Προϋποθέσεις και όροι συμμετοχής

- Τμήμα Πληροφορικής
-
Πληροφορίες
Μία σημαντική δραστηριότητα του Τμήματος Πληροφορικής είναι η Πρακτική Άσκηση Φοιτητών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 1997, στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ Ι και διήρκεσε μέχρι τον Σεπτέμβριο 2000. Έπειτα το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΙ (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ). Στα πλαίσια του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης το Τμήμα Πληροφορικής δίνει την ευκαιρία στους σπουδαστές του 6ου και επομένων εξαμήνων να έρθουν σε άμεση επαφή με το αντικείμενο της επιστήμης τους σε επιχειρήσεις του χώρου της Πληροφορικής και των Οικονομικών. Κατά την ακαδημαϊκή περίοδο Φεβρουάριος 2006 - Ιούνιος 2010 , στο πρόγραμμα συμμετείχαν 77 εταιρίες (63 ανήκαν στον ιδιωτικό τομέα και 14 στον δημόσιο τομέα), 20 μέλη Δ.Ε.Π. και 184 φοιτητές/τριες.
- Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
-
Πληροφορίες
Η Πρακτική Άσκηση αποτελεί υποχρέωση των φοιτητών κατά τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών του Τμήματος στο πλαίσιο της οποίας οι φοιτητές απασχολούνται σε πραγματικό επιχειρηματικό περιβάλλον αξιοποιώντας και ολοκληρώνοντας τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει. Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να δημιουργήσουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα αξιοποιώντας τις τεχνολογίες και τις συνθήκες του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
- Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης
-
Πληροφορίες
Το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εφαρμόζει το θεσμό της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών του Τμήματος.
Η πράξη «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ», υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους. Η πράξη αφορά την επιδοτούμενη διενέργεια Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών για ένα τρίμηνο σε αντικείμενα συναφή με το Πρόγραμμα Σπουδών τους.
Προϋποθέσεις και όροι συμμετοχής
Το Κεντρικό Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης δέχεται τους φοιτητές Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00 – 13.00.
- Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών
-
Πληροφορίες
Οι φοιτητές του Τμήματος είναι δυνατόν να κάνουν Πρακτική Άσκηση σε εταιρείες του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως τράπεζες, ερευνητικά ινστιτούτα, πολυεθνικές εταιρείες, υπο την προϋπόθεση ότι είναι φοιτητές τουλάχιστον του τρίτου έτους σπουδών.
Η Πρακτική Άσκηση διαρκεί 3 μήνες και πραγματοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.
Προϋποθέσεις και όροι συμμετοχής
Το Κεντρικό Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος ΔΕΟΣ δέχεται τους φοιτητές Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00 – 13.00.
- Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
-
Πληροφορίες
Η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών είναι μάθημα επιλογής του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου. Σκοπός του μαθήματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα είναι τα μελλοντικά επιχειρηματικά στελέχη της Ελληνικής οικονομίας να κατανοήσουν καλύτερα τα θέματα με τα οποία ασχολούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο και να έχουν έτσι πληρέστερη κατάρτιση. Επίσης τους δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς εργασίας καθώς και τα προβλήματα με τα οποία πρόκειται να ασχοληθούν, να βρουν ευκολότερα απασχόληση και να γίνουν αποτελεσματικότερα επιχειρηματικά στελέχη.
- Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
-
Πληροφορίες
Τo Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές/φοιτήτριες 3ου έτους σπουδών και άνω να κάνουν πρακτική άσκηση σε Επιχειρήσεις, Οργανισμούς και Τράπεζες τόσο εντός της Αττικής όσο και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Προϋποθέσεις και όροι συμμετοχής
Οδηγός Εργασίας Πρακτικής Άσκησης
Πρότυπο εξωφύλλου εργασίας Πρακτικής Άσκησης: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό εικαστικό στο εξώφυλλο αλλά χρειάζεται να έχετε αναγράψει όλες τις πληροφορίες και τα λογότυπα όπως στο πρότυπο.
- Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
-
Πληροφορίες
Στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης συμμετέχουν οι φοιτητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον τα δύο πρώτα ακαδημαϊκά έτη (θα πρέπει να έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα των δύο πρώτων ετών του Προγράμματος Σπουδών) και ο μέσος όρος βαθμολογίας τους είναι από 6,51 και πάνω μέχρι και την προηγούμενη εξεταστική περίοδο από την αίτηση. Με βάση τους όρους του προγράμματος, οι φοιτητές απασχολούνται σε επιχείρηση ή φορέα του δημοσίου τομέα ή μη κυβερνητικό οργανισμό από 160 έως 320 ώρες. Ο προβλεπόμενος χρόνος διάρκειας της Πρακτικής Άσκησης είναι από 1 έως 3 μήνες. Με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης, ο φοιτητής/ η φοιτήτρια συντάσσει έκθεση-εργασία η οποία βαθμολογείται από τον επιβλέποντα καθηγητή. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρακτική άσκηση αναγνωρίζεται ως μάθημα επιλογής 7ου ή 8ου εξαμήνου και προσμετράται στη λήψη πτυχίου.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του τμήματος σε ήδη απασχολούμενους φοιτητές/φοιτήτριες σε θέσεις συναφείς με το αντικείμενο σπουδών. Οι φοιτητές/φοιτήτριες ακολουθούν τη διαδικασία συμμετοχής (πρέπει να πληρούνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια του τμήματος), και αφού παραδώσουν εργασία δύναται να λάβουν πιστωτικές μονάδες και βαθμό.
Προϋποθέσεις και όροι συμμετοχής
- Τμήμα Στατιστικής
-
Πληροφορίες
Το τμήμα Στατιστικής από την ίδρυσή του το 1989 έχει καθιερώσει την «Πρακτική Άσκηση» στο πρόγραμμα σπουδών του. Ήταν το πρώτο τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που, πολλά χρόνια πριν από τα άλλα τμήματα, υιοθέτησε τον θεσμό αυτό. Ο κύριος σκοπός της πρακτικής άσκησης του τμήματος είναι η απόκτηση από μέρους των φοιτητών επαγγελματικής εμπειρίας και η κατανόηση της αναγκαιότητας χρήσης της Στατιστικής στη λήψη αποφάσεων από μέρους των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Αναφέρεται στην εφαρμογή μεθόδων της Στατιστικής σε εργασιακό χώρο του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό δίνεται στους φοιτητές η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις και να κάνουν πρακτική εφαρμογή αυτών σε επαγγελματικό περιβάλλον.
Η έκθεση των φοιτητών σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες συντελεί στην καλύτερη ένταξή τους στο παραγωγικό σύστημα, τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς αγοράς. Επιδιώκεται η δημιουργία ενός αμφίδρομου καναλιού μετάδοσης της πληροφορίας μεταξύ του τμήματος Στατιστικής και της παραγωγής, σχετικά με τις ανάγκες σε Στατιστική και τις δυνατότητες κάλυψής της αλλά και τις προοπτικές που η Στατιστική μπορεί να προσφέρει. Μέσω του καναλιού αυτού το τμήμα Στατιστικής αντλεί σημαντική ενημέρωση προς όφελος της συνεχούς προσαρμογής του προγράμματος σπουδών του τμήματος στις ανάγκες της αγοράς.