Δύο σημαντικά εγχειρίδια Μακροοικονομικής από δύο νέους επίτιμους διδάκτορες του ΟΠΑ

Του Καθηγητή ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ,
Προέδρου του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ.
 

Το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης έχει πρόσφατα αποφασίσει την αναγόρευση ως επίτιμων διδακτόρων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δύο εκ των πλέον σημαντικών μακροοικονομολόγων, του Olivier Blanchard, από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και του Robert Barro, από το Χάρβαρντ (Harvard University).

Εκτός από το σημαντικό και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό τους έργο, και οι δύο είναι σπουδαίοι δάσκαλοι και συγγραφείς σημαντικών διδακτικών εγχειριδίων που έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.
 

Η «Μακροοικονομική » (Εκδόσεις Επίκεντρο) του Olivier Blanchard


Η «Μακροοικονομική » (Εκδόσεις Επίκεντρο) του Olivier Blanchard βασίζεται στη «νέα κεϋνσιανή» προσέγγιση, αποδίδοντας και αναλύοντας ιδιαίτερα πολύπλοκες έννοιες με τρόπο εύληπτο και φιλικό προς τον αναγνώστη. Το βιβλίο αυτό δίνει έμφαση σε μια ολοκληρωμένη άποψη της μακροοικονομίας, τονίζοντας τις διαφορές μεταξύ βραχυχρόνιας, μεσοχρόνιας και μακροχρόνιας ανάλυσης, καθώς και τον ρόλο και τη σημασία των προσδοκιών και των ατελειών των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών και χρήματος και κεφαλαίου. Επικεντρώνεται. επίσης στον ρόλο της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής, τόσο βραχυχρόνια όσο και μεσοχρόνια και μακροχρόνια.
 

«Μακροοικονομική Θεωρία: Μια Προσέγγιση με Μικροθεμελίωση» (Εκδόσεις Πασχαλίδη) του Robert J.  Barro


Από την άλλη, η «Μακροοικονομική Θεωρία: Μια Προσέγγιση με Μικροθεμελίωση» (Εκδόσεις Πασχαλίδη) του Robert J.  Barro βασίζεται περισσότερο στη διαχρονική «νέα κλασική» προσέγγιση. Επιδιώκει να γεφυρώσει το μεθοδολογικό χάσμα των προπτυχιακών μαθημάτων με εκείνα των μεταπτυχιακών. Το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι ότι προσφέρει μια ενοποιημένη μεθοδολογικά προσέγγιση, την οποία στερούνται τα περισσότερα άλλα εγχειρίδια, καθώς στηρίζει την ανάλυσή του αυστηρά στη μικροθεμελίωση και παρουσιάζει το σύνολο σχεδόν των οικονομικών εννοιών και επιχειρημάτων, χρησιμοποιώντας ένα συνεπές διαχρονικό θεωρητικό υπόδειγμα, το ανταγωνιστικό διαχρονικό υπόδειγμα γενικής ισορροπίας.

Είναι σημαντικό ότι και οι δύο αυτοί διεθνώς καταξιωμένοι μακροοικονομολόγοι, ως επίτιμοι διδάκτορες, περιλαμβάνονται  πλέον στην ευρύτερη ακαδημαϊκή οικογένεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου  Αθηνών. 

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 43ο – ΙΟΥΝΙΟΣ 2022