«Να κυνηγήσουμε ευκαιρίες στην αγορά χωρίς φόβο»

Μια πλατφόρμα για τη διαχείριση των δωρεών από φιλανθρωπικούς σκοπούς, πολύ κέφι, τόλμη και καθόλου …φόβος, οδήγησαν τον φοιτητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Πολίτη στην κορυφή του  μεγάλου διαγωνισμού νεανικής επιχειρηματικότητας και την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τελικό του με στόχο την πρόκριση τη συνέχεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται για τον εθνικό διαγωνισμό των  Global Student Entrepreneur Awards, στον οποίο αναδείχθηκε νικητής ο Αντώνης Πολίτης, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πρώτη φάση στον ευρωπαϊκό και στην συνέχεια στον παγκόσμιο τελικό.

Τον διαγωνισμό στον οποίο ήδη διακρίθηκε διοργάνωσε το Ελληνικό Chapter της Οργάνωσης Επιχειρηματιών (ΕΟ), ενός δικτύου υψηλής ποιότητας 14.000+ ηγετών ομοϊδεατών σε 61 χώρες. Τις σκέψεις του για την «επόμενη ημέρα» αλλά και για το πόσο τον βοήθησαν οι σπουδές του στη νίκη που κατέκτησε εκφράζει στην «ΟΠΑ News» ο ίδιος ο Αντώνης. Ιδού τι απάντησε στις ερωτήσεις μας:

Η νέα γενιά έχει πολύ ταλέντο και όρεξη, όμως υπάρχει και αρκετός φόβος για τριβή με τον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο

 

Ξεκινάτε την επαγγελματική σας πορεία με «γερό χαρτί» στο χέρι. Ήταν απαιτητική η συμμετοχή σε έναν διεθνούς κύρους διαγωνισμού για την νεανική επιχειρηματικότητα;

«Το πιο απαιτητικό κομμάτι δεν είναι τόσο η συμμετοχή αυτή καθαυτή, όσο η καθημερινή δουλειά που χρειάζεται μια startup. Στον διαγωνισμό, το 70% της βαθμολογίας αφορά τον επιχειρηματία, το ταξίδι, το όραμα, την αποστολή και τις ικανότητες του, ενώ το υπόλοιπο 30% βαθμολογείται με βάση το business plan, την ιδέα, την υλοποίηση και τις προοπτικές της εταιρείας. Επομένως, ο διαγωνισμός για μένα ξεκίνησε απλά ως ένας σταθμός και μια ευκαιρία, σε ένα ταξίδι που εδώ και ενάμιση χρόνο έχω ξεκινήσει, προσπαθώντας να υλοποιήσω την επιχειρηματική μου ιδέα. Μπαίνοντας όμως σε αυτόν, εντυπωσιάστηκα από τις ευκαιρίες που προσφέρονται, επομένως χρειάστηκε να αφιερώσω χρόνο ώστε να ανταπεξέλθω στις προδιαγραφές του και να διαμορφώσω κατάλληλα το περιεχόμενο της παρουσίασης μου.»

 

 

Επόμενη στάση του διαγωνισμού η Κωνσταντινούπολη;

«Σωστά! Στις 6 Απριλίου ολοκληρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη οι Ευρωπαϊκοί Τελικοί. Καταφέραμε να νικήσουμε και να βρεθούμε στις 4 προκρινόμενες ομάδες για την επόμενη φάση, η οποία είναι οι Παγκόσμιοι Ημιτελικοί. Η συγκεκριμένη φάση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, και θα διαγωνιστούμε στις 2-3 Μαΐου ενάντια στους υπόλοιπους 17 καλύτερους φοιτητές-επιχειρηματίες (συμπεριλαμβανομένων φοιτητών μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών) στον κόσμο, για ένα από τα 6 εισιτήρια που οδηγούν στους Παγκόσμιους Τελικούς δια ζώσης στο Cape Town.»

 

Τι περιλάμβανε η δική σας πρόταση; Βοήθησαν οι σπουδές και οι υποδομές σε ένα πανεπιστήμιο της «επιχειρηματικότητας»;

«Η startup μας ονομάζεται carexchange, και είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα δωρεών, όπου ο χρήστης μπορεί να δει τις πραγματικές ανάγκες διαφόρων φιλανθρωπικών οργανισμών σε είδη πρώτης ανάγκης, να αγοράσει και να δωρήσεις τα προϊόντα που χρειάζονται περισσότερο και να λάβει πλήρη ενημέρωση για όλη τη διαδικασία. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια πλατφόρμα που θα βοηθήσει τον κόσμο να λάβει την πραγματική εμπειρία της φιλανθρωπίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είμαστε μια καταπληκτική ομάδα με 4 συνιδρυτές, τον Παναγιώτη Κοκμοτό (Head of Business Development), τον Αλέξανδρο Καραγιάννη (Head of Development) και τον Πάρη Σεργιάννη (Fronted Developer).

Το Πανεπιστήμιο βοήθησε με αρκετές γνώσεις, εκ των οποίων οι πιο σημαντικές για μένα ήταν στο νομικό κομμάτι. Πιστεύω ότι ο συνδυασμός των θεωρητικών γνώσεων από το Πανεπιστήμιο και της παράλληλης επιχειρηματικότητας στην πράξη, με έχουν βοηθήσει να καλλιεργήσω μια αρκετά καλή οπτική για στον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο.»

 

Στον τελικό διαγωνισμό θα εκπροσωπήσετε την Ελλάδα σε ένα δίκτυο υψηλής ποιότητας. Τα συναισθήματα πριν από αυτόν;

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα έχω αυτή την ευκαιρία και ανυπομονώ να γνωρίσω επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, να μάθω για τις δικές τους εμπειρίες στον χώρο και να αποκτήσω επαφές που μπορούν να βοηθήσουν την επιχειρηματική μας προσπάθεια. Παράλληλα, είμαι αποφασισμένος να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και να διεκδικήσω την πρόκριση στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.»

 

Πως βλέπετε τους νέους της γενιά σας; Ποιες είναι οι δεξιότητες που απαιτούνται για την νέα γενιά επιχειρηματιών της χώρας;

«Η νέα γενιά έχει πολύ ταλέντο και όρεξη, όμως υπάρχει και αρκετός φόβος για τριβή με τον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο. Πιστεύω πως είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από τον ασφαλή μας χώρο και τα "κουτάκια" που μας περιτριγυρίζουν, να κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που ανθίζουν στον επιχειρηματικό κόσμο και πάνω από όλα, να δοκιμάσουμε ξανά και ξανά νέα πράγματα. Οι θεωρητικές γνώσεις είναι σημαντικές, όμως κανείς μπαίνοντας στον πραγματικό κόσμο της αγοράς καταλαβαίνει απευθείας πως υπάρχει χαοτική διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης. Έχουμε την ευκαιρία πλέον να κυνηγήσουμε από πολύ νωρίς εμπειρίες στον πραγματικό κόσμο και να καλλιεργήσουμε αποφασιστικότητα, θάρρος και κριτική σκέψη, κατά τη γνώμη μου τις πιο απαραίτητες δεξιότητες του αύριο.»

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 47ο – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023