Columbia και ΟΠΑ: ένα πρώτο βήμα συνεργασίας

Του Καθηγητή ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ,
Αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης του ΟΠΑ
 


Εικόνα: Ο πρόεδρος του Columbia ανακοίνωσε την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αθήνα το οποίο αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, με στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο που εξελίσσεται στη χώρα μας, σε ώσμωση με τα ελληνικά ΑΕΙ και την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα.

 

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε συνεχείς επικοινωνίες με ιδρύματα υψηλού κύρους από όλο τον κόσμο. Οι επικοινωνίες αυτές έχουν μετουσιωθεί σταδιακά σε συνεργασίες, όπως αυτές με το Indiana University, το William & Mary, το University of Illinois Urbana-Champaign, το Michigan State κ.α. Αυτές συνήθως ξεκινούν με μικρά βήματα και στην πορεία βαθαίνουν και επεκτείνονται περαιτέρω. Ένα παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας αποτελεί η συμφωνία ανάμεσα στο Indiana University και το ΟΠΑ η οποία καθιστά το ίδρυμά μας European Hub του Kelley School of Business για εξαμηνιαία εκπαίδευση φοιτητών του στο ΟΠΑ.

Μάλιστα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρόσφατα ήρθε σε επικοινωνία και με το Columbia University της Νέας Υόρκης. To Columbia θεωρείται ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο και περιλαμβάνεται στα 8 παραδοσιακά Ivy League πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα δυο ιδρύματά μας ήρθαν σε επαφή μέσα από το πρόγραμμα International Academic Partnership Program (IAPP) Greece, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού διοργανώθηκε στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου ’22 το Pharos Summit, κατά το οποίο επισκέφθηκαν την χώρα μας εκπρόσωποι από 30 αμερικάνικα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Columbia University.

Κατά την προηγούμενη ημέρα, ο πρόεδρος του Columbia κος Lee Bollinger είχε ανακοινώσει την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αθήνα. Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, με στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο που εξελίσσεται στη χώρα μας, σε ώσμωση με τα ελληνικά ΑΕΙ και την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα. Παρότι ο πυρήνας των δραστηριοτήτων του Columbia Global Center στην Αθήνα θα περιστρέφεται ως ήταν αναμενόμενο γύρω από τις κλασικές σπουδές, εντούτοις το Κέντρο ενδιαφέρεται και για άλλους τομείς στους οποίους η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ευρύτερη γεωγραφική της περιοχή, όπως η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία. Ο ερχομός του Columbia Global Center στην Αθήνα δημιουργεί προφανείς προοπτικές ερευνητικών και διδακτικών συνεργασιών καθώς και από κοινού διοργάνωσης διαδικτυακών ομιλιών καθώς και στρογγυλών τραπεζιών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο Ιδρυμάτων.

Γνωρίζοντας για την ίδρυση του Κέντρου αυτού, επικοινωνήσαμε με τον εκπρόσωπο του Columbia κατά την επίσκεψη στο ΟΠΑ, Vice Provost for Academic Centers and Libraries, καθηγητή κ. Alexander Cooley. Τον Ιανουάριο του 2023, ο κ. Cooley επισκέφθηκε ξανά το ΟΠΑ, και συναντήθηκε με τον αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθηγητή B. Παπαδάκη, τον κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών Καθηγητή κ. Θωμά Μούτο και τους καθηγητές της Σχολής κ.κ. Παναγιώτη Χατζηπαναγιώτου, Γιώργο Οικονομίδη και Σπύρο Μπλαβούκο. Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν τομείς κοινού ερευνητικού ενδιαφέροντος τα οποία περιστρέφονται γύρω από θέματα γεωπολιτικής, μετανάστευσης και διεθνών κυρώσεων (sanctions).

 

Σε κοινό πάνελ για την Ουκρανία Columbia-ΟΠΑ τον Απρίλιο στο Οικονομικό Forum των Δελφών

Το πρώτο εμφανές αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι η δημιουργία στο Οικονομικό Forum των Δελφών (26-29 Απριλίου 2023), ενός κοινού πάνελ Columbia-Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο θα συμμετέχουν καθηγητές των δύο ιδρυμάτων. Τίτλος του πάνελ θα είναι: Is the West winning the war in Ukraine?  Σ’ αυτό θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των διεθνών κυρώσεων προς τη Ρωσία, το κόστος αυτών για την Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια οικονομία, καθώς και οι μελλοντικές σχέσεις της Ρωσίας με τη δύση. Θα επιχειρηθεί να διεξαχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος παρουσιάζοντας με την αναγκαία επιστημονική σοβαρότητα όλες τις όψεις αυτών των ιδιαίτερα ευαίσθητων θεμάτων.

Ευελπιστούμε ότι η πρώτη αυτή συνεργασία Columbia-ΟΠΑ θα είναι το αρχικό βήμα σε μια μακροχρόνια και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 46ο – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023