Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός στα Οικονομικά «ΕΡΜΗΣ»

Τo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει από πέρυσι έναν ετήσιο πανελλήνιο διαγωνισμό στα Οικονομικά για μαθητές και μαθήτριες τρίτης λυκείου. Ο διαγωνισμός ονομάζεται «ΕΡΜΗΣ» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο στόχος μας είναι πολλαπλός. Αρχικά να καθιερώσουμε τον διαγωνισμό ως τον βασικό θεσμό άμιλλας οικονομικών γνώσεων ανάμεσα σε μαθητές και μαθήτριες λυκείου στην ελληνική επικράτεια. Να ενημερώσουμε τη νέα γενιά για το πόσο συναρπαστικά είναι τα Οικονομικά, για τις σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις, για το πώς σκέπτονται οι οικονομολόγοι, αλλά και για τα νέα εργαλεία ανάλυσης που χρησιμοποιεί η οικονομική επιστήμη. Να προωθήσουμε τη συμμετοχή των πρώτων επιτυχόντων του διαγωνισμού «ΕΡΜΗΣ» σε έγκριτες διεθνείς ολυμπιάδες Οικονομικών για μαθητές. Να αναδείξουμε τη σχέση της οικονομικής επιστήμης με άλλες κοινωνικές επιστήμες, αλλά και με τα μαθηματικά και τη στατιστική. Να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με το ΟΠΑ, που είναι το πιο καταξιωμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα για τα Οικονομικά στη χώρα μας. Επίσης, ελπίζουμε ότι ο διαγωνισμός θα αποτελέσει μοχλό για την ουσιαστική αναβάθμιση του μαθήματος και των βιβλίων των Οικονομικών στα σχολεία μας.

Το μάθημα προσφέρεται μόνο στην τρίτη λυκείου, ενώ παρεμφερή μαθήματα, που δεν έχουν στην ουσία σχέση με τα Οικονομικά, διδάσκονται εκτεταμένα σε περισσότερες τάξεις. Υπάρχει κακή αξιοποίηση πόρων κάθε μορφής. Και αυτή η υποβάθμιση του μαθήματος των Οικονομικών στα σχολεία συμβαίνει σε μια χώρα με σημαντικά και χρόνια οικονομικά προβλήματα, που θα κέρδιζε πολλά αν οι πολίτες της είχαν καλύτερη γνώση κάποιων βασικών αρχών οικονομίας, όπως, π.χ., η έννοια του οφέλους-κόστους των αποφάσεων, η σημασία των οικονομικών περιορισμών ή τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η οικονομική πολιτική.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη τον Απρίλιο με εξ αποστάσεως μεθόδους, που αναπτύχθηκαν από το ίδιο το ΟΠΑ, λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό εξετάστηκαν στο γνωστικό αντικείμενο των Οικονομικών, όπως αυτό προσδιορίζεται από τη σχετική διδακτέα ύλη του λυκείου, αλλά και τις ευρύτερες γνώσεις και αναφορές που περιέχονται σε άλλα παρεμφερή βιβλία.

Από το σύνολο των συμμετοχών, τελικά υπέβαλαν έγκυρο γραπτό 418 μαθητές και μαθήτριες. Οι πρώτοι επιτυχόντες σε εθνικό επίπεδο (9 μαθητές/μαθήτριες με βαθμολογία 80% και άνω) και σε περιφερειακό επίπεδο (23 μαθητές/μαθήτριες με βαθμολογία μεταξύ 70% και 80%) θα λάβουν επαίνους σε διαδικτυακή τελετή που οργανώνεται για την 1η Οκτωβρίου 2021.

Τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών, όπως και τα θέματα του διαγωνισμού και άλλες σχετικές πληροφορίες, είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του διαγωνισμού: https://diagonismos.ermis.aueb.gr

 

Εθνικά Βραβεία «ΕΡΜΗΣ» 2021

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τη διάκριση σε αυτόν τον σπουδαίο διαγωνισμό. Συμμετείχα σε αυτόν προκειμένου να δοκιμάσω τις δυνατότητές μου και πιστεύω πως κατάφερα να αντεπεξέλθω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εξ αποστάσεως διεξαγωγή του σίγουρα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους τους υποψηφίους, όμως πραγματοποιήθηκε ομαλά και δίχως σημαντικά προβλήματα».

Βασίλης Συρίμης, βραβευμένος μαθητής

 

«Ήταν μια πολύωρη και απαιτητική διαδικασία, καθώς οι ερωτήσεις ήταν εφ’ όλης της ύλης. Ωστόσο, με την κατάλληλη προετοιμασία των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη και της καθηγήτριας μας κυρίας Γ. Βαγιωνά, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στον διαγωνισμό όπως του αρμόζει, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν».

Δέσποινα Λιαρετίδου, βραβευμένη μαθήτρια