«Η χρονιά που ζήσαμε...»

Τι τους ωθούσε να παραμένουν αισιόδοξοι αναφέρουν πρωτοετείς του ΟΠΑ


Πώς οι νέοι φοιτητές έζησαν τα πρώτα τους εξάμηνα... στο σπίτι

Μέρος Β΄

Στο τέλος του έφτασε άλλο ένα «ψηφιακό» ακαδημαϊκό εξάμηνο, γεμάτο διαλέξεις, εργαστήρια και φροντιστήρια. Οι πρωτοετείς φοιτήτριες και φοιτητές του ΟΠΑ δεν κατάφεραν να επισκεφτούν τους φυσικούς χώρους του Πανεπιστημίου τους ούτε κατά την εαρινή εξεταστική περίοδο, αφού όλες οι αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά λόγω των δύσκολων συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία.Οι πρωτοετείς του ΟΠΑ, ωστόσο, το φθινόπωρο θα είναι ήδη... παλιοί, καθώς το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η εξεταστική διαδικασία εισόδου νέων φοιτητών στο Ίδρυμα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Με την ευχή της επανόδου από το φθινόπωρο στην καθημερινότητα της ακαδημαϊκής ζωής για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, φετινοί πρωτοετείς μοιράστηκαν με την «ΟΠΑ News» την εμπειρία προσαρμογής τους στο Πανεπιστήμιο τους προηγούμενους μήνες.

 

■ «Στο άκουσμα πως το πρώτο έτος του Πανεπιστημίου θα διεξαχθεί διαδικτυακά, πιστεύω πως η αντίδραση των περισσοτέρων δεν ήταν ευχάριστη. Και αυτό γιατί, μετά την εξ αποστάσεως διδασκαλία τους τελευταίους μήνες της τρίτης λυκείου, ανυπομονούσαμε για την άμεση επαφή και αλληλεπίδραση με τους συμφοιτητές και τους καθηγητές μας. Η σκέψη, ωστόσο, πως τα επόμενα εξάμηνα θα βρισκόμαστε σε αμφιθέατρα και αίθουσες του Πανεπιστημίου μάς ωθεί να συνεχίσουμε. Ας εκλάβουμε λοιπόν την καραντίνα ως μία πρόκληση, θέτοντας υψηλούς ακαδημαϊκούς στόχους και αφιερώνοντας τον χρόνο –που ενδεχομένως υπό κανονικές συνθήκες να μην είχαμε– στη συστηματική μελέτη και παρακολούθηση των διαλέξεων».

Διαλεκτή Καλπαξή, φοιτήτρια Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

 

■ «Η τωρινή περίοδος είναι για όλους δύσκολη. Πολλές φορές βρίσκουμε τον εαυτό μας σε μία απίστευτη κούραση, μια απαισιοδοξία. Χαίρομαι που μου δίνεται το βήμα να μιλήσω για το ζήτημα αυτό, το οποίο μας αφορά όλους. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω στερεοτυπικές φράσεις, που όλους μας έχουν κουράσει. Η αισιοδοξία είναι κάτι υποκειμενικό, που πηγάζει από την καρδιά και τις εμπειρίες του καθενός. Αυτό που έχω να πω είναι: Λίγο ακόμα, και όλοι θα βρεθούμε από κοντά στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου, στους δρόμους. Λίγο ακόμα, και η κατάσταση αυτή θα τελειώσει».

Πέτρος Αποστολάκης, φοιτητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

 

■ «Το πρώτο έτος ήταν μέχρι τώρα δύσκολο για όλους και ειδικά για τους πρωτοετείς, που έκαναν τη μετάβαση από μαθητές σε φοιτητές διαδικτυακά. Όση προσπάθεια και να καταβάλλουν οι καθηγητές για να ελαχιστοποιήσουν τη μονοτονία του διαδικτυακού μαθήματος, δυστυχώς αυτό πάλι θα μοιάζει περισσότερο με online course, παρά με μάθημα. Παρ’ όλα αυτά, το lockdown δεν μας αφήνει και πολλές εναλλακτικές, οπότε ο χρόνος που μπορούμε να αφιερώσουμε στο διάβασμα ή σε άλλες δημιουργικές ασχολίες είναι πολύ περισσότερος. Αυτό είναι και το κίνητρό μου, ότι δηλαδή θέλω από αυτή την περίοδο να θυμάμαι, πέρα από την ατελείωτη καραντίνα, πως εκμεταλλεύτηκα τον χρόνο που μου δόθηκε».

Γιώργος Ζαρκάδας, φοιτητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας