Βιβλιοπαρουσιάσεις ΔΙ.Ο.ΒΙ. 2019 «Τοπία της Κρίσης στη Νότια Ευρώπη» (30.5.2019, 17:00)

Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.)

Βιβλιοπαρουσιάσεις οικονομικού περιεχομένου 2019

 

Ανακοίνωση

 

Το Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.) διοργανώνει βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων των μελών του με οικονομικό περιεχόμενο με γνώμονα την προβολή του ποιοτικού οικονομικού βιβλίου και την ανάδειξή του ως πολύτιμου εργαλείου ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Tην Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 θα παρουσιασθεί η νέα έκδοση «Τοπία της Κρίσης στη Νότια Ευρώπη» του Ομότιμου Καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Κωστή Χατζημιχάλη.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος Αμερικής 3 Αθήνα, κατά τις ώρες 17.00 - 19.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η αίτηση συμμετοχής είναι απαραίτητο να υποβληθεί ηλεκτρονικά στη σελίδα του ΔΙ.Ο.ΒΙ. http://diovi.lib.unipi.gr/ και συγκεκριμένα στο http://diovi.lib.unipi.gr/index.php/2016-06-14-08-38-00 , καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα Facebook: ΔΙΟΒΙ, Twitter: diovi­_helin.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στους αριθμούς τηλεφώνου 210 9549170 και 2109549169.

Λίγα Λόγια για το βιβλίο

 Η κρίση στη Νότια Ευρώπη (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, με ακραία περίπτωση την Ελλάδα) ερμηνεύθηκε κυρίως ως χρηματοπιστωτική και αναλύθηκε με μακροοικονομικά εργαλεία. 

Το βιβλίο αυτό, χρησιμοποιώντας την οπτική της ριζοσπαστικής γεωγραφίας, μεταθέτει την έμφαση στην άνιση γεωγραφική ανάπτυξη, τη χρηματιστικοποίηση και την πολιτική. Αμφισβητεί την κυρίαρχη άποψη ότι το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, είναι η πρωταρχική αιτία της κρίσης και φωτίζει τις άνισες χωρικές, παραγωγικές, κοινωνικές και ιδεολογικές παραμέτρους, εγγεγραμμένες πολύ πριν την κρίση στα νοτιοευρωπαϊκά τοπία. Η εισαγωγή του ευρώ επιδείνωσε τις προϋπάρχουσες ανισότητες, συσσωρεύοντας πλεονάσματα στις βορειο-κεντρικές περιφέρειες και ελλείμματα σε αυτές του Νότου. 
Με τη χρήση παραδειγμάτων και εμπειρικού υλικού από τις τέσσερις χώρες και συζητώντας τα σχετικά θεωρητικά σχήματα, τα
Τοπία της Κρίσης αναλύουν τις αρνητικές επιπτώσεις στους τόπους της καθημερινής ζωής, φωτίζοντας παράλληλα τις μαχητικές κοινωνικές αντιστάσεις και τις δράσεις αλληλεγγύης.
Τα
Τοπία της Κρίσης αποτελούν απαραίτητο εργαλείο σε όσους και όσες ενδιαφέρονται για μια διαφορετική ανάγνωση της εμπειρίας των δέκα τελευταίων χρόνων, και ειδικότερα για τους ερευνητές από τις περιοχές της γεωγραφίας, της οικονομίας, της πολιτικής επιστήμης, της περιφερειακής ανάπτυξης, των πολιτισμικών σπουδών και της ανάλυσης των κοινωνικών κινημάτων.