Συζήτηση μέσω Twitter με θέμα “Μια ευρωπαϊκή προοπτική ή μια ευρωπαϊκή...ανατροπή”, Τετάρτη, 5/2/14, 17.00


Με έναν καινοτόμο τρόπο, μια συζήτηση που θα διεξαχθεί online στο Twitter, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στην Ελλάδα ανοίγει το διάλογο αναφορικά με το αν πρέπει να οδηγηθούμε προς μια «ευρωπαϊκή προοπτική ή μια ευρωπαϊκή...ανατροπή». Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου στις 17:00 στο hashtag #eudebatesGR.

Το Twitter Café της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκή Επιτροπής (@EEAthina) είναι ένα debate που θα διεξαχθεί ζωντανά μέσω Twitter μεταξύ δύο «αντιμαχόμενων» ομάδων, δίνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη δυνατότητα στο κοινό που το παρακολουθεί να θέτει τα ερωτήματά του. Οι δύο ομάδες έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Φιλοευρωπαϊστές:

  • Εύα Αντωνοπούλου: Δημοσιογράφος, ΣΚΑΙ. @eantonopoulou
  • Νίκος Λαμπρόπουλος: Διευθυντής Επικοινωνίας EurActive. @lampro74
  • Δημήτρης Ξενάκης: Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης. @dxenakis

Ευρωσκεπτικιστές:

  • Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος: Δημοσιογράφος, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. @DKonstantakop
  • Σταύρος Μαυρουδέας: Καθηγητής, Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. @smavro61

Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι ούτε η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών τηρεί απαραίτητα μια αναφανδόν αντι-ευρωπαϊκή στάση, ούτε εκείνη των φιλοευρωπαϊστών θεωρεί ότι όλα λειτουργούν άψογα στην Ε.Ε. Και οι δύο ομάδες θα θέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους με σκοπό να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος.

Ο βασικός στόχος αυτής της συζήτησης είναι να καταλήξουν οι συμμετέχοντες σε συμπεράσματα αναφορικά με τη σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε. Η βασική θεματική του debate αφορά στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο και τα ευρήματά του, σύμφωνα με τα οποία ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (23%) πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα. Επίσης, μόνο το 44% των Ελλήνων αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως Πολίτες της Ε.Ε. Εντούτοις, τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου δείχνουν ότι το 60% των Ελλήνων Πολιτών που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, είναι πρόθυμο να μάθει περισσότερα για την Ε.Ε...

Παρακαλούμε επιβεβαιώστε το ενδιαφέρον συμμετοχής σας το αργότερο μέχρι την Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση COMM-repGR-projects@eurodyn.com. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://europe4all.gr/.

Ακολουθήστε μας στο Twitter (@EEAthina), κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook (EURepresentationGreece) και μείνετε συντονισμένοι με όλες τις εξελίξεις!

Δύο λόγια για τη διαδικασία:

Το Τwitter Café θα διεξαχθεί μέσω του hashtag #eudebatesGR. Για να παρακολουθήσει κανείς τη συζήτηση θα πρέπει να έχει ή να δημιουργήσει το δικό του λογαριασμό στο Twitter και να ακολουθήσει το παραπάνω hashtag την προκαθορισμένη ώρα και μέρα. Αφού έχουν καθοριστεί οι δύο «αντιμαχόμενες» ομάδες, ο συντονιστής της συζήτησης στέλνει το πρώτο tweet-ερώτηση στον πρώτο ομιλητή, ο οποίος απαντάει. Εκ περιτροπής απαντούν όλοι οι ομιλητές μέσω tweet. Υπάρχει η δυνατότητα ανταπάντησης, αλλά και παρέμβασης του κοινού, υπό τις οδηγίες του συντονιστή. Υπολογίζεται ότι η διάρκεια της συζήτησης θα είναι μιάμιση ώρα το ανώτερο. Η διαδικασία έχει μια σημαντική πρόκληση: Οι απαντήσεις πρέπει να είναι σύντομες και «κοφτερές» για να χωρούν σε ένα ή δύο tweets.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα:
http://ec.europa.eu/greece/news/2014/20140122_twiter_cafe_el.htm