ΟΠΑ και Kelley School of Business του Indiana University σε ενδιαφέρουσα συνεργασία

Η πρώτη επιτυχημένη σύμπραξη των δύο Ιδρυμάτων δημιούργησε τις συνθήκες για την περαιτέρω συνεργασία τους


Ακαδημαϊκή συνεργασία με μία από τις σπουδαιότερες Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων του κόσμου, την Kelley School of Business του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ξεκίνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων.

Η φημισμένη Σχολή των ΗΠΑ κατατάσσεται ως ΜΒΑ στην 3η θέση στο πεδίο του μάρκετινγκ και στην 7η ως προς την ποιότητα του διδακτικού της προσωπικού από το Princeton Review 2021, ενώ οι φορείς Poets & Quants και U.S. News & World Report την έχουν ανακηρύξει ως το 23ο ΜΒΑ στις ΗΠΑ για το 2021 και το 2022, αντίστοιχα. Επιπλέον, στην κατάταξη QS MBA Rankings 2021 η Kelley School of Business κατακτά τη 19η θέση μεταξύ των Business Schools στις ΗΠΑ και την 38η παγκοσμίως. Τέλος, το Forbes την κατατάσσει 19η μεταξύ των αμερικανικών Business Schools.

Το ξεκίνημα μιας μακροχρόνιας αμοιβαίας επωφελούς ακαδημαϊκής συνεργασίας έγινε.

Το Μνημόνιο Πρόθεσης Συνεργασίας (Memorandum of Intent for Collaboration) που υπογράφηκε ακολούθησε την ιδιαίτερα επιτυχημένη σύμπραξη που ανέπτυξαν τα δύο Ιδρύματα, στο πλαίσιο της οποίας επελέγησαν 22 προπτυχιακοί φοιτητές από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, που συνεργάστηκαν με αντίστοιχο αριθμό φοιτητών της Kelley School of Business του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και μελέτησαν –σε μεικτές ομάδες– μια γρήγορα αναπτυσσόμενη ελληνική νεοφυή επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, οι 44 συνολικά φοιτητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες και μελέτησαν την εταιρία e-satisfaction. Σε συνεργασία με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της νεοφυούς εταιρείας Βαγγέλη Κοτσώνη, δημιουργήθηκε μια μελέτη περίπτωσης και ένας αριθμός ερωτημάτων στρατηγικής προς διερεύνηση.

Οι φοιτητές του ΟΠΑ είχαν πρόσβαση στο canvas learning management system του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για το έργο αυτό, στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του αμερικανικού Ιδρύματος, καθώς και σε άλλες πηγές σχετικές με την προς ανάλυση επιχείρηση.

Η συνεργασία υλοποιήθηκε το εαρινό εξάμηνο και σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους και αξιολογήθηκαν για την πληρότητα και την τεκμηρίωσή τους. Οι Έλληνες φοιτητές έλαβαν Πιστοποιητικό συμμετοχής από την Kelley School of Business, ενώ οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα έλαβαν αντίστοιχο Πιστοποιητικό από το ΟΠΑ.

Tatiana Kolovou, Senior Lecturer, Kelley School of Business,Indiana University

Η αρχική ιδέα προήλθε από τη Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα Τατιάνα Κολοβού και υποστηρίχθηκε από το ΟΠΑ και τον Αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μαζί με τους καθηγητές Ειρήνη Βουδούρη, Σπύρο Σπύρου και Βλάση Σταθακόπουλο από τα άλλα τρία Τμήματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ιδρύματος.

«Οι φοιτητές μας έμαθαν πώς να συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ διαφορετικών χρονικών ζωνών, διαφορετικών τρόπων σκέψης και επιχειρηματικών μοντέλων», δήλωσε σχετικά η κυρία Κολοβού. «Ως ακαδημαϊκός, είμαι πολύ ικανοποιημένη που συνέβαλα στη δημιουργία ενός πλαισίου μάθησης που προσομοιάζει την πραγματικότητα του κόσμου των επιχειρήσεων. Ως Ελληνίδα, είμαι υπερήφανη που οι φοιτητές μας συνέβαλαν με ιδέες και προτάσεις στον στρατηγικό διάλογο της e-satisfaction, μιας πολύ ενδιαφέρουσας ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης, η οποία διαθέτει μία εντυπωσιακή διοικητική ομάδα».

