Νέοι Πρόεδροι στα Τμήματα του ΟΠΑ με ορίζοντα διετούς θητείας

Για ανάληψη θέσης υψηλής ευθύνης μιλούν στην «ΟΠΑ News» οι νεοεκλεγέντες Πρόεδροι των οκτώ Τμημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Σε περίοδο μεγάλων προκλήσεων για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας, αλλά και συνολικά για τα Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του πλανήτη, ανέλαβαν τις προηγούμενες ημέρες τα καθήκοντά τους οι νέοι Πρόεδροι των Τμημάτων του Ιδρύματος. Το ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκινάει «ηλεκτρονικά» στο μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων του, ωστόσο οι αποφάσεις αυτές θα επαναξιολογούνται το επόμενο χρονικό διάστημα με βάση και τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.


Σχολή Οικονομικών Επιστημών

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι στη θέση του Προέδρου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών για την ερχόμενη διετία. Σε αυτό το χρονικό διάστημα αποτελεί κεντρική επιλογή, τόσο των συναδέλφων που με τίμησαν με την ψήφο τους όσο και δική μου, η συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για περαιτέρω αναβάθμιση της ερευνητικής και διδακτικής δραστηριότητας των μελών του Τμήματος. Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους, θα επιδιώξουμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια του Τμήματος, προσαρμογή του στα σύγχρονα διεθνή πρότυπα λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης και περαιτέρω καλλιέργεια και ενίσχυση της υφιστάμενης κουλτούρας ερευνητικής και διδακτικής αριστείας. Σε αυτή την προσπάθεια ευελπιστώ πως θα σταθούν αρωγοί οι φοιτητές μας, το συμφέρον των οποίων άλλωστε εξυπηρετούν όλες οι προαναφερθείσες ενέργειες».

Καθηγητής Γιώργος Οικονομίδης

Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών


«Το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, το αρχαιότερο Τμήμα του Πανεπιστημίου μας, από το 1920, και το πρώτο που ξεκίνησε οργανωμένες μεταπτυχιακές σπουδές στον χώρο, από το 1978, βρίσκεται διαχρονικά στην πρωτοπορία της ακαδημαϊκής διδασκαλίας και έρευνας, με αποτέλεσμα να θεωρείται ευρύτερα ως το καλύτερο ίσως Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα προγράμματα σπουδών αντίστοιχων τμημάτων σε φημισμένα και ιστορικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο. Θεωρώ καθήκον μου, ως ο αρχαιότερος Καθηγητής Α’ Βαθμίδας του ΟΠΑ και ως νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Τμήματος, να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην περαιτέρω επιτυχημένη πορεία του Τμήματος και στην προετοιμασία του για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον, προς όφελος των επερχόμενων γενεών και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα».

Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης

Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης


Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

«Σε είκοσι χρόνια λειτουργίας, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας έχει επιτύχει την ανάδειξή του στο δημοφιλέστερο Τμήμα του επιστημονικού πεδίου Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής στις πανελλαδικές εξετάσεις, υψηλή αξιολόγηση των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων, υψηλό ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων του και πληθώρα διακρίσεων των καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών και αποφοίτων του. Στο κατώφλι της νέας δεκαετίας, το Τμήμα καλείται να ακολουθήσει ταχείς ρυθμούς ανανέωσης στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και κοινωνικές δράσεις του, χτίζοντας στον διεπιστημονικό του χαρακτήρα, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής και νέων συνθηκών όπως αυτές που επέφερε η πρόσφατη πανδημία. Η θέση Προέδρου του Τμήματος, μετά την τιμητική ψήφο των συναδέλφων μου, συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη ώστε το Τμήμα να ανταποκριθεί επιτυχώς στις νέες προκλήσεις, αξιοποιώντας τον δυναμισμό, την αφοσίωση και το άριστο κλίμα συνεργασίας των μελών του».

Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη

Πρόεδρος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

 


«Η εκλογή μου στη θέση Προέδρου του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα, και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Το Τμήμα προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Βασικό του πλεονέκτημα είναι το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα της Διοίκησης των Επιχειρήσεων και δίνει τη δυνατότητα εξειδίκευσης σε τομείς του χώρου αυτού. Απόδειξη της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών είναι η υψηλή απορροφητικότητα των αποφοίτων μας από την αγορά εργασίας. Ως Πρόεδρος του Τμήματος θα προσπαθήσω να συμβάλω στην προσπάθεια να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο των σπουδών, καθώς και την έρευνα και την εξωστρέφεια του Τμήματος».

Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Κασιμάτης

Πρόεδρος Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων


«Με χαρά αναλαμβάνω πάλι καθήκοντα Προέδρου στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Όπως και την πρώτη περίοδο που διετέλεσα Πρόεδρος (2012-2015), οι βασικές αρχές μου είναι η διατήρηση και βελτίωση του υψηλού επιπέδου σπουδών που παρέχει το Τμήμα, καθώς και η αρμονική συνεργασία και αλληλεπίδραση διδασκόντων, φοιτητών και διοικητικού προσωπικού. Ευχαριστώ τους συναδέλφους για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί προκειμένου να διατηρήσουμε την κουλτούρα αριστείας του Τμήματος στα επιστημονικά πεδία της Λογιστικής και της Χρηματοοικονομικής».

Καθηγητής Σπύρος Σπύρου

Πρόεδρος Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

 


«Η εκλογή μου στην προεδρία του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας με τιμά, και ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους μου για την εμπιστοσύνη τους. Αναλαμβάνω με χαρά και διάθεση για δημιουργική δουλειά. Η πρόσφατη πιστοποίηση που έλαβε το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών μας από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑ-ΑΕ) -πλήρης συμμόρφωση με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας της ΕΘΑΑΕ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG) για το επίπεδο σπουδών 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων- επιβεβαίωσε το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, την αριστεία στη διδασκαλία και στην έρευνα, τον φοιτητοκεντρικό προσανατολισμό μας. Σε αυτούς τους άξονες στόχος μας παραμένει η διαρκής βελτίωση και η ανάδειξη της αξίας και της μοναδικότητας του Τμήματος στον χάρτη της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης».

Καθηγητής Σέργιος Δημητριάδης

Πρόεδρος Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας


Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας

«Είναι τιμή μου να υπηρετήσω από τη θέση Προέδρου τη ζωντανή κοινότητα του Τμήματος Πληροφορικής, όπου καθημερινά πραγματοποιούνται καινοτομίες, έρευνα και ανακαλύψεις. Οι φοιτητές μας είναι η καρδιά και το κίνητρο της εκπαιδευτικής μας αποστολής. Ο τομέας της Πληροφορικής είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός και ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας εργασίας. Σταθερός στόχος του Τμήματος είναι η παροχή σπουδών υψηλού επιπέδου, η καλλιέργεια της έρευνας και της ακαδημαϊκής αριστείας και η διατήρηση στενών σχέσεων με τη βιομηχανία, ώστε οι φοιτητές μας να λαμβάνουν τα εφόδια για επιτυχημένη καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να έχουν ευκαιρίες από εξέχοντα διεθνή πανεπιστήμια για συνέχιση των σπουδών τους. Ως Πρόεδρος του Τμήματος δεσμεύομαι να συμβάλω στην περαιτέρω αναβάθμιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας και των ερευνητικών δραστηριοτήτων, και να διασφαλίσω ότι οι φοιτητές μας λαμβάνουν εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία, εμπνέοντάς τους να είναι ηγέτες στον κόσμο τού αύριο και να συνεισφέρουν στο κοινό καλό».

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βάνα Καλογεράκη

Πρόεδρος Τμήματος Πληροφορικής

 


«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που με εμπιστεύτηκαν να αναλάβω την προεδρία του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ έτσι ώστε να συνεχίσω το επάξιο έργο του προκατόχου μου. Η εκλογή μου αποτελεί εξαιρετική τιμή για μένα. Στη νέα εποχή των μεγάλων δεδομένων, κύριος στόχος του Τμήματος πρέπει να είναι η παραγωγή έρευνας πρώτης γραμμής στον τομέα και η ενίσχυση της εξωστρέφειας με συγκεκριμένες δράσεις που ήδη υπάρχουν στο Τμήμα. Όλα αυτά πρέπει να τα επιτύχουμε χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ήδη υψηλή ποιότητα διδασκαλίας και οργάνωσης των σπουδών. Κοιτάμε προς το μέλλον με αισιοδοξία, με στόχο το καλύτερο Τμήμα Στατιστικής της Ελλάδας να γίνει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Τμήμα και σημείο αναφοράς στον τομέα της Στατιστικής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Καθηγητής Ιωάννης Ντζούφρας

Πρόεδρος Τμήματος Στατιστικής