Συμφωνία μετασχηματισμού (transformative agreement) του ΣΕΑΒ με τον εκδοτικό οίκο Royal Society of Chemistry

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαίκών Βιβλιοθηκών υπέγραψε τριετή σύμβαση, για την περίοδο 2019-2021, με τον εκδοτικό οίκο Royal Society of Chemistry.

Η σύμβαση αποτελεί το προϊόν της πρώτης συμφωνίας μετασχηματισμού (transformative agreement), τύπου "Read & Publish", με δικαιώμα πρόσβασης στο διηνεκές (perpetual rights) σε 40 τίτλους επιστημονικών περιοδικών. Παράλληλα όμως η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα δημοσίευσης 60 άρθρων ανά έτος με Ανοικτή Πρόσβαση, αριθμό που ισούται με τον μέσο όρο των ελληνικών δημοσιεύσεων στον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, χωρίς κόστος δημοσίευσης (Article Processing Charges, APC). Με αυτή τη συμφωνία οι Έλληνες ερευνητές στις χημικές και συναφείς επιστήμες μπορούν να αυξανουν την εξωστρέφεια της ερευνάς τους, δίχως καμία επιβάρυνση.

Δικαίωμα δημοσίευσης άρθρου, χωρίς καταβολή εξόδων, έχουν όλοι οι ερευνητές των μελών-Ιδρυμάτων του ΣΕΑΒ. Προκειμένου να γίνει άρση του κόστους δημοσίευσης (APC), ο κύριος συγγραφέας (corresponding author) θα πρέπει να χρησιμοποιεί την ιδρυματική του ηλεκτρονική διεύθυνση ταχυδρομείου κατά την υποβολή του άρθρου. Η σύμβαση καλύπτει όλα τα είδη άρθρων και επιτρέπει στον συγγραφέα να διατηρεί όλα τα πνευματικά δικαιώματα της δημοσίευσης. Μόνο για το έτος 2019, έτος υπογραφής της σύμβασης, η RSC θα επικοινωνήσει με Έλληνες συγγραφείς που έχουν ήδη δημοσιεύσει άρθρα τους στα περιοδικά της προκειμένου να ερωτηθούν αν επιθυμούν να μετατραπεί το άρθρο τους σε καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης.