Μια ακόμη «γιορτή» για τους νέους που ξεκινούν την καριέρα τους

Νέοι επιστήμονες και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της χώρας, βρέθηκαν πρόσφατα σε κοινούς «δρόμους» στην 30η διοργάνωση της εκδήλωσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ημέρες καριέρας»


Η αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου, στην οποία απόφοιτοι και απόφοιτες του ΟΠΑ συναντήθηκαν με εκπροσώπους των επιχειρήσεων της χώρας στις «Ημέρες Καριέρας»

Εικόνα: Η αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου, στην οποία απόφοιτοι και απόφοιτες του ΟΠΑ συναντήθηκαν με εκπροσώπους των επιχειρήσεων της χώρας στις «Ημέρες Καριέρας»

Νέοι επιστήμονες και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της χώρας, βρέθηκαν πρόσφατα σε κοινούς «δρόμους», κοινές συζητήσεις και -πιθανότατα- νέες επαγγελματικές συνεργασίες, στην 30η διοργάνωση της μεγάλης εκδήλωσης του  Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ημέρες καριέρας».

Τρεις δεκαετίες από την διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης του Ιδρύματος, στην οποία απόφοιτοι συνάντησαν τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων της χώρας για να αναζητήσουν την πρώτη τους δουλειά, το ΟΠΑ πραγματοποίησε μια ακόμη, μεγάλη, «γιορτή» των αποφοίτων του. Η νέα εκδήλωση έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της διοίκησης και των εκπροσώπων του Ιδρύματος, να «γεφυρώσουν» τα χάσματα στον χώρο της αγοράς εργασίας της χώρας και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την οικονομία της.

Η νέα εκδήλωση έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της διοίκησης και των εκπροσώπων του Ιδρύματος, να «γεφυρώσουν» τα χάσματα στον χώρο της αγοράς εργασίας της χώρας και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την οικονομία της

Από τις συναντήσεις που έγιναν πρόσφατα στο Ζάππειο Μέγαρο, πολλοί επαγγελματικοί «γάμοι» ξεκίνησαν και πολλοί νέοι και νέες ξεκίνησαν ήδη την καριέρα τους με μια θέση όπως την ονειρεύονταν. Σημαντικό κομμάτι τόσο της διοργάνωσης των «Ημερών καριέρας» όσο και των εκδηλώσεων που προηγήθηκαν ή τις ακολούθησαν, ήταν ο εθελοντισμός των νέων αποφοίτων του ΟΠΑ.

Οι «Ημέρες καριέρας» κάθε χρόνο μεγαλώνουν από πλευράς αριθμών, με το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος να έχει υποστηρίξει στη διάρκεια των ετών αυτών περισσότερους από 90.000 φοιτητές και απόφοιτους του Ιδρύματος.  Και προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες ή κατόχους διδακτορικών τίτλων. Εκπρόσωποι τους πέρασαν περισσότεροι από 700 από το Ζάππειο στην διάρκεια της τελευταίας εκδήλωσης του, ενώ …απέναντι τους κάθισαν στελέχη  75 επιλεγμένων επιχειρήσεων από κάθε κλάδο της οικονομίας.

Τα βιογραφικά σημειώματα όλων των συμμετεχόντων αναρτήθηκαν στην συνέχεια στους επίσημους ιστότοπους του και βρίσκονται ακόμη και σήμερα προσβάσιμα από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με ισχύ για διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία της εκδήλωσης και δυνατότητα ανανέωσής τους.
 

Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΟΠΑ

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, λειτουργεί από το 1992, και είναι το πρώτο Γραφείο Διασύνδεσης που λειτούργησε σε ελληνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, έχει ως κύρια αποστολή να βοηθήσει τους φοιτητές και αποφοίτους στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας καθώς και να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το εργασιακό και εκπαιδευτικό τους μέλλον. Οι δράσεις του Γραφείου Διασύνδεσης συνδέονται άμεσα δε με τον άξονα των στρατηγικών προτεραιοτήτων του πανεπιστημίου για το 2022-2025 που είναι η σύνδεση του με την οικονομία και την κοινωνία.

Η ιδέα, η ανάγκη και η χρησιμότητα για «δικτύωση» μεταξύ φοιτητών και φοιτητριών και των επιχειρήσεων της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής μελέτης αλλά και επαγγελματικής πρακτικής πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Σήμερα, η ανάγκη αυτή είναι ενδεχομένως πιο επίκαιρη από ποτέ στη μετά-covid εποχή, όπου η εργασία και η απασχόληση πήραν νέες ή/και υβριδικές μορφές με την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας.

Σχετικά με τη δύναμη των (κοινωνικών) δικτύων ο Έλληνας καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης του Yale γράφει χαρακτηριστικά ότι: «Οι επιστήμονες, εμπνευσμένοι από τη φλόγα του αναγωγισμού και με μεγάλη επιτυχία, άρχισαν να εξετάζουν όλο και μικρότερα τμήματα της Φύσης για να κατανοήσουν το όλον. Έχουμε αποσυναρμολογήσει τη ζωή σε όργανα, σε κύτταρα, σε μόρια και, τέλος, σε γονίδια. Έχουμε αποσυναρμολογήσει την ύλη σε άτομα, σε πυρήνες, σε υποατομικά σω­ματίδια. Έχουμε εφεύρει από μικροσκόπια έως υπερεπιταχυντές σωματιδίων. Τώρα, όμως, οι επιστήμονες σε πολλούς τομείς προσπαθούν να επανασυναρμολογήσουν τα διαφορετικά τμήματα —πηγαίνοντας από τα μακρομόρια στα κύτταρα, από τους νευρώνες στον εγκέφαλο, από τα είδη στα οικοσυστήματα, από τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα, από τους ανθρώπους στα δίκτυα».
 

Οι «Ημέρες καριέρας» του σήμερα

Σε αυτό το πλαίσιο της δικτύωσης και της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με το Οικοσύστημα της Επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς ημέρες η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας ΟΠΑ – Φεβρουάριος 2023» στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην εκδήλωση αυτή βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στον ίδιο χώρο εκπρόσωποι από δεκάδες επιχειρήσεις και φορείς απασχόλησης και εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, απόφοιτοι/ες και εκπαιδευόμενοι /ες του Ιδρύματος. Μάλιστα, μέσα από μια ελεύθερη, μη δομημένη διαδικασία είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις γνωριμίας με αμφίδρομη επικοινωνία και στόχο την ανάπτυξη σχέσεων, βάσει των επιστημονικών και επαγγελματικών τους ενδιαφερόντων. Οι σχέσεις αυτές αφορούν διάφορες μορφές συνεργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των φορέων απασχόλησης από την μία πλευρά και των φοιτητών και αποφοίτων από την άλλη. 

Οι πιο συνηθισμένες μορφές έναρξης συνεργασίας είναι η απασχόληση φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης (προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο), τόσο από κοινοτικούς όσο και από ιδίους πόρους και η εκπόνηση διπλωματικών και πτυχιακών εργασιών. Σε υψηλότερα έτη φοίτησης και πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών, έχουμε φυσικά προσλήψεις σε επίπεδο θέσεων εργασίας. Επιπρόσθετα, υπάρχουν οι πάγιες μορφές διασύνδεσης φοιτητών και αποφοίτων σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας με υψηλότερες απαιτήσεις προϋπηρεσίας ή ακαδημαϊκών προσόντων. Τέλος με την ανάπτυξη εναλλακτικών και καινοτόμων τρόπων προσέγγισης και επιλογής στελεχών, όπως είναι τα Field Study Projects, οι φορείς απασχόλησης έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με φοιτητές πάνω σε πραγματικές μελέτες περιπτώσεων, να συνεργαστούν για την ανεύρεση λύσεων, και μετά την ολοκλήρωση να προβούν σε προτάσεις προσλήψεων.

Άλλωστε, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ανάγκη για ανάπτυξη και εξέλιξη.
 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ

Χάρης Κόκκινος:

''Οι Ημέρες Καριέρας αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε φοιτητής. Η δυνατότητα της άμεσης επαφής με εταιρείες από διάφορους κλάδους, είναι σημαντική για την ευκολότερη ένταξη στην αγορά εργασίας. Για εμένα ήταν καθοριστικές, καθώς πλέον αποτελώ μέλος της Convert Group, με την πρώτη μας επαφή να είχε γίνει στις Ημέρες Καριέρας του ΟΠΑ!''.
 

Αναστασία Λέντζου:

''Μέσα από την συμμετοχή μου στις Ημέρες Καριέρας δημιούργησα νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, καθώς διάφοροι εν δυνάμει εργοδότες ήρθαν σε επαφή με το βιογραφικό μου, αλλά και με εμένα αυτοπροσώπως, μέσα από τις ατομικές συνεντεύξεις. Είναι μια εμπειρία που σίγουρα θα συνιστούσα σε κάθε νέο φοιτητή και απόφοιτο του ΟΠΑ, καθώς θα αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες και ευκαιρίες!''.
 

