Μπουραντώνης Δημήτρης

 Ο Δημήτρης Μπουραντώνης, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι, επίσης, κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2015-2018). Πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Reading. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: την ανάλυση των θεσμών, διεθνών και ευρωπαϊκών, τη διπλωματία, την εξωτερική πολιτική και την διεθνή ιστορία με έμφαση στη μελέτη του Ψυχρού Πολέμου.

Έχει συγγράψει τρία βιβλία δημοσιευμένα από εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού (Chairing Multilateral Negotiations: The Case of the United Nations, London: Routledge, 2011; The History and Politics of UN Security Council Reform, London: Routledge, 2005; και The United Nations and the Quest for Nuclear Disarmament, Aldershot: Darmouth, 1993). Έχει συνεπιμεληθεί τέσσερις συλλογικούς τόμους δημοσιευμένους σε εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού (EU Presence in International Organizations, London: Routledge 2010; Multilateralism and Security Institutions in the Era of Globalization, London: Routledge, 2008; A United Nations for the Twenty-First Century, The Hague: Kluwer, 1996, The United Nations in the New World Order (Basingstoke: Macmillan and New York: St Martin Press, 1995). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Government and Opposition, Review of International Studies, Journal of Common Market Studies, Journal of European Integration, International Politics, Security Dialogue, International History Review, The Hague Journal of Diplomacy, Journal of Communist Studies and Transition Politics, Contemporary British History, International Peacekeeping, Cambridge Review of International Affairs, Contemporary Security Policy, European Foreign Affairs Review, κ.λπ.). Άρθρα του έχουν, επίσης, δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους με την πιο πρόσφατη εργασία του να δημοσιεύεται στο Handbook on Europe and Multilateral Institutions, London and New York: Routledge.

https://www.aueb.gr/el/faculty_page/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%83

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 
210 - 8203 366

Με προσανατολισμό στην Εξωστρέφεια και στην Κοινωνική Ευθύνη

Με προσανατολισμό στην εξωστρέφεια και στη διεθνοποίηση

Αγαπητή αναγνώστρια, αγαπητέ αναγνώστη,

Οι προκλήσεις της εποχής που ζούμε είναι πολλές και ποικιλόμορφες. Οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι μεγάλες και συμβαίνουν με ταχύτητες που πολλές φορές δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Οι προκλήσεις και τα περίπλοκα προβλήματα στα πεδία της Υγείας, της Παιδείας και της Οικονομίας ζητούν επείγουσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

Η προσμονή να δούμε ξανά τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να γεμίζουν τα αμφιθέατρα είναι μεγάλη. Ο υψηλός δείκτης εμβολιασμού από τη θετική ανταπόκριση φοιτητών και προσωπικού, αλλά και η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και μας γεμίζουν με την αισιοδοξία ότι θα ζήσουμε μία άκρως ενδιαφέρουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

Είμαστε έτοιμοι!

Η επόμενη μέρα είναι πιο κοντά όσο ποτέ. Πλέον φαίνεται να είναι στο χέρι της επιστήμης, αλλά και στο δικό μας η δυνατότητα να ορίσουμε ξανά τα πράγματα, προσδοκώντας ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον για τους νέους και τη χώρα.

Αναστοχασμός μέσα από την Iστορία

Η «χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας» –όπως την περιγράψαμε στο προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας μας– εξελίσσεται γοργά, με σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας κατόπιν εμβολιασμών, αλλά με βαριά πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές και σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας.

Μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας

Δημήτρης Μπουραντώνησ, Πρύτανης ΟΠΑ

Η αισιοδοξία επιστρέφει τη νέα αυτή χρονιά, με την προσδοκία να λυθούν τα υγειονομικά προβλήματα από την πανδημία, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι εκπαιδευτικές, οικονομικές και κοινωνικές της συνέπειες.

Μετασχηματίζοντας την απρόσμενη δυσκολία σε ευκαιρία

Οδεύουμε προς το τέλος αυτής της χρονιάς, μιας χρονιάς που μας επιφύλαξε την τόσο αναπάντεχη και δυσάρεστη κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία του SARS-CoV-2.

Τα περιοριστικά μέτρα, που ήταν αναπότρεπτο να ληφθούν, στέρησαν από εμάς, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, την πολύτιμη καθημερινή φυσική παρουσία των φοιτητών και φοιτητριών μας στις αίθουσες διδασκαλίας και στους χώρους του πανεπιστημίου. Η σκέψη μας βρίσκεται πάντα μαζί τους και ελπίζω ότι σύντομα θα μπορούμε να τους έχουμε όλους, τα ζωντανά κύτταρα του Οργανισμού μας, και πάλι κοντά μας.

Μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα

Το ξεκίνημα της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς μάς βρίσκει όλους αντιμέτωπους με μία εντελώς διαφορετική και πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Η συγκυρία της πανδημίας της νόσου COVID-19 είναι αλήθεια ότι επιβάλλει την υιοθέτηση νέων συνηθειών και συμπεριφορών. Η καθημερινότητά μας διαμορφώνεται με βάση καινούργιες παραμέτρους και διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.