AGENDA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 13 – 19 Ιανουαρίου 2014


Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Βασιλίσσης Σοφίας 2, 106 74 Αθήνα
Τηλ.: 210 7272100
http://ec.europa.eu/ellada
comm-rep-athens@ec.europa.eu

Πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα
(13 – 19 Ιανουαρίου 2014)

 

A. Νέα / Δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου:

1. Ενίσχυση της αντίδρασης της ΕΕ στη ριζοσπαστικοποίηση και στον βίαιο εξτρεμισμό. Οι παραδοσιακές τεχνικές επιβολής του νόμου δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων τάσεων στη ριζοσπαστικοποίηση. Απαιτείται, λοιπόν, μια ευρύτερη προσέγγιση για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Στις 15 Ιανουαρίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία, και του βίαιου εξτρεμισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυρήνα γνώσης για τον βίαιο εξτρεμισμό, την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής, τη χρήση σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κοινωνικών μέσων δικτύωσης κ.ά.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί κατευθυντήριες οδηγίες για τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου. Οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τα κίνητρα του ιδιωτικού τομέα για αύξηση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Θα επιτρέψουν την ταχύτερη εκταμίευση χρηματοδοτικής βοήθειας σε ΜΜΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκ νέου εκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, σε περίοδο μάλιστα που πολλές ΜΜΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αναλυτική Agenda

Β. Οπτικοακουστικό υλικό

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?sitelang=en&ref=I084979

Δημιουργική Ευρώπη

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, η μουσική, η λογοτεχνία, οι τέχνες του θεάματος, η πολιτιστική κληρονομιά και άλλοι συναφείς τομείς θα τύχουν αυξημένης στήριξης από το νέο πρόγραμμα-πλαίσιο «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Νοεμβρίου και από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Με προϋπολογισμό 1.460.000.000 ευρώ κατά τα επόμενα επτά χρόνια – 9% περισσότερο σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα – το πρόγραμμα θα δώσει ώθηση στον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα, οι οποίοι αποτελούν σημαντική πηγή θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

(Ημερομηνία: 17/12/2013 Διάρκεια: 03’:48’’)

Γ. Δράσεις της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου: Συνέδριο για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με την παρουσία της Επιτρόπου κυρίας Ανδρούλλας Βασιλείου, αρμόδιας για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία – Συνδιοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, 10679, Αθήνα – ώρα 09:30-17:30)

Παρασκευή 17 έως Σάββατο 18 Ιανουαρίου: Περιφερειακό Συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια με θέμα την ενημέρωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus+ – Διοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού / DG EAC (Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, 10679, Αθήνα – ώρα 09:00)