Είμαστε έτοιμοι!

Η επόμενη μέρα είναι πιο κοντά όσο ποτέ. Πλέον φαίνεται να είναι στο χέρι της επιστήμης, αλλά και στο δικό μας η δυνατότητα να ορίσουμε ξανά τα πράγματα, προσδοκώντας ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον για τους νέους και τη χώρα.

Για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, θα χρειαστούν πολλές μεγάλες μάχες σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση και η πανδημία έχουν αφήσει πίσω τους –και θα αφήσουν ακόμα– πολλά κατάλοιπα. Σε κοινωνικό επίπεδο, τα πλήγματα είναι πολλά και ορισμένες ομάδες του πληθυσμού χρειάζονται στήριξη από όλους. Σε οικονομικό επίπεδο, τα πλήγματα είναι και θα είναι ακόμη περισσότερα. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ώστε να περάσουμε τον σκόπελο και να πάμε ένα βήμα μπροστά.

Για να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητη η ενδελεχής ανάλυση του περιβάλλοντος, η κατανόηση των εξελίξεων, η προηγμένη έρευνα, η υλοποίηση εφαρμογών της τεχνολογίας, αλλά και η κατάλληλα στοχευμένη στρατηγική.

Στο τεύχος αυτό πραγματευόμαστε θέματα της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της καινοτομίας από τη σκοπιά της στρατηγικής και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων και τάσεων που χρειάζεται να υλοποιήσουν οι επιχειρήσεις και οι φορείς τους τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Όπως πάντα, παρουσιάζουμε τα θέματα μέσα από την οπτική έγκριτων και διεθνούς εμβέλειας επιστημόνων και συνεργατών μας.

Μέσα σε αυτό το εξελισσόμενο και διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δηλώνει έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Με το εξαιρετικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό που διαθέτει, με προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών που έχουν λάβει ιδιαίτερα σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, με αποφοίτους έτοιμους να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, με οργανωμένες εκπαιδευτικές δομές που συνδέουν τους φοιτητές με την αγορά εργασίας, με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας να δίνει ζωή σε πολλές νέες ιδέες, να τις μετασχηματίζει σε υγιείς νεοφυείς επιχειρήσεις και να μεταφέρει νέα τεχνολογία στην αγορά.

Στον αγώνα αυτόν θα είμαστε νικητές. Γιατί και θέλουμε, και μπορούμε. Γιατί παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί –ως το κορυφαίο Ίδρυμα της χώρας στα επιστημονικά πεδία που θεραπεύει– για να συμβάλουμε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αντί να αναπαράγουμε κατεστημένες αντιλήψεις, που μας κρατούν δέσμιους στον αναχρονισμό. Γιατί έχουμε ως αποστολή να δημιουργούμε τους ανθρώπους εκείνους που θα οδηγήσουν –με το ήθος και τις ικανότητές τους– την κοινωνία και την οικονομία στη νέα εποχή.

Ναι, είμαστε έτοιμοι.

Καλό καλοκαίρι!