26 Σεπτεμβρίου - Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη Γιορτάστε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών και.. Γευτείτε μία ξένη γλώσσα

 

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Βασιλίσσης Σοφίας 2, 106 74 Αθήνα
Τηλ.: 210 7272100
http://ec.europa.eu/greece
comm-rep-athens@ec.europa.eu

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Για να ενθαρρύνει την εκμάθηση ξένων γλωσσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο θέσπισε την 26η Σεπτεμβρίου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καθηγητών-Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 περισσότερα από 540 κέντρα ξένων γλωσσών σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν δωρεάν μία ώρα μαθήματος ξένων γλωσσών σε όσους μαθητές, φοιτητές ή γονείς θέλουν να πάρουν μια γεύση από μια ξένη γλώσσα.

Θα βρείτε τα συμμετέχοντα κέντρα ξένων γλωσσών στις ιστοσελίδες: α) της PALSO και β) του EUROPALSO.

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης).

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Γιατί γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών;

  • Για να ενημερωθεί το κοινό για την σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών ώστε να ενισχυθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση.
  • Για να τονιστεί η πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης.
  • Για να ενισχυθεί η δια βίου εκμάθηση ξένων γλωσσών στο σχολείο και έξω από αυτό.

Γνωρίζετε ότι:

  • Παγκοσμίως σήμερα μιλιούνται 6.000 έως 7.000 γλώσσες. Και μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 225 περίπου γλώσσες.
  • Οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου μιλιούνται στην Ασία και την Αφρική.
  • Ο μισός περίπου πληθυσμός της Γης είναι δίγλωσσος ή πολύγλωσσος δηλαδή μιλούν ή καταλαβαίνουν δύο ή και περισσότερες γλώσσες.
  • Όποιος μιλά μια ξένη γλώσσα καταλαβαίνει καλύτερα τη δική του γλώσσα, μαθαίνει ευκολότερα άλλες ξένες γλώσσες και ενισχύονται οι διανοητικές του ικανότητες.
  • Οι ξένες γλώσσες αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας ενώ είναι απαραίτητες για ορισμένα επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με ξένους.
  • Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο «Οι Ευρωπαίοι και οι γλώσσες τους» του 2012:

* Το 43% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καμία ξένη γλώσσα ενώ πάνω από το 50% δεν μπορεί να παρακολουθήσει ειδήσεις, να διαβάσει εφημερίδα ή να επικοινωνήσει στο διαδίκτυο σε κάποια ξένη γλώσσα.
* Το 73% θεωρεί τη γνώση ξένων γλωσσών ως πλεονέκτημα για την εξεύρεση εργασίας στο εξωτερικό και 69% για εξεύρεση εργασίας εντός Ελλάδας.
* Το 74% θεωρεί τα αγγλικά ως χρήσιμη γλώσσα ενώ το 21% θεωρεί ότι καμία ξένη γλώσσα δεν είναι χρήσιμη. Ωστόσο, το 92% θεωρεί τα αγγλικά ως χρήσιμη γλώσσα για το μέλλον των παιδιών (34% τα γερμανικά και 13% τα κινέζικα).
* Το 55% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει ότι έμαθε ξένη γλώσσα στο σχολείο, το 48% σε ομαδικά μαθήματα εκτός σχολείου και το 13% με ιδιαίτερα μαθήματα. Το 13 % θεωρεί αποτελεσματική την εκμάθηση ξένων γλωσσών στο σχολείο και το 51% σε ομαδικά μαθήματα εκτός σχολείου.

Αρμόδιος επικοινωνίας:
Παναγιώτης ΑΛΕΒΑΝΤΗΣ
τηλ. 210-7272-133, κινητό 69-7428-9919, DGT-ATHENS@ec.europa.eu