Αναστοχασμός μέσα από την Iστορία

Η «χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας» –όπως την περιγράψαμε στο προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας μας– εξελίσσεται γοργά, με σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας κατόπιν εμβολιασμών, αλλά με βαριά πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές και σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζει –χωρίς σημαντικά προβλήματα– να υλοποιεί το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του. Ταυτόχρονα, διανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας με φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η πρόσφατη κατάταξη των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως από τους πλέον αναγνωρισμένους φορείς αξιολόγησης κάνει όλους μας –καθηγητές, φοιτητές, αποφοίτους και διοικητικό προσωπικό– να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη συνεισφορά μας στην οικονομία και στην κοινωνία.

Στο παρόν τεύχος, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, περιλαμβάνεται ειδικό αφιέρωμα, στο οποίο διακεκριμένοι επιστήμονες εκφράζουν τις απόψεις τους με τη δική τους ξεχωριστή ματιά. Δεδομένου ότι η κύρια αποστολή του Πανεπιστημίου είναι να διαχέει την ιστορική γνώση σε συνδυασμό με την ανάπτυξη κριτικής-αναλυτικής σκέψης, οφείλουμε να καλλιεργήσουμε, αντί των ευκαιριακών πανηγυρικών υπερβολών, τον σοβαρό πνευματικό προβληματισμό που γεννά η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας. Να σταθμίσουμε το παρελθόν και να εντοπίσουμε τα ερείσματα του μετά το 1821 συλλογικού μας βίου. Να εγκύψουμε κριτικά στην ιστορία των 200 χρόνων και να στοχαστούμε με εναργή τρόπο αναφορικά με τις μελλοντικές ανάγκες και τις προτεραιότητες της δημοκρατικής Πολιτείας.