«Χαρήκαμε πολύ τη συμμετοχή μας σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία ήταν μια ωφέλιμη ευκαιρία για εμάς να συζητήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να ακούσουμε ιδέες από ομάδες πολύ ταλαντούχων φοιτητών», ανέφερε ο κ. Κοτσώνης από την πλευρά της startup. «Προσωπικά εντυπωσιάστηκα από το πόσο γρήγορα ξεπέρασαν τη διαφορά ώρας και τις προκλήσεις της απομακρυσμένης συνεργασίας και πώς κατάφεραν μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να δουλέψουν ομαδικά, να κατανοήσουν τις προκλήσεις μας και να κάνουν προτάσεις που μας έδωσαν πραγματική αξία για τα επόμενά μας βήματα. Συγχαρητήρια και στους φοιτητές και στους εμπνευστές και σε όλους όσοι συμμετείχαν στην οργάνωση αυτής της πολύ όμορφης συνεργασίας!»

Το ΟΠΑ ξεκίνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι το 2022 θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους στην Αθήνα. Ελπίζουμε ότι αυτό είναι το ξεκίνημα μιας μακροχρόνιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, η οποία φιλοδοξούμε να επεκταθεί και σε θέματα κοινής έρευνας, διδασκαλίας, ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών, σε μεταπτυχιακά προγράμματα και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Είμαι ευτυχής που το πρώτο project, το οποίο αφορούσε τη μελέτη μιας αναπτυσσόμενης ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης, ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας ενθουσιασμένους και τους φοιτητές των δύο Ιδρυμάτων, και τους καθηγητές, αλλά και τα στελέχη της μελετώμενης εταιρείας.


Τι είπαν φοιτήτριες και φοιτητές που συμμετείχαν

«Μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε με φοιτητές από το ΟΠΑ με αντικείμενο τη μελέτη μιας ελληνικής startup. Τα μέλη κάθε ομάδας συνεργάστηκαν έχοντας να αντιμετωπίσουν τις διαφορές ώρας και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα εργασίας, για να δημιουργήσουν μια παρουσίαση με ουσιαστικές προτάσεις. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων για αυτή την εμπειρία συνεργασίας με φοιτητές από την Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Sara Fortriede, τον Λευτέρη Κατσίκα και τη Φωτεινή Κέρογλου, που υπήρξαν εξαιρετικοί συνεργάτες, καθώς επίσης την Τατιάνα Κολοβού, η οποία μας πρόσφερε μέσω του μαθήματός της αυτή την εμπειρία».

Kennedy Day,  Kelley School of Business


«Οφείλω να πω πως ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία. Κατάφερα να κάνω νέους φίλους και να μάθω να εργάζομαι με άτομα πολύ διαφορετικά από εμένα. Έμαθα να συνεργάζομαι μέσα σε μια κουλτούρα τελείως διαφορετική απ’ ό,τι είχα συνηθίσει. Κρίμα που δεν γνωρίσαμε τα παιδιά από κοντά! Ωστόσο, χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την κυρία Κολοβού και τον κ. Παπαδάκη. Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη και ξεχωριστή εμπειρία!».

Χρυσομάλλη Καρέκου, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων


«Η παρούσα συνεργασία αποτελεί αρωγό στην περαιτέρω ανάπτυξη της εξωστρέφειας του ΟΠΑ και αντικατοπτρίζει το υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών του. Αναμφισβήτητα, είναι μια δράση από την οποία τόσο το Πανεπιστήμιό μας όσο και οι φοιτητές του έχουν πολλά να αποκομίσουν».

Κ. Δημητρακόπουλος, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής


«Είναι μια καταπληκτική προσπάθεια, που αξίζει όλοι να επικροτήσουμε, καθώς στοχεύει στην ανάπτυξη διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου μας με ένα άξιο και πολύ καλά οργανωμένο Ίδρυμα της Αμερικής. Σίγουρα, είναι μια πολύ ευχάριστη συνεργασία, που ανοίγει δρόμους διεθνοποίησης, δημιουργεί ισχυρούς συνεργατικούς δεσμούς με ξένα πανεπιστήμια και, πάνω απ’ όλα, θα εμφυσήσει σε εμάς, τους φοιτητές, τις αρχές της επικοινωνιακής συνεργασίας, της γόνιμης αλληλεπίδρασης και της αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας με φοιτητές διαφορετικής χώρας και κουλτούρας».

Ναταλία Τσαμτσούρη, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας


«Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεργασία του ΟΠΑ με την κορυφαία Kelley School of Business αποδεικνύει έμπρακτα πως το Πανεπιστήμιο δεν αρκείται στο να προσφέρει στείρα γνώση στους φοιτητές, αλλά τους δίνει τη δυνατότητα να την εφαρμόσουν. Με αυτόν τον τρόπο, το ΟΠΑ θέτει τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες και με άλλα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο».

Εύη Ταμπάκη, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων