίου και σήμερα το όραμα μας έγινε πραγματικότητα. Ο στόχος επετεύχθη. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και φέραμε ένα βήμα πιο κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα και το νέο αίμα της χώρας, με τον εμπορικό κόσμο και τη πραγματική αγορά. Στον επιβλητικό χώρο της Ρωμαϊκής αγοράς, που συμβολίζει τη διαχρονικότητα και την ανθεκτικότητα της Αθήνας, το εμπόριο, η παιδεία και ο πολιτισμός, συνδέουν την ιστορία με το παρόν και βάζουν τα θεμέλια για αποτελεσματική μετάβαση στην νέα ψηφιακή εποχή. Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί  μόνο την αρχή της συνεργασίας μας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικότερα με την Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, εκπροσώπησε και συνεχίζει να εκπροσωπεί τον ισχυρότερο και σοβαρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας επάξια. Τα δύσκολα δεν τελείωσαν, όμως τώρα είναι η στιγμή, με τη συνεργασία όλων, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στις υγιείς δυνάμεις του τόπου να μεγαλουργήσουν και να δημιουργήσουν ευκαιρίες που θα κρατήσουν τα νέα παιδιά στη χώρα και θα επιτρέψουν σε όσα έφυγαν να επιστρέψουν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στην πατρίδα. Τέλος, με ιστορικές εκδηλώσεις σαν τη σημερινή θα μπορέσει ο τίτλος του Εμπόρου να αποκτήσει τη χαμένη  αίγλη που του αξίζει ..».

Εκτός των δυο διοργανωτών ΕΣΑ & ΟΠΑ, στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμούς, η κυρία Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων,  χαρακτήρισε «τη συνεργασία μεταξύ Ε.Σ.Α και Ο.Π.Α εμβληματική, για ένα ζήτημα που σχετίζεται με το πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας». Τόνισε παράλληλα ότι: «είναι πάρα πολύ σημαντικό να δώσουμε στους νέους μας τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται, προκειμένου να ανοίξουν νέες προοπτικές που θα τους ικανοποιήσουν επαγγελματικά» και υπερθεμάτισε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η συνεργασία αυτή προσπαθεί να φέρει την εκπαίδευση κοντά με την αγορά εργασίας και αυτό φάνηκε από τον 1ο διαγωνισμό εμπειρίας πελάτη. Ολοκλήρωσε τον λόγο της αναφέροντας ότι «τολμώ να πω πως η σημερινή εκδήλωση είναι μόνον η αρχή, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολλά σχέδια για το μέλλον» και έθεσε την πολιτεία αρωγό σε τέτοιες προσπάθειες.

 Ο κ. Πάνος Τσακλόγου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έθεσε ως στόχο την ευθυγράμμιση πανεπιστημίων και επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Η αγορά εργασίας και η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά ανέφερε ο κος Τσακλόγλου, επισημαίνοντας ότι τα πεδία αυτά πρέπει να συνομιλούν, πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής Σήμερα βρισκόμαστε στην περίοδο της ανάπτυξης και χτίζουμε το αύριο το οποίο σχετίζεται με την ενότητα όλων των φορέων της επιστημονικής κοινότητας της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας και θα δώσουμε εργαλεία αξιοποιώντας τα νέα Ευρωπαϊκά προγράμματα στον άξονα επιχειρηματικότητας, νεοφυούς εκπαίδευσης και προσπάθειας καινοτομίας.

Στην  πρώτη ενότητα της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στον εμβληματικό χώρο της εκδήλωσης, ο οποίος, όπως είπε, «συμβολίζει την ανθεκτικότητα και συνέχεια της πόλης», και τόνισε πως το βασικό μήνυμα της βραδιάς είναι το «μαζί», που παγκοσμίως εκφράζεται στα αγγλικά με τη λέξη ελληνικής προέλευσης “synergy”.  «Η συνέργεια έλειπε από τη χώρα μας για πολλά χρόνια, όμως, την έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Είναι μία νέα κουλτούρα και νοοτροπία που οικοδομούμε και εκδηλώσεις όπως αυτή, κυριολεκτικά τη βάζουν στον επιταχυντή». Κάνοντας αναφορά στη σημερινή, δύσκολη περίοδο, τόνισε πως «παρόλα αυτά, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, διότι ο σκληρός πυρήνας αυτής της πόλης ήταν πάντα η παιδεία, το εμπόριο και ο πολιτισμός». 

 

Φωτογραφικό Υλικό:

 

 

Η εκδήλωση προβλήθηκε και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου: https://www.youtube.com/watch?v=xRjT4G8ClWg 

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων ΟΠΑ

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κυρέζης Νίκος, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τηλ.+ 30 210 8203297 

e-mail:  nkyrezis@aueb.grpr-office@aueb.gr

ID: 
3517

Last updated: 27 June 2022