Το ΟΠΑ φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο William & Mary, Αθήνα 15.10-22.10.22

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει θέσει τη διεθνοποίηση στην κορυφή των στρατηγικών του προτεραιοτήτων. Το Πανεπιστήμιο, με βάση την πολύ επιτυχημένη παρουσία του στο πρόγραμμα Erasmus όπου φιλοξενεί κατ’ έτος περισσότερους από 300 φοιτητές από το εξωτερικό, και τα 8 αγγλόφωνα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του, έχει πραγματοποιήσει κατά το τελευταίο έτος πληθώρα επαφών με διεθνείς φορείς με στόχο την επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων του. Συγκεκριμένα οι επαφές αυτές αφορούν την: 

  • Περαιτέρω βελτίωση της διεθνούς κατάταξης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που διδάσκονται αγγλικά
  • Καθιέρωση αγγλόφωνου προπτυχιακού τίτλου σπουδών
  • Συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και την Ινδία, με στόχο την επιδίωξη εκπαιδευτικών έργων κοινού ενδιαφέροντος όπως: ανταλλαγή προσωπικού και φοιτητών, κοινή έρευνα, global hubs, διπλά πτυχία, θερινά σχολεία, κ.α.
  • Βελτιωμένη παρουσία του Πανεπιστημίου σε διεθνές φόρουμ και μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα Study in Greece

 

Το William & Mary είναι το δεύτερο παλαιότερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδρύθηκε το 1693 μέσω βασιλικού καταστατικού που χορηγήθηκε επίσημα από το αγγλικό στέμμα και εδρεύει στο Williamsburg της Virginia. Γνωστό ως το «alma mater του έθνους», το W&M έχει εκπαιδεύσει εξέχοντες ηγέτες για περισσότερο από τρεις αιώνες, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων των ΗΠΑ George Washington, Thomas Jefferson, James Monroe και John Tyler. Οι πιο πρόσφατοι απόφοιτοι περιλαμβάνουν την Jill Ellis '88, η οποία κέρδισε δύο Παγκόσμια Κύπελλα ως προπονήτρια της Γυναικείας Ομάδας Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, τη βραβευμένη ηθοποιό Glenn Close '74, τη σημερινή Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Jen Psaki '00 και τον Υπουργό Άμυνας επί προέδρων Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, Robert M. Gates '65. Το William & Mary έχει ισχυρές συνεργασίες με εξέχοντα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο (πχ Oxford University, the Université de Montpellier, Keio University, Yonsei University, Beijing Normal University, and the National University of Singapore).
 

Συνεργασία W&M – AUEB

Το Πανεπιστήμιο William and Mary στο πλαίσιο του προγράμματος Global Immersion φιλοξενήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, φέρνοντας στην Αθήνα το Executive MBA πρόγραμμα του, που αποτελείται από 12 φοιτητές και τον καθηγητή, κ. Rajiv Kohli. Οι φοιτητές παρέμειναν για μία εβδομάδα (15-22 Οκτωβρίου 2022) επισκέφθηκαν μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς στην Αθήνα, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), το ACEin (Κέντρο Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας, Αθηνών), το Χρηματιστήριο Αθηνών, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Viva Wallet, τον ΟΤΕ, το Λιμάνι του Πειραιά, τη COSCO Shipping Lines SA και το Ελληνικό. Για αυτούς σχεδιάστηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επισκέψεων, το οποίο έχει στόχο να δώσει στους φοιτητές μια εικόνα όχι μόνο για το μακροοικονομικό μέγεθος της χώρας, αλλά και για την επιχειρηματικότητά της. Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Αντιπρύτανης Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Καθηγητής Βασίλης Παπαδάκης.

Ο Rajiv Kohli είναι καθηγητής Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο William & Mary. Μελέτες τον έχουν κατατάξει μεταξύ των 20 κορυφαίων ερευνητών στον τομέα των συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών (MIS) παγκοσμίως. Ο Δρ Kohli κατατάσσεται ως ο ηγέτης σε μια πρόσφατη μελέτη για την ηγεσία σκέψης στην τεχνολογία πληροφοριών υγείας (HIT). Έλαβε το διδακτορικό του στα Πληροφοριακά Συστήματα από το Πανεπιστήμιο του Maryland, Baltimore County. Ο Δρ Kohli έχει διδάξει στο MIT Sloan School of Management, Tsinghua University, RWTH Germany, National University of Singapore, City University of Hong Kong, ως Erskine Fellow στο Πανεπιστήμιο του Canterbury της Νέας Ζηλανδίας. Επιπλέον, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, στο Πανεπιστήμιο Lehigh, στο University of Maryland College Park και στο University of Maryland University College όπου του απονεμήθηκε το Βραβείο Αναγνώρισης Διδασκαλίας. Επιπλέον, για περισσότερα από 15 χρόνια, έχει εργαστεί ή συμβουλεύει εταιρείες όπως η IBM Global Services, SAS Corporation, United Parcel Service, Encana Oil & Gas (USA) Inc., AM General, MCI Telecommunications, Westinghouse Electronics, Wipro Corporation και Godrej Industries, και πολλούς οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης.
 

