Διαδικτυακή ημερίδα για τη χρήση συμπεριληπτικής γλώσσας στα ελληνικά

Διαδικτυακή ημερίδα για τη χρήση συμπεριληπτικής γλώσσας στα ελληνικά

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Μετάφραση και συμπεριληπτική γλώσσα στα ελληνικά», την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021.

Στόχος της ημερίδας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Translating Europe Workshops είναι να δώσει ώθηση στη συζήτηση σχετικά με τη χρήση της συμπεριληπτικής γλώσσας στα ελληνικά και να προσφέρει εργαλεία και μεθόδους για τη χρήση της.

Η συμπεριληπτική γλώσσα, αφενός είναι ουδέτερη ως προς το φύλο και, αφετέρου, αντιμετωπίζει με σεβασμό τις ευαισθησίες ατόμων που ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές, εθνοτικές, φυλετικές ή άλλες ομάδες, αποφεύγοντας εκφράσεις στις οποίες μπορεί να αποδοθεί χαρακτήρας προκατάληψης, διάκρισης ή απαξίωσης. Η ημερίδα θα επικεντρωθεί κυρίως στη χρήση της ουδέτερης ως προς το φύλο ή μη σεξιστικής γλώσσας.

Η ημερίδα απευθύνεται σε μεταφραστές, κειμενογράφους, συντάκτες νομικών και διοικητικών κειμένων και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη συμπεριληπτική γλώσσα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, κατόπιν εγγραφής.

Για το πρόγραμμα της ημερίδας και για εγγραφές μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εκδήλωσης.