Γεώργιος Δημόπουλος, Ένας ακούραστος και προσηλωμένος στο λειτούργημά του Δάσκαλος

Συντετριμμένη η ακαδημαϊκή κοινότητα από την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του ΟΠΑ


Ο Γεώργιος Δημόπουλος έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή στις 9 Νοεμβρίου 2020, έχοντας δημοσιεύσει τον προηγούμενο μήνα το τελευταίο του άρθρο με αριθμό 08-2020 και τίτλο «Notes οn the Demand Side Secular Stagnation» στη σειρά Discussion Papers του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Emeritus, και Καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία του ΟΠΑ.

Έλαβε το πτυχίο του στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ το Master of Arts και το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο.

Διετέλεσε τακτικός καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής και επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τεχνολογικό Ίδρυμα του Ρότσεστερ Νέας Υόρκης και, παράλληλα, τακτικός επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν στη Γερμανία. Το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Α΄ Έδρα Πολιτικής Οικονομίας στο ΟΠΑ (τότε ΑΣΟΕΕ).

Υπηρέτησε ως μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (2006-2012), οικονομικός σύμβουλος Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (1981-1984), μέλος του Working Group of the Euro (Jean Monnet Professors Network) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (από το 1997) και μέλος επιτροπής για την υπόδειξη υποψηφιοτήτων για το βραβείο Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών (από το 1997).

Η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το VolkswagenStiftung Γερμανίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κέντρο Έρευνας του ΟΠΑ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας υπουργείου Ανάπτυξης, το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης κ.ά.

Δημοσίευσε σε πολλά διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά, όπως European Economic Review, Industrial and Labor Relations Review, European Economy Review, Open Economies Review, Journal of Policy Modeling, The Journal of Economic Asymmetries, Journal of Business and Economic Studies κ.ά., και ήταν επίσης κριτής σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά.

Συνέγραψε τρία εγχειρίδια Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, όπως και τα βιβλία Monetary Policy in the Open Economy of Greece και Stabilization Policies in Greece in the Context of Modern Macroeconomic Theory (από κοινού με Volbert Alexander).

Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, σε ανάλυση μακροοικονομικών και νομισματικών θεμάτων της ελληνικής οικονομίας.

Διεύθυνε επί 24 χρόνια τις εργασίες του Σεμιναρίου Jean Monnet σε θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης και Δημόσιας Πολιτικής στο ΟΠΑ, όπου καθηγητές πανεπιστημίων, διακεκριμένα στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδιναν δωρεάν διαλέξεις. Το Σεμινάριο παρακολουθούσαν σε εβδομαδιαία βάση περίπου 300 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των Τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και άλλων Τμημάτων του ΟΠΑ. Ήταν επίσης ανοιχτό σε φοιτητές/φοιτήτριες άλλων συναφών Τμημάτων πανεπιστημίων της Αττικής. Αναφερόταν σε τρέχοντα θέματα της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας, σε θέματα λειτουργίας των θεσμών της ΕΕ και στις προοπτικές αυτών. Η εβδομαδιαία ανακοίνωση του Σεμιναρίου προωθούνταν σε καθηγητές οικείων Τμημάτων, επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

Ο Γεώργιος Δημόπουλος είχε πλούσια κοινωνική προσφορά, καθώς υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Σώματος Εθελοντών Αιμοδοτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κίνησης στην Ελλάδα, της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (και τακτικά Πρόεδρός της), της Εταιρείας Ελληνοευρωπαϊκών Μελετών Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Φίλων Ασκληπιείου Νοσοκομείου, καθώς και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικών Επιστημών.

Θα μας λείψουν η εξαιρετική επιστημονική του κατάρτιση, η εις βάθος γνώση του της νομισματικής πολιτικής και οι διεισδυτικές αναλύσεις του για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Θα θυμόμαστε πάντοτε τον ακούραστο και προσηλωμένο στο λειτούργημά του εκλεκτό συνάδελφο ακαδημαϊκό και ερευνητή, τον αφοσιωμένο στους φοιτητές του καθηγητή, καθώς και τον απαράμιλλης ευγένειας και ήθους άνθρωπο που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του.