Μαρία Λούκου:

''Οι Ημέρες Καριέρας δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς φοιτητές να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επαγγελματική τους πορεία. Προσωπικά, αποτέλεσαν συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε εμένα και στην εταιρεία Edenred, όπου πλέον εργάζομαι.''

 ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
 

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε σταθερά τα τελευταία χρόνια σε αυτήν την πρωτοβουλία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αποφέρει σημαντικά οφέλη για όλες τις πλευρές. Το υψηλό επίπεδο των φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου, καθώς και η άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, αποτελούν κίνητρο ώστε να συμμετάσχει κάθε οργανισμός που επιθυμεί να στελεχώσει το προσωπικό του με τη νέα γενιά επαγγελματιών. Πρωτοβουλίες όπως οι «Ημέρες Καριέρας» συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στη διαμόρφωση της επιχειρηματικότητας του αύριο, όσο και στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας».

Κατερίνα Κουλούρη | Head of people experience & culture| Grand Thornton

 

«Για άλλη μια χρονιά, οι Ημέρες Καριέρας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτέλεσαν πρότυπο εκδήλωσης, στο πλαίσιο της επιτυχούς διασύνδεσης της ελληνικής αγοράς εργασίας με την ενεργή φοιτητική κοινότητα.

Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν δράσεις στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη, συμβάλλοντας έμπρακτα στην προσπάθειά «δικτύωσης» των νέων με την αγορά εργασίας.  Με πυξίδα τις αξίες μας και αφουγκραζόμενοι την αναζήτηση των φοιτητών για μια θέση στο κόσμο της εργασίας δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε, από τις πλέον επιτυχημένες Ημέρες Καριέρας που διοργάνωσε το πρώτο Γραφείο Διασύνδεσης που λειτούργησε ποτέ σε ελληνικό ΑΕΙ.

Η μακροχρόνια συνεργασία του Ομίλου μας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, που δεν είναι άλλοι από το καταξιωμένο ακαδημαϊκό δυναμικό του πανεπιστημίου, τους ένθερμους επαγγελματίες του Γραφείου Διασύνδεσης και κυρίως το υψηλό επίπεδο φοιτητών. Η προετοιμασία των υποψηφίων και οι ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, είναι παραδείγματα της ενεργούς διάθεσης και του ζήλου των επαγγελματιών του ΟΠΑ, τόσο για την άρτια κατάρτιση όσο και για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.

Έτσι,  στηρίζουμε έμπρακτα τους ταλαντούχους νέους, δημιουργώντας συνεχώς νέες ευκαιρίες και προσφέροντας πολλαπλά μονοπάτια επαγγελματικής εξέλιξης, χτίζοντας την επόμενη, πιο δυνατή γενιά στελεχών».

Ρένια Κρεμαλή | Human Resources Director | Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη

 

«Ως Accenture Greece, έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε διαχρονικά με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε σειρά δράσεων, μια εκ των οποίων είναι οι Ημέρες Καριέρας. Η εμπειρία μας από την πρόσφατη εκδήλωση ήταν για ακόμα μια χρονιά εξαιρετική, τόσο σε επίπεδο διοργάνωσης όσο και δυνατότητας να έρθουμε σε επαφή με πληθώρα αξιόλογων ταλέντων που φοιτούν ή έχουν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο. Τρανταχτή απόδειξη της ποιότητας της δουλειάς του γραφείου διασύνδεσης αλλά και συνολικά του πανεπιστημίου είναι το γεγονός ότι 130 συνάδελφοί μας, σε σύνολο 1.200 στελεχών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα, βασιζόμενοι στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε πρόσφατα θέσαμε από κοινού το πλαίσιο προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας μελλοντικά!»

Βασιλική Κούσαντα | Recruiting Lead | Accenture Greece

 

«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί παραδοσιακά μια σημαντική πηγή ανάδειξης και άντλησης νέων επιστημόνων. Για μια ακόμα φορά η διοργάνωση Ημερών Καριέρας του ΟΠΑ αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των επιχειρήσεων και των φοιτητών/τριών & αποφοίτων, σηματοδοτώντας μια ουσιαστική δράση ενίσχυσης της νεανικής απασχολησιμότητας. Η ΚΑΥΚΑΣ επενδύει σταθερά στους ανθρώπους της και στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, γεγονός που καταδεικνύεται και από την σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο.

Νίκος Καυκάς | Διευθύνων Σύμβουλος ΚΑΥΚΑΣ

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 46ο – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023