ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ανάπτυξη, Καινοτομία, Νέο Επιχειρείν

Η Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό «στόλο»


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΔΟΥΚΙΔΗΣ,
Καθηγητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ

Νέα εποχή, νέα δεδομένα, πολλαπλές προκλήσεις, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, μοντέλα εργασίας που αλλάζουν, δεξιότητες που ανανεώνονται. Μια παγκόσμια αγορά εργασίας που σχεδιάζεται από την αρχή και ένα διεθνές εμπορικό περιβάλλον που επαναπροσδιορίζεται. Οι σκέψεις εκφράστηκαν και οι προβληματισμοί αναλύθηκαν με λεπτομέρειες τα προηγούμενα τρία χρόνια (διαρκούσης της μεγάλης υγειονομικής κρίσης), ωστόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο τα κομμάτια του «παζλ» δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στις θέσεις τους: έχουμε συλλάβει την επανάσταση που γίνεται παγκοσμίως στην ολότητα της; Κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση; Κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις; Και ποιο είναι το κατάλληλο μοντέλο για μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία η επίτευξη δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας αποτελεί την κύρια προϋπόθεση για την είσοδο της στο ραντάρ του παγκόσμιου επενδυτικού στόλου;

Η χώρα μας βρίσκεται στη διασταύρωση τριών ηπείρων και μπορεί πλέον, περισσότερο από ποτέ, να διεκδικήσει το ρόλο ενός περιφερειακού διεθνούς επιχειρηματικού παραγωγικού και εμπορικού κέντρου. Έτσι, έχει έρθει η ώρα για την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών στους τομείς που αποτελούν τα «δυνατά χαρτιά» της. Γι αυτό και η χάραξη εθνικής στρατηγικής στα θέματα του «επιχειρείν», αποτελεί σήμερα υψηλή προτεραιότητα για όλους μας. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι με την ισχυρή θέση της στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού, η Ελλάδα έχει σήμερα εμπορικό πλεόνασμα στις εξαγωγές υπηρεσιών.

Για τα όλα αυτά, καθώς και τις λεπτομέρειες, τον σχεδιασμό και τις σκέψεις που τα ακολουθούν, επτά επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύουν το «πως» και το «τι» της ανάπτυξης, της καινοτομίας και την τακτικής που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και οι επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.

 Αρχικά παρουσιάζεται το εν δυνάμει νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας με τις προγραμματισμένες επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τουρισμός και βιομηχανία. Ακολούθως αναλύεται ο νέος τρόπος εργασίας ώστε να ενσωματωθεί με επιτυχία στη λειτουργία και απόδοση των επιχειρήσεων και εργαζομένων. Το τρίτο άρθρο πραγματεύεται το ψηφιακό μετασχηματισμό, τις προκλήσεις και δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη καθημερινότητα πλέον των οργανισμών. Το τέταρτο άρθρο αναδεικνύει τα εθνικά επιχειρηματικά πλεονεκτήματα στο υπό διαμόρφωση διεθνές εμπόριο και τη ουσιαστική μας εμπλοκή στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και αξίας. Το πέμπτο άρθρο αναλύει τις δραματικές αλλαγές στις απαιτούμενες δεξιότητες των εργαζομένων και πως η σωστή διαχείρηση τους θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το έκτο άρθρο παρουσιάζει τα τρία κρίσιμα ζητήματα στην σωστή και ολοκληρωμένη αξιοποίηση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις. Το τελευταίο άρθρο σε κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως η χρηματοδότηση αλλά και δράσεις δικτύωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης.

 *To αφιέρωμα για το μέλλον του Επιχειρείν θα συνεχιστεί με το δεύτερο μέρος του στο επόμενο τεύχος της ΟΠΑ-Νews.

 

Γράφουν οι:
 

Μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με όχημα την αύξηση των επενδύσεων
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ | Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank και απόφοιτος του ΟΠΑ.

Είμαστε έτοιμοι για τη νέα εποχή της Αγοράς Εργασίας;
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗΣ | Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ και απόφοιτος του ΟΠΑ.

Να εστιάσουμε στις ψηφιακές τεχνολογίες
ΘΕOΔΩΡΟΣ ΕΥΓΕΝIΟΥ | Καθηγητής στις Επιστήμες των Αποφάσεων και Διοίκησης Τεχνολογίας στο INSEAD (Γαλλία) και Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ.

Ευκαιρίες για την Ελλάδα στο διεθνές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών
ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΔΟΥΚΙΔΗΣ | Καθηγητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ.

Το Επιχειρείν σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο δεξιοτήτων: Προκλήσεις και Ευκαιρίες 
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΔΕΛΛΑΡΟΚΑΣ | Αντιπρύτανης Ψηφιακής Μάθησης και Καινοτομίας, κάτοχος της έδρας Shipley στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Questrom του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Boston University), μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Το «τι» και το «πως» της Καινοτομίας: Η θεραπεία σε αβέβαιους καιρούς
ΚΛΑΣ EΡΙΚ ΣΟΝΤΕΡΚΒΙΣΤ | Καθηγητής Διοίκησης Καινοτομίας και Γνώσης του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος MBA International του ΟΠΑ.

Επιχειρηματικότητα: Το μέλλον είναι τώρα
ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ | Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, μέλος του Business Advisory Council στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα MBA International του ΟΠΑ.

Να χαράξουμε μια σταθερή πορεία


Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 46ο – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023