Σύντομη περιγραφή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

 

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου:

Επίσκεψη William και Mary στο ΟΠΑ: Εκδήλωση καλωσορίσματος Δευτέρα 18/10/22

 

     

     

 

Επίσκεψη W&M στην Τράπεζα Ελλάδος

Οι φοιτητές του W&M φιλοξενήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκεί, παρακολούθησαν παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία, επικεντρώνοντας στην ελληνική κρίση, την κρίση της πανδημίας και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, από την Δρ. Μαριάνθη Αναστασάτου, Οικονομολόγο της Τράπεζας της Ελλάδος. Την σκυτάλη πήρε ο Καθηγητής του ΟΠΑ Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο οποίος εστίασε στο περιβάλλον των επιχειρήσεων, τους κλάδους που συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία και συζήτησε προτάσεις στρατηγικής για επένδυση/ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική.

 

    

 

Τις απογευματινές ώρες οι φοιτητές επισκέφθηκαν το Athens Center for Innovation & Entrepreneurship (ACEIn) του Ο.Π.Α. Εκεί, η Αν. Καθηγήτρια του ΟΠΑ Κατερίνα Πραματάρη παρουσίασε στους επισκέπτες φοιτητές και τους συνοδούς τους το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Παράλληλα παρουσίασε τις δράσεις που αναλαμβάνουν Πανεπιστήμια, όπως το Ο.Π.Α., για να ενθαρρύνουν τους φοιτητές και αποφοίτους τους να κινηθούν σε μια πιο επιχειρηματική κατεύθυνση.

 

Τρίτη 18 Οκτωβρίου:

Επίσκεψη W&M στο Χρηματιστήριο Αξιών

Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών υποδέχθηκε τους φοιτητές του Executive MBA του Πανεπιστημίου William and Mary των ΗΠΑ.Οι φοιτητές, μαζί με τους καθηγητές τους κ. Rajiv Kohli και κ. Β. Παπαδάκη, καθώς και με την Dean of MBA Programs του W&M κυρία Carlane Pittman, κήρυξαν την έναρξη εργασιών. Επίσης, παρακολούθησαν ομιλίες από τους κ. Νίκο Κοσκολέτο, CFO του Athex Group, τον κ. Θεόδωρο Ζάρρο, CTO του Athex Group και την κυρία Δουκάκη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού. Την εκδήλωση έκλεισε ο Καθηγητής του ΟΠΑ κ. Γεώργιος Δουκίδης, ο οποίος παρουσίασε μελέτες για την ψηφιακή ετοιμότητα (digital readiness) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

        

Επίσκεψη W&M στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

To Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποδέχθηκε τον Αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης του ΟΠΑ, καθηγητή Β. Παπαδάκη, τον καθηγητή του W&M κ. Rajiv Kohli, καθώς και τους φιλοξενούμενους φοιτητές του Executive MBA του William and Mary. Οι φοιτητές του αμερικάνικου Πανεπιστημίου μαζί με φοιτητές του Executive MBA του ΟΠΑ, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κο Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό κο Θεόδωρο Λιβάνιο, με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Οι δύο Υπουργοί ανέπτυξαν το όραμά τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ανέλυσαν τη στρατηγική τους για την υλοποίηση αυτού το οράματος και συζήτησαν με τους φοιτητές τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια αυτή.

        

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου:

Επίσκεψη W&M στη Viva Wallet

Οι φοιτητές του W&M, επισκέφθηκαν τα κεντρικά της Viva στο Μαρούσι. Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από τον συνιδρυτή και CIO κ. Μάκη Αντύπα και τον κ. Γιάννη Λάριο, VP Strategy & Business Development στην Viva Wallet. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων οι φοιτητές έμαθαν για την εξέλιξη της Viva, τις δυσκολίες που η εταιρία υπερέβη για να καταστεί αυτή τη στιγμή ένα από τα δυο ελληνικά unicorns, καθώς και τις επιλογές στρατηγικής που οδήγησαν στο παρόν.

        

 

Επίσκεψη W&M στον ΟΤΕ

Οι αμερικανοί φοιτητές μαζί με φοιτητές του Executive MBA του ΟΠΑ, συναντήθηκαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Τσαμάζ και τα μέλη της ανώτατης διοίκησης του Οργανισμού. Eίχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον κο Τσαμάζ και την ανώτατη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ το πρόγραμμα μετασχηματισμού του Οργανισμού της τελευταίας δεκαετίας. 

Αναλύθηκαν οι προκλήσεις που ο ΟΤΕ αντιμετώπισε καθώς και το όραμα για το μέλλον του οργανισμού.

       

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου:

Επίσκεψη W&M στην COSCO

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την επένδυση της COSCO στον Πειραιά.

Μετά από την ξενάγηση στους χώρους του terminal τους φοιτητές υποδέχθηκαν ο κύριος Τάσος Βαμβακίδης, Εμπορικός Διευθυντής και ο κύριος Παναγιώτης Ζερεφός, Οικονομικός Διευθυντής της Piraeus Container Terminal S.A - China Ocean Shipping Company, Limited - COSCO. Τα δύο στελέχη παρουσίασαν το όραμα της COSCO για την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της ΕΕ καθώς και τις προοπτικές του. Παράλληλα, απάντησαν σε ερωτήσεις των φοιτητών.

            

Επίσκεψη W&M στο Ελληνικό

Οι φοιτητές επισκεφθηκαν την επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό. Μετά από μια ψηφιακή ξενάγηση στην μελλοντική εικόνα της εμβληματικής αυτής επένδυσης, τους φοιτητές υποδέχθηκαν ο κύριος Μάνθος Παπαματθαίου, Senior Business Development Manager at Lamda και η κυρία Alicia Bourla Development Manager at LAMDA Development. Τα δύο στελέχη απάντησαν σε ερωτήσεις των φοιτητών αναφορικά με το μέλλον της επένδυσης αλλά και τη δυνητική της συμβολή στην ελληνική οικονομία.