14/03/2013: Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών 2013 - Συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης

 

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, 16:30 – 19:00

Θεσσαλονίκη - Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο

 

Με τη συμπλήρωση μιας εικοσαετίας από την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε το έτος 2013 ως "Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών" και το αφιέρωσε στην προώθηση ενός Πανευρωπαϊκού Διαλόγου με τους πολίτες της.

Στο πλαίσιο αυτό μια σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Στην Ελλάδα η «Συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης» - που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των σχετικών εκδηλώσεων οι οποίες θα λάβουν χώρα ανά την επικράτεια - θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Μαρτίου 2013 και είναι ένα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και μοναδικό στη χώρα μας γεγονός. Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση στην Ελλάδα για το Eυρωπαϊκό Έτος Πολιτών, κατά το οποίο οι πολίτες της ΕΕ καλούνται να συμμετάσχουν στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και για τις προσδοκίες τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει και των Ευρωεκλογών, το Μάιο του 2014.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και κεντρικοί ομιλητές θα είναι η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Viviane Reding και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γεώργιος Παπαστάμκος.

Τα θέματα που θα συζητηθούν σε δύο ενότητες είναι:

  • Κρίση και ανάγκες των πολιτών
  • Λύσεις και προοπτικές για το μέλλον της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι κεντρικοί ομιλητές θα απαντήσουν σε ερωτήσεις και θα συζητήσουν με πολίτες από όλη την Ελλάδα για θέματα που αφορούν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υποβολή ερωτήσεων από τους πολίτες έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχίζεται στο www.citizensdialogue.gr και στο https://twitter.com/dialogosPoliton.

50 ερωτήσεις πρόκειται να επιλεγούν και οι ερωτώντες θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαρτίου για το Διάλογο Πολιτών. Η επιλογή των ερωτήσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου το μεσημέρι και οι επιλεγέντες θα ενημερωθούν άμεσα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διεξάγεται ασύρματη ψηφοφορία (televoting) από το κοινό, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις και να αποτυπωθούν αυτές στα συμπεράσματα της δημόσιας συζήτησης.

Οι ερωτήσεις που δεν θα μπορέσουν να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα απαντηθούν από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα καλυφθεί ζωντανά από το δορυφορικό κανάλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ebs), την ΕΤ3 και από περιφερειακά κανάλια όλης της χώρας. Επίσης θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω webstreaming από τη διεύθυνση http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/index.html.

Στην Αθήνα θα διοργανωθεί (17.00-19.00) εκδήλωση με live streaming στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα (Αμαλίας 8).

Εκ μέρους του Κέντρου Ευρωπαϊκής
Τεκμηρίωσης της Βιβλιοθήκης ΟΠΑ

Για Περισσότερες Πληροφορίες:
Ρηγάκου Βασιλική
Τηλ.: 210 8218856, 8203261
e-mail: vrigakou@aueb.gr